Michael Moore: Sicko aneb tentokrát o zdravotnictví

Sicko - Michael MooreKdyž se řekne Michael Moore, většině lidí se vybaví kontroverzní režisér, který si pohrává s pravdou tak, aby vyzněla co nejvíce v jeho prospěch. U dokumentu Sicko tomu nebude jinak.

Sicko v překladu znamená blázen, ale já bych se spíše přiklonil k názoru, že název vychází ze slova sick = nemocný. Takový je totiž podle Michaela Moora americký systém zdravotnictví, jeden z nejhorších na světě. Celkově je film velmi dojemný a Spojené Státy a jejich zdravotní pojišťovny staví do role tvrdých kapitalistů, kterým jde jen a pouze o zisk. Člověk při shlédnutí filmu shledává dojem, že je zbytečné v Americe být pojištěný, protože při jakékoliv nemoci vám pojišťovna nedá ani korunu. Není se tak čemu divit, že 50 milionů Američanů není pojištěno. Je to ale skutečně tak špatné? To zase mohou posoudit jen sami Američané.

Film je plný dojemných okamžiků, kdy si James musí vybrat, který prst si nechá přišít. Prsteníček mu přišijí za $12 000 a prostředníček za $60 000.

Film také ukazuje, že prakticky v jakékoliv vyspělé zemi jako je Kanada, Velká Británie, Francie, ale i třeba na Kubě mají dostupnější zdravotní péči a bezplatnou (respektive bez doplácení hrazenou ze zdravotního pojištění). Přitom na stejné úrovni.

Můj názor je takový, že Michael Moore, ostatně u každého svého dokumentu, vybírá jen negativní zkušenosti což zásadně snižuje jeho důvěryhodnost. Věci přece nejsou jen černé nebo bílé. Zdravotnictví je problémem všude ve světě nejen v Americe. Má známá měla naopak špatné zkušenosti se zdravotnictvím ve Velké Británii a vyléčili ji až u nás. Určitě by se našlo ještě pár lidí s podobnou zkušeností a už by z toho mohl být dokument jak je zdravotnictví ve Velké Británii špatné.

Dokument je zkrátka natočen populární „komerční“ formou, u kterého není na prvním místě jeho objektivnost. Ostatně to od Michaela Moora ani nikdo neočekává. Film má ale dobrý spád, a proto jsem se bavil až do konce narozdíl od Fahrenheit 9/11. Moje hodnocení je 80/100.

Oficiální stránky filmu: SiCKO – The Official Site – In Theaters June 29th



Komentáře

  1. p.poku 02.05.08 10:20

    Comment Arrow

    A co říkáte dnes? Zdravotní reforma na spadnutí ;-) Doporučuji si zjistit pozadí
    celé reformy a také žít pár let v Americe. Pak Vám už pan Moore nebude připadat
    zas až tak nedůvěryhodný.


  2. Pari 02.05.08 12:19

    Comment Arrow

    Máte pravdu, film je natočen pro Američany, proto já tu situaci objektivně posoudit nedokáži. Nicméně zdravotnictní není ideální nikde na světě, v každé zemi lze najít klady a zápory, jde jen o to, na co se více zaměříte. S lidským míněním lze snadno manipulovat, pokud víte jak na to. Což Michael Moore rozhodně umí. A naše reforma? Já jsem ji nestudoval, takže se nemůžu vyjádřit, zda je dobrá nebo ne. Rozhodně se ale nenechám ovlivnit opozicí, která zcela logicky vše zhazuje ze stolu. Nicméně první část reformy přináší své ovoce, takže bych to tak černě neviděl…


