Delší zkušenosti s HTPC a Windows Media Center

htpc_5.jpg Před Vánoci jsem tu zveřejnil článek Počítač v obyváku aneb Windows Media Center v akci – úvod o tom, že stavím HTPC(Home Theater Personal Computer) neboli počítač do obýváku. Po 2 měsících přináším zkušenosti, rady a problémy se kterými jsem se během složení, instalace a práce s HTPC setkal. Článek napsal můj brácha Jiří. Jelikož nemá vlastní weblog, tak článek zveřejňuji tady. Navíc informací o HTPC je v češtině poskromnu.

Po dvou měsících používání HTPC FIC Spectra jsem tu se slibovaným článkem o zkušenostech s tímto zařízením. V článku najdete shrnutí kladných i záporných vlastností tohoto řešení včetně zkušeností „běžného uživatele“.
Přibližně po týdnu od objednání dorazila již netrpělivě očekávaná krabice s novým „počítačem do obýváku“. Obsahem byly všechny komponenty až na grafickou kartu, která se sháněla poněkud obtížněji. Z důvodu malé výšky skříně byla potřeba tzv. low-profile verze, která je určena speciálně pro tento typ skříně. Ale i tu se podařilo do Vánoc sehnat. Pak už nic nebránilo tomu, namontovat všechny komponenty a systém oživit.

Montáž

Samotná montáž je velmi jednoduchá. Spectra se dodává s již osazenou základní deskou, zdrojem, analogovým TV tunerem a veškerou kabeláží včetně dálkového ovladače a bezdrátové klávesnice. Stačilo už jen doplnit procesor, paměti, optickou mechaniku, pevný disk, digitální tuner a nakonec grafickou kartu. Každý, kdo už někdy skládal PC nebude mít s tímto problém. Pro jistotu je přiložen i podrobný návod na instalaci jednotlivých komponent. Bohužel v angličtině, ale s názornými obrázky. Zmíním se zde o dvou specialitách této skříně. Pro instalaci optické mechaniky je nutné sundat přední plastový kryt. Jeho uchycení je na šesti plastových packách, které je potřeba po jedné opatrně šroubovákem nadzvednout, dále sundat velké kolečko ovládáni hlasitosti a kryt pak odskočí. Jen je potřeba dát pozor na kabely vedoucí ze skříně do panelu, jsou poměrně krátké a tak by se při neopatrné manipulaci mohly poškodit. Mechaniku pak stačí jen zepředu nasunout a vrátit přední panel zpět. Dalším nestandardním prvkem je riser-card slot. Tento umožňuje instalaci dvou rozšiřujících PCI karet standardní velikosti. Jeden slot je již z výroby obsazen analogovým TV tunerem Hauppauge WinTV-PVR-150 MCE s hardwarovým MPEG 2 enkodérem, čímž je zajištěno bezproblémové zachytávání analogového TV vysílání a ulehčeno procesoru. Druhý slot jsem osadil digitálním tunerem Leadtek WinFast DTV1000T. Instalace této karty spočívá v odmontování šroubku zajišťujícího riser-card slot, vytažení celého slotu a osazení karty do volného PCI ve slotu. Celý slot se pak zasune zpět a zajistí šroubkem.

Instalace Windows Media Center a ostatního software

Hlavní softwarovou výbavu tvoří operační systém Microsoft Windows XP Media Center Edition. Instalace je o krapet složitější než u „obyčejných“ Windows XP. Po dokončení instalace je ještě nutné doinstalovat české prostředí (je obsaženo na instalačním CD), veškeré ovladače a updaty. Nainstalování všech dostupných aktualizací z webu Windows Update je důležité k zajištění správné funkčnosti digitálního tuneru. Dlouho jsem si lámal hlavu nad tím, proč digitální tuner nemohl nalézt žádné multiplexy. Řešení spočívalo v úpravě registru, kde je uloženo nastavení vyhledávání kanálů. To lze provést jednoduše souborem http://tw1965.myweb.hinet.net/…Spaces_7.reg Po této úpravě již byly multiplexy nalezeny, ale příjem digitálního vysílaní stále nepracoval správně. Obraz i zvuk byly trhané a prakticky nesledovatelné. Tento problém jsem vyřešil instalací MPEG 2 kodeku třetí strany, konkrétně Cyberlinku. Kodek je součásti jejich programu na přehrávání DVD PowerDVD http://www.cyberlink.com/…n_1_ENU.html Tím byla dokončena instalace software.

