Algoritmizace a programovací techniky: Začínáme s Pascalem

Jak všichni stálí návštěvníci ví, začal jsem studovat Podnikatelskou fakultu na VUT v Brně. Na čtvrteční přednášce nám bylo nabídnuto, že pokud zvládneme udělat jednoduchý příklad v Pascalu (cca 10 řádků čistého kódu), tak máme zápočet i zkoušku z tohoto předmětu hotovou. Předmět je za 7 kreditů a podle Ing. Petr Dydowicze, Ph.D. je v zimním semestru nejtěžší. Uvidíme.

O Pascalu

Pascal je název programovacího jazyka, určeného hlavně k výuce programování. Jeho název byl zvolen na počest francouzského filosofa, matematika a fyzika Blaise Pascala.

Návrh programovacího jazyka Pascal pochází ze začátku 70. let od profesora Niklause Wirtha z Vysoké školy technické v Curychu. Autor sledoval návrhem jazyka tyto cíle: vytvořit jazyk vhodný pro výuku programování, který by byl založen na omezeném počtu srozumitelných konstrukcí, navrhnout strukturu jazyka tak, aby bylo snadné implementovat Pascal na většině tehdejších počítačů.

První verze Pascalu byla publikována r. 1971, o 3 roky později (1974) byla uveřejněna opravená definice jazyka. V roce 1981 byla vydána norma ISO. Vedle toho vznikla řada komerčních implementací Pascalu, které se od Pascalu dle normy ISO více či méně odchylovaly, zejména zavedením dalších konstrukcí zjednodušujících praktické programování. V oblasti PC dosáhla patrně největšího úspěchu implementace Turbo Pascal firmy Borland. Objektové rozšíření Pascalu se pak stalo i základem systému Delphi téže firmy. (zdroj wikipedia.org)

Zdroje k výuce

Update 2.10.2007 – 12:00

Test který jsme nakonec psali spočíval v napsání programu, který řeší kvadratickou rovnici. Pokud vás zajímá, jak jsem ho zvládl, podívejte se: Program v Pascalu na výpočet kvadratické rovnice



Komentáře

  1. Avonek 28.10.07 14:36

    Comment Arrow

    Gratuluji!!
    Prvních 7 kreditů doma !


  2. Pari 29.10.07 07:38

    Comment Arrow

    Děkuji a tobě taky gratuluji :-)

    Kéž by se tak šlo zbavovat předmětů každý semestr…


  3. Avonek 31.10.07 20:48

    Comment Arrow

    :) No uvidime, ale formou pred terminu to asi pujde.. i kdyz alepon neco pro zacatek :)


  4. eNko 21.05.09 12:43

    Comment Arrow

    To jsme dělali na gympluv prváku…sranda jen byla, že jsme zatím v matice nebrali kvadratické rovnice a měli jsme je napsat v Pascalu :D


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.