Jak kódovat o 100% rychleji Drupal témata?

Jelikož se kódování věnuji řadu let, vyzkoušel jsem již řadu možností, jak si tuto práci co nejvíce usnadnit. U některých jsem zůstal a některé ihned zavrhl.

Jako první jsem začal používat Blueprint framework (tenkrát mi ho doporučil tuším Jan Korbel ). Byl o 100% lepší, než můj dosavadní pseudo framework založený na resetovacím stylu Eric Meyer. Neváhal jsem ani minutu a ihned jsem začal používat. Psal se rok 2009.

Samozřejmě jsem v průběhu času zkoušel i jiné, ale nespatřoval jsem v nich zásadní výhody, které by mě nutily přejít.

Letos jsem se dostal při procházení novinek o Drupal 7 k modulu LESS využívající LESS syntaxi. Existuje i verze pro Drupal 6, takže mě trochu mrzí, že jsem na něj nenarazil dříve.

„Programovací jazyky“ pro CSS samozřejmě nejsou žádnou novinkou, ale vždy mě odradilo to, že nešlo styl jednoduše nalinkovat a o nic dalšího se nestarat. Toto řeší právě modul LESS pro Drupal. Vy jednoduše upravujete soubor s příponou less a ten se automaticky skrz php skript převede na css soubor, který se připojí k vašemu tématu. Jednoduché a nesmírně efektivní. Pokud nepoužíváte Drupal, můžete obdobné funkčnosti dosáhnout i použitím JavaScript compileru.

Obsah info souboru u theme

Nastavení modulu LESS

Samozřejmě asi vás napadla otázka, zda je efektivní při každém volání znovu generovat css soubor. I tento problém modul řeší a nabízí možnost vypnout tzn. Developer mód a tím se ukončí neustálé generování css souborů. Nyní již nic nebrání tyto CSS soubory dále optimalizovat, sloučit je do jednoho a samozřejmě komprimovat.

Na závěr tato cesta má i jednu nevýhodu a to je (ne)podpora současných editorů. Pro vývoj v současné době nejčastěji používám PSPad či NetBeans a ani pro jeden není dostupný kvalitní zvýrazňovač syntaxe. Pokud vím, tak kvalitní zvýrazňovač je dostupný jen na editory pro Mac – TextMate či Coda. Budu rád, pokud se mílím a opravíte mě v komentářích.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.