Seznam doporučuje konkurenci

Určitě se vám už stalo, že prohlížíte logy přístupů na váš web a zaujme vás nějaké klíčové slovo. Neodoláte a zkusíte ho vyhledat, jestli opravdu jste na předních pozicích.

Zkusil jsem si tedy zadat do Seznamu frázi číslo účtu mbanka a kupodivu jsem byl na první straně zrovna já s odkazem na stránku Kontakt – Pari – webdesign studio , na tom by nebylo až tak nic zvláštního, kdyby mi Seznam nedoporučoval cituji: Nechtěli jste hledat „číslo účtu ebanka“? Zajímalo mě tedy, kolik se za takovou „skrytou“ reklamu platí a jestli ji mají vůbec oficiálně v ceníku .

V ceníku jsem ji nenašel, a proto jsem se rozhodl napsat na reklamní oddělení Seznamu. Jitka Černá mi odpověděla cituji: „Tato funkce neni reklama, je to pouze oprava slov, ktere uzivatele zadavaji do vyhledavace. V tomto pripade jde o neadekvatni opravu.“ Škoda, zpeněžit by se to dalo určitě velmi dobře 🙂

Jak funguje doporučování

Opravy se počítají plně automaticky na základě toho, co uživatelé sami opravují. Nejde tedy o „ruční slovníky“ slov, která jsou nebo nejsou mluvnicky správně. Z toho plyne jednak to, že se opravují i „nečeská“ slova, a dále to, že se algoritmus může mýlit – zvláště u vysoce specializovaných dotazů. Zdroj: Seznam Fulltext Blog – Oprava překlepů v dotazech



Komentáře

  1. thovt 10.06.08 13:07

    Comment Arrow

    Tak tenhle příspěvek je typická letní okurková sezóna – zjevně prorůstá z médií i na blogovací scénu, z vlastní nevědomosti udělat text o ničem… mBanka neexistuje (pouze mBank, to že mají doménu i mbanka.cz nic neznamená), zato eBanka je přesný název. To že Ti to Seznam doporučil je logické a nerozumím, že nad tím dokážeš ztrácet tolik času. U každého jiného slova nebo názvu by Ti to nabídlo podobnou klidně i konkurenční alternativu. (Něco jiného bylo, když si u Google letecké společnosti platily kontextové reklamy na klíčové slova svých konkurentů – tedy přímo na názvy.)


  2. Pari 10.06.08 13:29

    Comment Arrow

    Oficiální název je mbank, ale česky se to hůře vyslovuje, proto se běžně mezi lidmi hovoří o „mbance“. Podobných nešťastných záměn by se našly tisíce, já spíše chtěl napsat, proč tomu tak je (jak to funguje). JInak jasný, tento článek žádný reálný přínos nemá. Nicméně naštěstí existuje snadná možnost – nečíst ho ;-) I tak díky za komentář.


  3. Vembl 10.10.08 20:21

    Comment Arrow

    Je to paradoxní, ale asi se s tím nedá nic dělat, takhle prostě funguje fulltext, a tak ti logicky nabídl nejčastěji používané slovo, tedy ebanku. Mají to ale pacholci kliku, i když si myslím, že slovo mbanka zase tako moc lidí nehledá.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.