Zend Framework 1.0.1 a jeho základy

Zend Framework logo Již je to nějaký ten pátek, co jsem začal programovat v PHP ba dokonce několik let. Tenkrát jsem byl nadšený z toho, když mi phpčko vypsalo malou násobilku. Doba pokročila a před pár týdny byla vydána finální verze Zend Framework 1.0. Každý, kdo to myslí s PHP vážně, by aspoň měl vědět, že něco takového existuje, určitě je to krok správným směrem. Vždyť Zend je firma, která má k vývoji PHP velmi blízko (2 lidé ze Zendu se přímo podílejí na vývoji PHP).

Co to je vůbec framework?

Framework je softwarová struktura, která slouží jako podpora při programování a vývoji a organizaci jiných softwarových projektů. Může obsahovat podpůrné programy, knihovnu API, návrhové vzory nebo doporučené postupy při vývoji. Cílem frameworku je převzetí typických problémů dané oblasti, čímž se usnadní vývoj tak, aby se návrháři a vývojáři mohli soustředit pouze na své zadání.(zdroj: wikipedia.org)

Pokud toto slovo přeneseme do běžného života, dalo by se to přirovnat vrcholovému sportovci, který mám svůj organizační tým. Nestará se tedy o to, jestli má nabroušené brusle, apod. Může se soustředit pouze na svůj výkon. Stejně tak framework obstarává základní funkce jako je přihlašování, kontrola údajů, vyhledávání, apod.

Jenomže všechno není tak růžové, jak se zdá. Kámen úrazu je dokumentace, která je velmi nekvalitní. Celý den jsem zkoušel sprovoznit Zend Framework podle návodu „Hello World“ z oficiální dokumentace, ale nepovedlo se mi to. Dokonce jsem na internetu nenašel jediný funkční „Hello World“ návod na finální verzi. Což je velmi smutné. Snad se situace v blízké době zlepší – psal jsem email Ronniemu, který je autorem „Hello World“ na intervalu.cz Ten mě ujistil, že o tom ví a aktualizovanou verzi zveřejní na svém blogu.

Zatím jsem jako jedinou ukázkovou aplikaci s využitím Zend Framework našel tutorial: Getting Started with the Zend Framework. Jedná se sice o trochu složitější aplikaci s využítím databáze přes PDO, ale o to přínosnější. Právě se pouštím do studia, takže až se zase dozvím něco zajímavého, určitě se o tom zde na blogu zmíním.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.