WordPress 2.5 – Revoluce nebo evoluce?

Není žádným tajemstvím, že WordPress 2.4 nikdy nevyjde. Vývojáři se raději zaměřili na WordPress 2.5, který má od základů překopánu administraci a přidávání nového článku/stránky. Ta stará již nezohledňovala současné trendy ve způsobu online administrace.

Jak vypadá hlavní nabídka se můžete podívat na následujícím obrázku. Položky, které denně nepoužíváte, byly zanořeny hlouběji nebo přesunuty z hlavní lišty napravo. Myslím si, že zvláště pro nové uživatele, je toto rozložení mnohem přehlednější.

Nástěnka (Dashboard):

Wordpress - Dashboard Mnohem důležitější význám také dostává nástěnka(Dashboard), ze které zmizelo pro většinu uživatelů spousta nepotřebných informací jako jsou informace z vývojářského blogu a další zprávy, respektive lze je nahradit jakýmkoliv RSS zdrojem. Do popředí se dostaly nové komentáře, statistika blogu a další důležité informace. Rozložení je mnohem přehlednější a barevnější.

Příjemnou změnou je možnost přepínání vzhledů administrace, v základu máte na výběr ze dvou (nastavuje se pro každého uživatele zvlášť), ale určitě brzy vzniknou další. Dále při změně hesla je vám zobrazeno, jak je heslo silné. Netřeba připomínat, že hesla označené jako „Bad“ si můžete dovolit maximálně na localhostu.

Vytvoření nového článku/stránky:

Wodpress 2.5 - Přidání nového článku Přidání nového článku/stránky se mi opravdu líbí. Pokud bude fungovat vše tak jak má, bude to subjektivně nejvíce user-friendly řešení. Jako WYSIWYG editor je použit upravený TinyMCE. Je doplněn o možnost nahrávání obrázků, youtube a jiných videíí, hudby a ostatních souborů (doc, pdf, apod.).

Poněkud nešťastně je řešena galerie, která může být jen jedna, ve které jsou všechny média (nebo jsem něco přehlédl?). Ostatní položky zůstaly zachované, jen v trošku líbivějším uspořádání.

Správa článků/stránek

Na této stránce proběhli již jen kosmetické změny, které byly podle mého názoru spíše k horšímu. Políčko vyhledávání, které se používá při hodně článcích nejčastěji, je strašně nevýrazné a málem jsem ho přehlédl. Názor si můžete udělat sami.

Závěr

Osobně se mi nový WordPress líbí, jakmile vyjde finální verze WordPress a kompatibilní Texy plugin, nasadím ho na můj blog. Odpověd na otázku v nadpisu už určitě znáte, žádná revoluce se nekoná a to je dobře. Proč měnit to, co funguje.

Další zdroje o novém WordPressu


Přečtěte si také:




Komentáře

  1. Pan úvěr 27.05.08 22:32

    Comment Arrow

    Je super, že ve WP je standardně galerie, ale má ještě nějaké mouchy. V dalším vývojové fázi to bude ještě lepší.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.