Proč nevyužívat odesílání emailů přes webhosting z vašich skriptů?

Málokdo z běžných uživatelů ví, že emaily nejsou spolehlivé na 100% a občas se stane, že nedorazí, kam mají. Toto riziko rapidně vzrůstá, pokud se odesílají přímo přes váš sdílený hosting. Nemáte totiž pod kontrolou, co se s nimi děje. Občas se tak jejich poštovní servery dostatou na blacklist a nebo vás z nějakého důvodu zařízne již jejich ochrana. Jak tento problém vyřešit jednou provždy?

O tento problém jsem se začal zajímat až poté, co slovenský Websupport šel v boji proti spamu tak daleko, že zahazoval bez upozornění automaticky odesílané emaily z mých skriptů. Údajně standardně nepovolují zasílání emailů mimo doménu (čili můžete zasílat emaily jen na @hostovana-domena.cz). Na podpoře na požádání pak mohou vaši doménu přidat na whitelist, a pak by to již mělo fungovat standardně. Donutilo mě to ale k hlubšímu zamyšlení, opravdu takto důležitou věc, což v případě internetového obchodu emaily bezesporu jsou, ponechat v rukou svého webhostera?

Zapomeňte na poštovní servery svého webhostingu!

Pokud to začnete s nimi řešit, brzy vás na to sami odkáží, že nejsou k tomu určeny. Jejich poštovní servery slouží jen k obsluze emailových schránek, nikoliv k rozesílání automatických emailů z vašeho webu. To je prostě jen navíc a nejraději by to zakázali úplně, kdyby to šlo.

Jak tento problém vyřešit?

Předně je potřeba rozlišit, co chcete rozesílat. Pokud se to týká pravidelných newsletterů, existuje mnoho služeb, které vám s tím pomohou. Navíc pro naše potřeby si často vystačíme s účtem zdarma například u Mailchimp

Větší problém nastává u emailů, které mají automaticky reagovat na určitou událost. Typicky je to potvrzení nové objednávky v internetovém obchodě. Pokud nedorazí, můžeme v nejhorším případě o tu objednávku přijít. Řešením je využít placené SMTP servery. Mají API, přes které můžete pohodlně emaily odesílat a máte vysokou záruku, že opravdu dorazí. Částky nejsou nijak vysoké třeba u služby Postmark (mají modul pro Drupal http://drupal.org/…ect/postmark )

Můžete také využít Google Gmail

Jelikož na většině projektů využívám Google Apps (ale funguje to i s klasickým Gmailem), je pro mé potřeby ideální odesílat emaily přímo přes jejich API. Omezení jsou pro většinu běžných projektů schůdné. Nikdy jsem sám implementaci nedělal, protože používám modul do Drupalu http://drupal.org/…ct/phpmailer

Toto řešení přináší další benefity

Každý odeslaný email se zobrazí ve vaší schránce. Máte tak jednoduchou kontrolu, zda se emaily odesílají správně. Příjemným bonusem je i to, že pokud se email nepodaří doručit, automaticky se vrátí odpověď o jeho nedoručitelnosti. To už se mi párkrát vyplatilo, když zákazník popletl svůj email u objednávky.

Kombinace Mailchimp a Google Apps API tak vyřešila všechny mé problémy se zasílám emailů. Pokud ještě spoléháte u svých důležitých projektů na poštovní servery u vašeho webhostingu, zvažte možné následky.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.