Battle Royale – japonský akčňák

Battle Roayle Předem musím předeslat, že tento film je již starší(2000), ale já se k němu dostal až teď. Jak známo, japonská kultura je hodně odlišná oproti americké nebo dokonce české. Právě to mě na filmu nejvíce zajímalo. Zjistit v čem se liší japonský a americký akční film.

Na přelomu tisíciletí se japonský národ zhroutil. Nezaměstnanost dosáhla obrovských hodnot, statisíce dětí bojkotovalo školu, dospělí ztráceli autoritu. Vláda jako nutnou reakci vymyslela „vzdělávací reformu tisíciletí“ – zákon Battle Royale. Každý rok vybírá jednu třídu, kterou násilím uvrhuje do děsivé hry, aby navodila mezi studenty strach a tím získala zpět ztracený respekt. Pro mnohé šokující film režiséra Kinji Fukasaka se může pochlubit mimo jiné velmi originální zápletkou. Roli bývalého třídního učitele si s chutí zahrál uznávaný filmový tvůrce Takeshi Kitano.

Film jsem shlédl v originálním znění s českými titulky. Japonština je velmi zajímavý jazyk, ale pochytit jediné slovo je takřka nemožné pokud nesledujete japonské filmy pravidelně. Žádné hlášky prostě nepochytíte, aspoň to je můj dojem. Děj je šokující až absurdní, ale jedno se mu musí nechat. Nápad je to skvělý. Stěží si dokážu představit, že by něco podobného natočili v Americe. Už takhle tam bylo dost masakrů na školách. Ikdyž si myslím, že zdravého dospělého člověka nemůže násilí v televizi či počítačových hrách ovlivnit. Nečekejte na začátku žádnou omáčku, to se v japonských filmech prostě nenosí.

Jelikož chodím ještě pár týdnů na střední školu, dovedu si představit, jaký to musí být šok. Dostanete do rukou zbraň a musíte zabít svého spolužáka se kterým chodíte už několik let po škole na pivo. Dokonale jsou pracováno s charaktery jednotlivých postav. Každý na to jde jinak, někteří to vzdají hned na začátku a spáchají sebevraždu. Další vytvoří skupinky. Někdo jedná na vlastní pěst. Jediné co mi na filmu vadilo byl závěr. Čekal jsem nějaký velkolepý souboj. Řekl bych, že konec byl natočen v americkém stylu. Hrdina umírá, aby zachránil… a to už se dozvíte sami v závěru filmu. Hodnotím 80/100.

Odkaz: Battle Royale (Batoru rowaiaru) CSFD 82%



Komentáře

  1. mira 08.08.07 14:55

    Comment Arrow

    jeto super film


  2. tera 25.08.08 17:36

    Comment Arrow

    viděla jsem to snad stokrát


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.