Blíží se konec rychlých aut?

Peugeot 908Brusel – Evropská komise dnes navrhla snížení emisí oxidu uhličitého u nových automobilů na 130 gramů na kilometr do roku 2012. Podle komise je snížení nezbytné kvůli boji proti globálnímu oteplování, automobiloví výrobci však hrozí, že snížení přinese výrazné zdražení aut. V současnosti auta vypouštějí do ovzduší průměrně 161 gramů CO2 na kilometr.

Podle Společnosti motorových výrobců (SMMT) by uvedení technologie, která by vedla ke splnění cíle EK, zdražila každé auto asi o 2500 eur (cca 70.000 Kč); některé automobilky mluví až o 150.000 korunách na vybraný model nového vozu. Mladoboleslavská Škoda Auto v tisku uvedla, že směrnice by mohla vést ke zdražení aut o 40.000 až 70.000 korun. (citováno ze serveru www.financninoviny.cz)

Můj názor na věc:

Rozhodně s tímto návrhem nesouhlasím, stejně jako s většinou názorů strany Zelených, která podobné názory propaguje. Tyto návrhy nejsou totiž domyšlené do konce. Nějaký bruselský politik nejspíše z Francie(Emise z aut: Francouzi proti Němcům) uvažoval zřejmě následujícím stylem. Mezinárodní setkání vědců z celého světa se shodlo na tom, že za většinu CO2 vypuštěného do ovzduší mohou lidé. Co s tím uděláme? Nařídíme automobilkám nereálné snížení emisí, však oni se s tím nějak poperou. Mezi lidma budeme oblíbeni, protože jsme učinili rázný krok proti skleňíkovým plynům a nebude nás to stát téměř nic! Všechno nakonec zaplatí lidé.

Tento návrh by nebyl špatný až na jednu drobnost, po světě budou stále jezdit stovky milionů aut, které budou vypoušet několikanásobek daných limitů. A jelikož se nová auta zdraží, lidé nebudou mít na to, aby si koupili nové auto. Budou si moci dovolit poze staré ojeté plečky, které do ovzduší vypouští několikrát více CO2 než moderní auta. V důsledku tedy do ovzduší vypustíme zhruba stejné množství CO2 jako v současnosti, akorát auta se stanou méně dostupná. Ekomicky na tom budeme hůře, protože se zbrzdí prodej aut a v důsledku všeho ostatního. Čína a USA se nám budou vesele smát a na veškeré limity z vysoka kašlat.

Samozřejmě kritizovat umí každý, ale navrhnout řešení umí málokdo. Moje řešení není nijak nové. Spočívá v tom, že každý majitel staršího auta dostane příspěvěk na koupi auta nového. Samozřejmě bude muset existovat nějaký mechanismus proti zneužití. Dále bude ekologické zničení vozidla z velké části, nejlépe úplně, hrazeno státem či Evropskou unií. Ekologické zničení vozidla totiž stojí poměrně dost peněz a lidé raději auto nechají zaparkované u silnice, než ekologicky zlikvidují. Tento problém by se ale měl řešit na mezinárodní úrovni, protože automobily nejezdíme jen v Evropě. A tudíž problém s vysokými emisemi se netýká jen nás, ale celého světa.



Komentáře

  1. Senior 13.02.07 16:12

    Comment Arrow

    Souhlas!


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.