Připojení HTPC k televizi

Další odstavec budu věnovat připojení HTPC k TV. Nejjednodušší je připojení k LCD TV nebo plazmě, protože téměř všechny mají 15 kolíkový D-SUB, stejný konektor jakým jsou vybaveny všechny počítačové monitory. Novější modely disponují rozhraním HDMI, které umožní přenos obrazu do TV v nejlepší možné kvalitě. Pokud jej chceme využít bude nutno dokoupit DVI to HDMI kabel, což je dnes už záležitost poměrně běžná. Pro připojení k obyčejné (CRT) TV je nutno dokoupit redukci SCART na S-VIDEO + 3×CINCH (běžně k sehnání v obchodech elektro, vypadá takto http://www.bandridge.cz/cz/index.php?… ) Nyní záleží na tom, zda TV podporuje zapojení kabelu SCART pro S-VIDEO. Existují totiž 2 zapojení SCART kabelu, běžně používané CVBS/RGB a také S-VIDEO. U novější TV stačí najít na zadním panelu SCART označený S-VIDEO případně vstup v TV na S-VIDEO přepnout. Zda vaše TV S-VIDEO zapojení umí najdete v manuálu. Propojení potom spočívá v zakoupení kabelu S-VIDEO S-VIDEO a jeho zapojení do redukce a grafické karty. Pokud je SCART redukce vybavena přepínačem zkontrolujte zda je tento přepnut na VSTUP (IN). Nakonec je třeba aktivovat výstup na TV v ovladačích grafické karty a provést donastavení velikosti a pozice obrazu. Starší TV zapojení S-VIDEO nepodporují a tak je nutné použít méně kvalitního kompozitního signálu (CVBS). K většině grafických karet se dodává nějaká redukce, stačí ji zapojit do TV-OUT konektoru grafické karty (CVBS výstup má obvykle žlutou barvu) a signál dále vést kabelem CINCH CINCH do již zmiňované SCART redukce. Pokud budeme k reprodukci zvuku používat TV, pak také kabel 3,5mm jack 2×CINCH, jímž propojíme výstup ze zvukové karty a již zmiňovanou redukci.

Může se stát, že výrobce z nějakého důvodu redukci na kompozitní signál ke grafické kartě nepřibalí. To byl i můj případ. Tím se situace poměrně komplikuje, neboť existuje spousta zapojení TV OUT výstupů a tím pádem i spousta redukcí. Konkrétně u použité grafiky HIS Excalibur Radeon X300SE LowProfile je použit 7 kolíkový TV OUT. Pravděpodobné zapojení tohoto konektoru je zde http://pinouts.ru/…pinout.shtml Pravděpodobné proto, že zapojení není nijak standardizováno s vyjímkou pinů pro S-VIDEO signál (4 po obvodu). Zbývající 3, z nichž 2 jsou potřebné pro přenos kompozitního signálu, si každý výrobce může zapojit jinak. U nás jsem na žádnou vyhovující redukci nenarazil, ale s pomocí Googlu se mi podařilo vypátrat stránku americké firmy, která se zabývá výrobou právě těchto redukcí. Odkaz http://www.svideo.com/prosvideo6.html Tato redukce je přesně to, co potřebuji. Poštovné je již zahrnuto v ceně, která je sice vyšší, ale stále přijatelná (16,95 $). Redukci objednávám a až dorazí podělím se o zkušenosti. UPDATE: Americký internetový obchod neodpověděl opakovaně na mé e-maily. Objednávku jsem proto neprovedl a odhodlal se k jinému řešení problému. Česká firma MK-Electronic nabízí aktivní převodník S-VIDEO signálu na kompozitní (CVBS). Exchanger model AVX 105 je k mání za 595,– Kč, k tomu je ale nutné připočíst poštovné a napájecí zdroj (12V). Cena za toto řešení je sice poměrně vyšší, ale pořád se zdaleka nevyrovná nákladům na pořízení nové TV. Zvlášť když jste před pár lety investovali do kvalitní ploché CRT obrazovky.

