Jak na JavaScriptové tlačítko vytisknout?

Spoustě lidí by se mohlo zdát, proč tu tento příspěvek píši, vždyť je to úplně primitivní. Jak si ukážeme za chvíli, pokud chcete ošetřit opravdu všechny možnosti nestačí napsat jen <a href=„javascript:window.print()“>Vytisknout</a>

JavaScript je užitečná věc, ale stále existují lidé či zařízení, kteří ho mají ať už úmyslně či neúmyslně vypnutý. Tito uživatelé jsou tedy „ochuzeni“ o možnost vaše stránky tisknout, respektive musí použít tisk přímo v prohlížeči. V tom by tedy nebyl žádný problém, o možnost tisku nepřijdou. Nicméně na stránce se jim zobrazuje tlačítko TISKNOUT aniž by fungovalo, což je matoucí. Proto je výhodné, aby celý text byl generovaný JavaScriptem. Je to sice o něco složitější, ale vy přece chcete mít dokonalé stránky nebo ne?

Jak vygenerovat JavaScriptem tlačítko vytisknout?

Přiznám se bez mučení, že JavaScript je jazyk, který moc neovládám. Proto jsem sáhnul po řešení, které publikoval Roger Johansson. Základem je soubor addprintlink.js, který si uložte na pevný disk.

Do hlavičky webové stránky přidejte:

<script type="text/javascript" src="addprintlink.js"></script>

Na místo, kam chcete tlačítko vložit přidejte:

<span id="js-print"></span>

Nakonec podle idčka, které jste si zvolili o řádek výše upravte soubor addprintlink.js na posledním řádku:

PrintLink.addEvent(window, 'load', function(){addPrintLink.init('js-print','Vytisknot');});

To je vše, nyní tlačítko při vypnutém JavaScriptu nebude zobrazeno. Informace jsem čerpal z článku: How to create an unobtrusive print this page link with JavaScript



Komentáře

  1. Honza 08.10.10 15:01

    Comment Arrow

    To by mě zajímalo kolik lidí má dneska vypnutej javascript, tipoval bych to tak na 0.1% …


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.