Porovnání provize Placla, PayPost a KupČlánek – který je nejvýhodnější?

Nemožné se stalo skutečností a Placla má po letech konkurenci. Objevily se dva nadějné projekty, které řeší její nedostatky a hlavně se snaží být mnohem flexibilnější. Ostatně jim ani nic jiného nezbývá. Zaregistroval jsem se do všech systému a chci je postupně otestovat jako inzerent i jako blogger. V dnešním článku se podívám především na stranu bloggera. Nechci psát obecně o jednotlivých systémech, takových článků je spousta. Spíše se zaměřit na jejich slabiny, které jsou v důsledku důležitější než mnoho různých funkcí navíc.

Placla netřeba představovat

Českou stálici Placla, projekt Martina Jersáka, představovat nemusím. Snad jen zmíním dva největší problémy tohoto systému, na které si lidé dlouhodobě stěžují. Nemožnost filtrování, takže všechny poptávky jsou univerzální a zadavatelé tak musí doufat, že se jim přihlásí jen relevantní stránky. Je to nepřehledné pro obě strany. Bohužel nelze přímo oslovit konkrétní stránky, ale musíte vždy zadat poptávku veřejně všem. Výhodou bývá nižší cena, kterou se někdy rozhodnou akceptovat dražší stránky.

Patálie s přidáním nové stránky a uměle nastavenými kvalitativními limity (Srank, Alexa, Pagerank) nebo nemožnost přidat stránky na subdoménách jsou jedním z mnoha problémů, které potkají začínajícího bloggera. Takto by se dalo pokračovat dále. Nespornou výhodou je fungují trh, který se stihl za ty léta vytvořit. Prakticky všechny velké české agentury zde poptávají. Proto je nastavena i vysoká částka dobití kreditu na 2200 Kč bez DPH, takže menší zákazníky tu budete hledat marně.

Výše provize je 30% (článek stojí 300 Kč a dostanete 210 Kč)

Více informací na Placla.cz

KupČlánek – komplexní projekt

Začátkem roku byl spuštěn projekt KupČlánek za kterým stojí Jan Kalianko. Projekt se tváří velice ambiciózně, protože chce pokrýt celou oblast od získání inzerentů až po tvorbu obsahu. Až si říkám, že zvolil moc velké sousto naráz a nedržel se dnes běžnějšího iterativního vývoje. Kdyby raději projekt spustil o pár měsíců dříve, mohl stihnout předvánoční období, kdy byla poptávka agentur vyšší. Nemusel by teď psát, že bohužel v tomto období je menší zájem inzerentů.

Další chyba je nevyjednat si předem spolupráci největších českých agentur, kteří jsou základní tvůrci nabídky (obdobně to funguje na akciovém trhu). Pro některé může být i problém, že majitel není plátce DPH a je nutné odečíst dalších 21%, pokud jste plátce.

Při přidání stránky je každý web majitelem ohodnocen a zařazen do příslušné sekce. Na rozdíl od Placla (kde jsou pravidla pevně stanovena), tady se jedná o víceméně subjektivní hodnocení. Jak je přesné, si můžete udělat názor sami. Dobré je, že ke stránce můžete připsat komentář a popsat co přesně nabízíte. A nesmím opomenout veřejnou podrobnou statistiku celého systému, která však v těchto raných fázích může spíše odradit.

Výše provize je 25% (článek stojí 300 Kč a dostanete 225 Kč neplátce DPH, 186 Kč plátce DPH)

Více informací na KupČlánek.cz

PayPost – poslední a nejlepší?

Před pár dny byl spuštěn do ostrého provozu poslední pay per post systém, který běží ve spojení s diskuzním fórem WebDeal. Má tak již základnu uživatelů, ze které může čerpat. Z vlastní zkušenosti vím, že ve fóru není problém poptávat i nabízet služby, trh zde funguje. Otázka je, zda se přesune i do tohoto systému? Na nějaké bližší hodnocení je ještě příliš brzy, protože nemám v systému schválené žádné stránky(tento blog schválen, oborový magazín nikoliv, vypadá to, že to s výběrem pouze kvalitních webů myslí vážně) ani jich není příliš mnoho v nabídce. Chybí mi možnost zadat nějaké bližší informace o nabízených stránkách. Založit vše jen na rancích stránky je přežitek.

Výše provize je 25% (článek stojí 300 Kč a dostanete 225 Kč)

Více informací na Paypost.cz

Zlepšila se situace na trhu pro bloggery?

Na závěr musím dodat ještě pár slov. Nesmírně si vážím každého, kdo se rozhodl jít do toho a konkurovat zavedenému projektu. Pro všechny strany je konkurence často jediným důvodem, jak začít inovovat. Uvidíme, jak se zachová Placla, zda některé problémy vyřeší a tím omezí novým projektům možnost uspět na poměrně malém trhu. Pokud bude hrát jako dosud mrtvého brouka, mají nové projekty velkou šanci ji na prvním místě nahradit.



Komentáře

  1. Otakar Pěnkava 12.02.13 17:34

    Comment Arrow

    Děkuji ti za pěkný článek.
    Zrovna možnost zadat další dodatečné informace k webu bude jednou z nejdříve přidaných funkcí.


  2. Lukáš 11.04.14 06:43

    Comment Arrow

    musí se platit daně z pr článků?děkuji


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.