Někdo možná namítne, že obsluha takového zařízení není ničím jednoduchým. Opak je pravdou. Spectru bez obtíží využívají babička s dědou, kteří dříve neměli ani video…

Zkušenosti s Windows Media Center

Co se týče samotného Media Center, tedy jakési nadstavby operačního systému Windows XP, jsem spokojen, ale k dokonalosti má daleko. Jako kladné bych hodnotil opravdu intuitivní ovládání, navíc lokalizované do češtiny. I člověk, který byl dříve zvyklý obsluhovat pouze video dostane za pár dní ovládání „do ruky“. Systém je stabilní a na pokyny vydané ovladačem reaguje svižně. Příjem TV je bezproblémový, škoda jen delší prodlevy při přepínání kanálů. To, že nedokáže pracovat s digitálním a analogovým vysíláním zároveň (je nutné vždy v nastavení vybrat jeden druh) je známá věc. Na nápravě se údajně pracuje. Hlavní výtka bude směřovat k nahrávání. Jelikož Media Center vůbec nedokáže zpracovat EPG (Electronic Program Guide – program vysílání TV stanice v elektronické formě) data z digitálního vysílání je nastavení nahrávání pořadů minimálně „nepohodlné“. Musíte mít k ruce papírový program a zadávat časy ručně. To je opravdový krok zpět a Microsoft by měl na podpoře této funkce zapracovat. Nabízí se tu možnost jakéhosi elektronického programu, pro něj je ale nutné připojení k internetu, které v obýváku nemám k dispozici a tak jsem nemohl tuto možnost vyzkoušet. Další nepříjemnou vlastností je nemožnost dodatečně pojmenovat nahrané pořady, které se ve výpisu všechny zobrazují jako „Ruční nahrávání (datum a čas)“. Při větším počtu nahraných pořadů se v tomto přehledu opravdu špatně orientuje. Než najdu ten správný musím jich několik spustit a až podle obsahu poznám jestli spouštím ten správný. Je tu sice možnost nahrávaný pořad si pojmenovat, ale musíte to provést při nastavování nahrávání. Než jsem na tuto možnost přišel, měl jsem již pěknou řádku pořadů nahraných. Navíc pokud spouštíte okamžité nahrávání tlačítkem REC na dálkovém ovladači nemáte vůbec žádnou možnost pojmenování. Když se k tomu přidá nemožnost roztřídit si nahrávky do složek, je z toho za chvíli pěkný „guláš“. Třetí poznámka je spíš zbožným přáním. Velice bych ocenil přítomnost jednoduchého editoru nahraných pořadů, s jehož pomocí by bylo možné například vystřihnout reklamy. Stačila by jednoduchá časová osa s volbou odstranění označeného úseku… S ostatními „netelevizními“ funkcemi jsem spokojen. Obrázky se zobrazují, videa a hudba se přehrávají… Oceňuji přítomnost jednoduchého editoru fotek s jehož pomocí lze například jednoduše odstranit efekt červených očí. Po nainstalování příslušných kodeků jsou bezproblémově přehrávány i filmy ve formátech DivX a Xvid.

