Druhý semestr na podnikatelské fakultě za mnou

VUT Fakulta Podnikatelská - Logo Je tomu přesně 4 měsíce, co jsem napsal článek První semestr na podnikatelské fakultě za mnou . Měl úspěch, proč tedy nenavázat na zapačatou tradici.

Teď už se tedy přesuneme na začátek semestru, čili 4. února 2008. Tou dobou jsem byl docela vážně nemocný, takže první tři týdny jsem se ve škole prakticky neobjevil. Naštěstí jsem moc látky nezameškal 🙂 Na začátku se stejně ještě musely dořesit rozvrhy, které se pokaždé ještě změní (hlavně cvičení). Velkou výhodou bylo to, že můj obor Manažerská informatika je rozdělen na 9 studijních skupin (cca 25–30 lidí) a ve většině případů je možné libovolně přecházet na cvičení cizí skupiny až do kapacity místnosti.

Můj rozvrh vypadal následovně:

Úterý 15:00 – 16:30 Makroekonomie 17:00 – 18:30 Matematika 2
Středa 9:00 – 10:30 Angličtina
Čtvrtek 7:00 – 8:30 Principy účetnictví 9:00 – 10:30 Kancelářské aplikace 11:00 – 12:30 Databázové systémy
Na přednášky jsem nechodil

Databázové systémy

Karta předmětu na VUT. Předmět Databázové systémy (přednáší Jiří Kříž) volně navazuje na Datové a funkční modelování z prvního semestru. Náplní předmětu je pokročilá práce s databázemi pomocí MSSQL. Naučíte se SŘBD (Systém Řízení Báze Dat), Typy databází, JOIN, TRIGGER, CURSOR, PROCEDURE, SCRIPTY, DÁVKY, Multidimenzionální databáze a pár dalších věcí.

Tento předmět považuji za jeden z nejužitečnějších v letním semestru. Nebýt tragického způsobu vyučování na cvičení, které spočívalo v samostatném vypracování zadaných úloh bez jakéhokoliv vysvětlení. Pro zápočet je nutné odevzdat dva projekty a úspěšně vyřešit test. Zkouška jako jedna z mála probíhá celá ústně. Strávil jsem tam asi půl hodky, ale někteří jen 5min 🙂

Jedna z verzí testu ke stáhnutí zde.

Kancelářské aplikace

Karta předmětu na VUT. Kancelářské aplikace (přednáší Petr Dydowicz) navazují na Algoritmizace a programovací techniky. Stařičký Pascal už je ale minulostí a byl nahrazen VBA (Visual Basic For Application). Někteří už tuší, že se nejedná o nic jiného než programování v balíku Microsoft Office konkrétně Excelu.

Slyšel jsem pár názorů, že tento předmět je úplně zbytečný, že skutečně programovat nenaučí. To je pravda. Nicméně jsme na ekonomické škole a v praxi se pro výpočty Excel běžně používá. Navíc existuje spousta dobře placených pozic , které s našimi znalostmi z tohoto předmětu můžeme směle vykonávat 🙂

Pro získání zápočtu je potřeba odevzdat projekt a úspěšně vyřešit příklad na zápočtu. Tyto příklady jsou většinou triviální, ale stejně jako u předmětu Algoritmizace a programovací techniky spousta lidí nedokáže zápočet získat. Zkouška už je formalita, tedy pokud získáte hodně bodů ze cvičení (letos 44 a více), dostáváte automaticky A. Jinak řešíte opět příklad, který bývá jednodušší než na zápočťáku.

Můj projekt „Rozvoz čínského jídla“ ke stažení zde.

Makroekonomie

Karta předmětu na VUT. Makroekonomie (přednáší Ivana Groligová) je věda, která zkoumá ekonomii jako celek. Základem je graf agregátní nabídky a poptávky a další ekonomické pojmy. Tady se hodí chodit na přednášky, klidně i místo cvičení, kde se toho moc nenaučíte. Ano, nás to také nebavilo pane Horáku 🙂 Skripta sice jsou, ale grafů tam moc není a ty správné vám ukáže pouze na přednášce! Zkouška byla alespoň pro mě nejhorší v letním semestru, holt se to fakt naučit musíte. Na nějaké vymýšlení také čas není, je 13 otázek a pouze 20min. Naštěstí nás sedělo u malého stolečku osm a zadání tak nějak rozhodila do prostoru, takže jsem si mohl vybrat optimální 🙂

Jedna z variant zkoušky zde.

Matematika 2

Karta předmětu na VUT. Matematika 2 (přednáší Bedřich Půža) volně navazuje na Matematika 1 ze zimního semestru. Berou se parciální derivace podle x a podle y, integrály, analytická geometrie, matice a průběh funkce více proměnných. Většina lidí s matikou problémy neměla, pokud chodili na cvičení, kde se všechno dopodrobna bralo.

Jedna z variant zkoušky zde.

Principy účetnitctví

Karta předmětu na VUT. Principy účetnictví (přednáší Anna Fedorová) byl pro mě předmět, kterého jsem se nejvíce bál, protože jsem s účetnictvím neměl žádnou zkušenost. Jak účetnictví funguje jsem pochopil až těsně před zápočtem, který je na celém předmětu asi nejtěžší. Nejvíce mi na předmětu vadily buzerační praktiky cvičící, kdy jsme si pro výsledek asi po 14 dnech museli dojít osobně! A pokud to někdo nedal okamžitě psal opravu samozřejmě s přísnější stupnicí. Zkouška už pak byla jednoduchá.

Jedna z variant zkoušky zde.

Odborná angličtina 2

Tady asi nemám moc co dodat, navazuje na Odborná angličtina 1, který byl ukončen pouze zápočtem. Je to předmět s nepovinnou účastí, ale občas se probírají zajímavé věci. Například bussiness korenspondence, chování různých kultur, apod. Tu pokročilejší část studentů vyučuje rodilý Kanaďan Ken Froehling. Jeho zkouška probíhá formou 2 zápočtových testů, napsání dopisu(domácí úloha), poslechu a ústní prezentace.

Napsání dopisu například podle tohoto zadání.

Pár slov závěrem

Celkově letní semestr hodnotím jako těžší než zimní. Nicméně podle referencí od starších kolegů to ani příští rok nebude jinak. Obtížnost má exponenciální průběh. Tak a teď už následující více než 4 měsíční práááázdniny 🙂 Jsem zvědavý kolik se nás v 2. ročníku z 250 současných sejde.

Na závěr malá odbočka, PodFuck.net už není to, co býval. Je kompromitován nejen cvičícími (holt taky ho kdysi využívali), ale i zkoušejícími. Nicméně stále je to velká pomoc při studiu na podnikatelské fakultě.

Je mezi vámi někdo, kdo bude dělat koncem května přijímačky k nám na fakultu?

Odkazy



Komentáře

  1. peet99 18.05.08 12:24

    Comment Arrow

    Mas tam chybu v prednasajucej PU1, kde ma byt Anna Fedorova.. vidiet ze si tam nechodil :D


  2. Pari 18.05.08 12:51

    Comment Arrow

    Díky, opraveno :-) Chybička se vloudila…


  3. janko 18.05.08 18:51

    Comment Arrow

    Tak to gratuluju ;) Mě ještě kvůli nějakému vyšetření 3 čekají … ale postup do dalšího levelu už je taky jistý :).

    PS: jj stím podfuckem je to škoda, přitom to má tak veliký potenciál.


  4. Nel 11.07.09 19:25

    Comment Arrow

    Tak jsem měla předevčírem zápis…:)


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.