Co zajímavého zaznělo na keynote DrupalCon Denver 2012?

Právě v těchto dnech se koná v Denveru konference DrupalCon. Nejedná se o žádnou malou konferenci, protože se účastní přes 3000 lidí z celého světa. Všichni asi nejvíce čekali na úvodní keynote Dries Buytaert (zakladatel Drupal). Co zajímavého zaznělo?

Drupal optimalizovaný pro mobily / tablety neboli responsive design

V posledních letech se obrovsky mění způsob, jak lidé používají web. Stále více lidí používá smartphone či tablet. S nástupem Windows 8 to bude dále růst a nebude trvat dlouho, kdy bude více lidí přistupovat na web jinak než z klasického PC. To klade vysoké nároky na tvůrce webů, kteří budou muset změnit přístup k vývoji. Responsivní design bude standard pro všechny Drupal témata (včetně administrace).

Symfony – tlustá čára za neobjektovou historií?

O tomto kroku se mluvilo již před pár měsíci, že než vyvíjet vlastní framework od nuly bude lepší některý adoptovat. Volba padla na Symfony , jestli to byla správná volba ukáže čas. Každopádně od Drupal 8 můžeme pro vývojáře čekat opět zásadnější změny.

Integrování dalších modulů přímo do jádra

Jedna z věcí, která je často vytýkána je roztříštěnost, protože Drupal je v základní instalaci téměř nepoužitelný (každý okamžitě instaluje mnoho modulů). V Drupal 7 bylo integrováno kromě jiného CCK a nyní bude tento trend pokračovat převážně směrem ke snadnější administraci obsahu.

Komplexní přepsání zobrazování

Dočkáme se integrování filozofie modulů Display Suite, Context a Panels (iniciativa layout ). To umožní větší flexibilitu při vývoji a minimum zásahů přímo do zdrojového kódu. Další část vývoje se tak přesune přímo do prohlížeče. S tím souvisí i snadnější správa konfigurace a opět integrování filozofie Features přímo do jádra (iniciativa config management).

Uživatelské rozhraní – zaměření na autory

Ačkoliv byla změna u Drupal 7 v této oblasti velmi výrazná, stále to není zdaleka ideální. Jestli je tomuto systému něco vytýkáno, tak právě uživatelské rozhraní (což ostatně ukázal i user testing v Google). Často jsou to právě redaktoři, kteří se podílí při výběru nového CMS a první dojem je důležitý.

Zaměření na Drupal distribuce

Velká část instalací stále začíná samostatným Drupalem. To by se mělo změnit a více prosazovat různé distribuce (balíčky modulů). Zkrátka tak, aby samotné jádro mohlo zůstat malé (ikdyž bude obsáhlejší než v Drupal 7), ale zároveň byl umožněn jednoduchý způsob jak nainstalovat plnohodný redakční systém, obchod či komunitní portál. Dále bylo zmíněno, že je nutné najít pro tyto distribuce nějaký business model, který jim umožní perspektivní rozvoj.

Nedostatek Drupal talentů

Největší brzdou vývoje a rozšiřování Drupalu je nedostatek vývojářů.

Shrnutí Drupal iniciativ

  • Config management
  • Web Services
  • Layout
  • Multilingual
  • HTML 5
  • Mobile

A nejdůležitější otázka je, kdy vyjde Drupal 8?

Před měsícem to napsal Dries na svém osobním blogu , že máme před sebou náročných 18 měsíců. Čili Drupal 8 má vyjít v srpnu 2013 v době konání DrupalCon v Evropě (mezi kandidáty na konání byla i Praha). To se zdá ještě daleko, když u Drupal 6 trvalo dalších 12 měsíců, než se dal reálně používat. Nicméně u Drupal 7 se podařilo tuto dobu zkrátit zhruba na polovinu. Zkusím si tedy tipnout, že Drupal 8 budeme reálně používat na přelomu roku 2013/2014.

Další zajímavosti, které zazněly

  • Drupal 7 je nejčastější nainstalovaná verze
  • celkově je na světě 1,5 milionu Drupal instalací (2% všech webů)
  • pouze 30% webů na světě používá CMS
  • mobilní trh bude do 5 let 25× větší než nyní
  • Drupal musí aplikovat konstantní inovace jako Apple

Záznam keynote

Některé zmíněné věci nezazněly přímo v keynote, ale považuji je za relevantní.

http://denver2012.drupal.org/



Komentáře

  1. David 21.03.12 13:17

    Comment Arrow

    Pěkné shrnutí, děkuji. Zajímalo by mě, jak si Dries a ostatní představují, že dojde k adopci frameworku Symfony (nikoli Symphony). Aby to nebylo příliš tučné sousto…


  2. Pari 21.03.12 13:25

    Comment Arrow

    Díky za upozornění, opraveno :-) Symfony osobně vůbec neznám, takže to zatím beru jako fakt, který zní rozumně. Největší výzvou je, aby se to všechno stihlo dokončit v termínu, protože úkolů je celá řada…


  3. David 21.03.12 13:35

    Comment Arrow

    Symfony je výborný framework pro vážnou práci v PHP. Pokud by se měl stát základem jedné z příštích verzí Drupalu, tak by to IMHO znamenalo naprogramovat v něm všechny věci, na které jsou uživatelé-klikači zvyklí, znovu. Stejně tak by se to asi zásadně dotklo i API. Na druhou stranu by takováto symbióza určitě svědčila Symfony i Drupalu…


  4. Vojtěch Kusý 21.03.12 15:05

    Comment Arrow

    Symfony framework nebyl zahrnut kompletně. Zakomponování Symfony do jádra je výsledkem WSCI (Web Services and Context Initiative) jejímž hlavním úkolem je předělat Drupal ze stránkově orientovaného systému na Request/Response server. Stránka se v Drupalu 8 bude skládat ze spousty malých bloků, který každý bude mít svoji URL (a tím pádem svůj kontext).

    Z frameworku Symfony byly zatím převzaty tyto komponenty:

    ClassLoader
    EventDispatcher
    HttpFoundation
    HttpKernel
    Routing

    V zásadě Drupal ze Symfony převzal všechny komponenty pro zpracování HTTP požadavků a ClassLoader, což je Autoloader který je kompatibilní s PSR-0 standardem a umožní v Drupalu bez problémů používat komponenty jak ze Symfony, tak třeba ze Zend Frameworku…

    Vedla se např. diskuse o formulářích, ale ty zůstanou nejspíš „Drupalí“.

    Jen tak pro zajímovost… index.php v Drupal 8 by měl vypadat nějak tak:

    $request = Request::createFromGlobals();
    $kernel = new DrupalApp();
    $kernel->execute($request)->send();


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.