Závěr

I přes drobné nedostatky jsem se Spectrou spokojen. Jde o mnohem lepší řešení, než dnes tolik propagované DVD rekordéry s pevným diskem. Jde hlavně o rozšiřitelnost do budoucna. Není problém přidat například kartu pro příjem satelitního vysílání. Až poklesnou ceny Blue-Ray a HD-DVD mechanik, bude pro přehrávání filmů ve vysokém rozlišení stačit pouze investice do mechaniky a příslušného softwaru. Navíc bude možné využít vysoké kapacity těchto médií pro ukládání dat. Pokud bychom vlastnili DVD rekordér s HDD byla by nutná koupě dalšího (velmi drahého) Blue-Ray nebo HD-DVD rekordéru. Někdo možná namítne, že obsluha takového zařízení není ničím jednoduchým. Opak je pravdou. Spectru bez obtíží využívají babička s dědou, kteří dříve neměli ani video. Případné dotazy rád zodpovím v komentářích.



Komentáře

  1. Jarda 24.02.07 23:22

    Comment Arrow

    No pokud dokážete odpovědět na můj problém, tak budete asi inteligentnější než lidé v Micronicu, a celé czc firmě. Instaloval jsem spectru několikrát a pokaždé, jakmile nainstaluji media centry a ovladače grafické karty, začne mi vyskakovat chyba " Media center recivier service" jakmile ji odkliknete, bude Vám tak skákat cca každých 10 sekund. Zkoušel jsem již instalaci bez přidané grafické karty, vymena disku, pamětí, dokonce i samotné fic spectry. Testování HDD a pamětí je v pořádku. Takže po několika dnech reinstalací a testovaní komponent jsem asi již rezignoval a snažím se najít řešení na různých fórech a zatím bohužel neúspěšně. Nevědí ani technici z Micronicu co s tím, ani nikdo z firmy Czech Computer, pro kterou pracuji. Takže jestli mi dokážete nějak poradit budu Vám asi vděčný :).


  2. Pari 26.02.07 22:04

    Comment Arrow

    Zdravím. Váš problém se zdá být velice specifický, s ničím takovým jsem se nesetkal. S HTPC a programem Media Center moc zkušeností nemám, zatím se spíš učím využívat jeho možností. Na chybovou hlášku, kterou popisujete jsem zatím nenarazil ani neznám nikoho, kdo by podobný problém řešil. Snad Vám jen mohu doporučit Windows Vista ve verzi Home Premium nebo Ultimate, které obsahují novou verzi Media Center. Zatím jsem neměl možnost tuto verzi vyzkoušet. Existuje také několik programů, které zvládnou to, co Media Center. Jako nejlepší vidím MediaPortal href=„http://www.team-mediaportal.com/“ rel=„nofollow ugc“>http://www.team-mediaportal.com/ To je tak vše, co Vám mohu v tuto chvíli poradit.


  3. Michal 17.04.07 00:31

    Comment Arrow

    Pisete, že až poklesnou ceny Blue-Ray a HD-DVD mechanik, bude pro přehrávání filmů ve vysokém rozlišení stačit pouze investice do mechaniky a příslušného softwaru. Kdyby k vymene doslo v zarucni lhute, neprisel byste o zaruku? Zajimalo by jak tento pristroj hardwarove vybaven a zdali by „utahnul“ filmy v HD?Zkousel jste prehravat full HD? Jak se stroj chova? Bez problemu? Premyslim o stavbe HTPC a uvital bych Vase dlouhodobejsi zkusenosti.


  4. Kondour 22.04.07 22:07

    Comment Arrow

    Zdravím dobrý den, mám takový problém, máte pls v tom FIC Spectra též zdroj s 24pin zdrojem? Děkuji za odpověď. Mě totiž odešel a nevím kde ho sehnat. Budu rád za každou informaci.


  5. mach4 17.05.07 18:23

    Comment Arrow

    zdravím pokud by někoho zajímalo více o HTPC připravil jsem pro Vás tyto stránky http://www.mach4.cz


  6. Petr 04.06.07 13:48

    Comment Arrow

    Zdravím, mám dotaz, po instalaci win xp, mi na displ. svítí jen hdd a nic víc a nefunguje kulatý regulátor hlasitosti, je možné že funguje jen pod MCE, nebo se jedná o chybu hardware?