  3. p.poku 08.05.08 12:58

    Comment Arrow

    „… ovlivnit opozicí“
    Nechci se Vás dotknout, ale optimista/pesimista, věřící/nevěřící , Pravo/Levo atd. je pro stádo nebo ty hodně nevědomé – jak se komu líbí.
    Zdraví se týká každého – mě, Vás i těch ostatních. Zajímat se je nezbytnost. Zvláště dnes ;-)
    „… lidským míněním lze snadno manipulovat“
    I v USA jsou lidé z „masa a kostí“, tzn. zlí/dobří, hloupí/chytří, zloději/poctiví a jestli výpovědi např. „posudkových lékařů“ jsou pravda, a já věřím že ano, je neoddiskutovatelné, že se zdejší lidé zachovají stejně!! Mě stačí co jsem viděl a byl nucen tolerovat v oblasti kapitálového trhu v '90. A jsou to titíž lidé – na to nezapomínejte!!! Mezi námi, nebýt právě toho co se dělo v „kupónové privatizaci“, nebyla by zde pravděpodobně diskuze o zdravotní reformě – doporučuji přečíst od historika J.Janáčka – „Valdštejn a jeho doba“ se speciálním zaměřením na stať zabývající se pozadím ekonomiky po bitvě na Bílé hoře (nejlépe první vydání s dodatky).
    Jste-li analytik stačí se zamyslet nad regulačním poplatkem. V čem je „regulační poplatek“ regulační? A nemusí to být to známé kojenec, kóma+JIP apod. Stačí, když Vám lékař po úrazu předepíše kontrolu na traumatologii. Jste povinen na ni přijít! Minimálně pro dodržení léčebného režimu, které je v zájmu mém (Vašem) a společnosti, tzn. nemáte na výběr (neočekávám Flame-war na téma jak si můžete vybrat jestli přijít nebo ne – byl by to nesmysl!!).
    A podle stejného vzorce můžete zítra platit např. každého patnáctého pokuty na silnici – protože přeci jsou tací co nedodržují pravidla.
    nebo
    Ten samý doktor, který Vám naúčtoval jakýsi poplatek, protože se mu to koneckonců hodí mimo jiné i proto, že se nedokáže vyrovnat s minoritou simulantů, bude platit preventivní poplatek mě – za cokoli co mi bylo ukradeno – vždyť kde je psáno, že to neukradl on či jeho nějaký kolega :-)
    To je ta absurdita poplatku a celé reformy!!! Ne třeba jeho výše!
    A to nemluvím o tom, že titíž lidé prohlašovali po '89: „Prosazování kolektivní viny je nemravné a nedemokratické“. A co jiného je „regulační poplatek“ než trest za „kolektivní vinu“ :-(


  4. Franta 18.04.11 17:02

    Comment Arrow

    Obávám se, že stav amerického zdravotnictví, jak je popsán v dokumentu SICKO, je cílovým stavem pro české zdravotnictví podle představ našich současných představitelů jak výkonné, tak zákonodárné moci. Důkazem toho jsou dosavadní „reformní“ kroky ve zdravotnictví a výhled dalšího a dalšího zvyšování spoluúčasti pacienta na léčbě, až si zdravotní péči bude muset hradit každý sám. Přece : „Každý se musí postarat sám o sebe!“
    Otřesné je, že v dokumentu popsaný stav zdravotnictví na př. ve Francii mi silně připomíná systém zdravotnictví u nás před rokem 1989.
    Na dokumentu Sicko se jistě najde spousta nedokonalostí a hlavně snahy co nejvíce zaujmout. Bohužel, „obyčejného člověka“ nutně zaujme a donutí porovnávat a hledat odpověď na otázku :„Proč jsme vlastně zvonili klíči ?!“


  5. Ferda Brablenec 21.04.11 09:16

    Comment Arrow

    Ja teda Michaela Moora pred shlednutim neznal (no je to tak) a taky uz behem filmu bylo jasne, ze si zamerne vybira, co se mu hodi, nicmene materialu na zamysleni je habakuk. A jiste stoji za zamysleni, proc „ceska pravice“ (ktera ve skutecnosti zadnou pravici neni) chce za kazdou cenu zavest americky model, i za cenu blekotani a vymyslu viz http://www.youtube.com/watch?… nebo http://www.youtube.com/watch?…. Proste tam Sulinek keca jak prdel v noci.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.