  7. Pari 07.06.07 07:19

    Comment Arrow

    Spíše se jedná o softwarovou záležitost. Je potřeba nainstalovat příslušné ovladače. Mezi WIN XP A MCE není totiž žádný rozdíl. Jen MCE má navíc to grafické rozhraní pro ovládání na televizi.


  8. Jan Fíla 04.12.07 19:21

    Comment Arrow

    Jak je to tedy s možností příjmu DVB-S? Stačí koupit tuner TechniSat SkyStar 2 PCI a pod MCE půde naladit kompletní česká nabídka programů (ČT1,ČT2,ČT4,ČT24,NOVA,CINEMA,PRIMA)? Nebo je nutné dokoupit dekódovací kartu (Gital, CSlink)?


  9. Pari 06.12.07 09:53

    Comment Arrow

    Jan Fíla Nemám s tím zkušenost, ale kartu určitě potřebovat budeš.


  10. Mach4 21.12.07 16:30

    Comment Arrow

    budeš potřebovat i dekodovací CI kartu pokud tě zajímá více podívej se sem http://www.mach4.cz/…-tunery.html


  11. Mirky 09.01.08 15:30

    Comment Arrow

    Dobrý den, koupil jsem ve výprodeji Spectru bez klávesnice, příslušenství a softwaru pro manželku, po kompletaci mi chybí ovladače CD SPECTRA CD-PRO, prosím někoho kde je ochoten mi poslat
    CD kopii nebo i nějakou jinou formou např. přes e-mail – úschovna a pod., cenu respektuji včetně poštovného
    Díky mirky@seznam.cz


  12. Jan Fíla 11.01.08 13:45

    Comment Arrow

    Je možné do FIC Spectry umístit základovou Gigabyte GA-MA69G-S3H? Při zachování všech funkcí? Jak je k MB připojena klávesnice, ovladač a displej? Asi bude nutné použít TV-kartu do PCI-E1, a stromeček s kablíkem.


  13. Pari 16.01.08 12:15

    Comment Arrow

    Podle mě se tam zcela určitě nevleze, protože základní deska ve FIC SPEKTRA FIC P4M-915GD1 je formátu microATX, kdežto Vámi zmiňovaná je ATX.


  14. Fazolek 29.02.08 16:27

    Comment Arrow

    Ahoj, tu MB GIgabyte tam dát můžete. Mám tam obdobu teto MB. Jediný problém je v rozšiřujícím portu PCI na 2× PCI. Pouze originál MB FIC uměla rozchodit obě PCI. Nyní řeším možnost jakou MB tam dát, abych to rozchodil. Mám totiž dvě PCI TV karty v standardní velikosti – ne low. Pokud by jste někdo věděl jak to rozchodit, prosím napište. fazolek@ktknet.cz


  15. igi 12.08.08 23:28

    Comment Arrow

    Ahoj, mám dotaz – jak v mediacentru rozchodit display? Zobrazuje mi jen čas skladby nebo videa, ale snad by měl umět zobrazit název skladby či jiné údaje – jak na to? Dá se to něčím přepínat? Díky Zkusil jsme Visty i XP – stejný


  16. Pari 13.08.08 07:33

    Comment Arrow

    S tímhle ti neporadím, odvíjí se to od konkrétní HTPC bedny a výrobce, který by měl dodat ovládácí software. Sám osobně na FIC Spectra display funkční nemám, akorát už ti přesně neřeknu proč, holt jsou to už 2 roky co jsem instaloval…


  17. Jirka 06.10.08 20:15

    Comment Arrow

    Ahoj, doporučuju display iMON VFD, je to set perfektního ovladače a panel do 5,25 pozice, na kterém je nejen iR přijímač, ale i VFD displej 2×16 znaků, zobrazuje úplně cokoliv, podle nastavení v dodávaném SW. Funguje i perfektně v MCE.


  18. Jerry 04.11.08 10:41

    Comment Arrow

    Dobrý den, mám stejný problém jako uživatel petr. A to že nefunguje displej a regulátor hlasitosti a to i přesto, že všechny ovladače jsou naistalovány. Nemáte nějaké nové informace k tomuto problému?
    díky


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.