Jak si vybrat kvalitní židli k počítači

futuristic-chair Dobrý řemeslník podřebuje kromě své zručnosti i kvalitní nástroje. Pro programátora tímto nástrojem není vrtačka, ale kvalitní židle. Problém ale je, jak kvalitní židli poznat od té méně kvalitní. Na trhu jsou stovky druhů různých židlí od stovek korun až po desítky tisíc korun.

1. Kvalitní židle = základ úspěchu

Nadpis je brán s nadsázkou, ale kus pravdy na tom bude. Přeci jen v našem sedavém zaměstnání strávíme minimálně třetinu dne na židli. To mi připomíná reklamu na matrace, kdy jedna společnost zdůrazňovala, že se vyplatí investovat velké peníze do jejich kvalitní matrace (samozřejmě reálná cena byla mnohem nižší), když na ni strávíte třetinu života! Pravdu samozřejmě měli, ale tím se dostáváme k druhé stránce věci: kvalitní židle neznamená automaticky drahá židle.

2. Nekupujte zajíce v pytli

Jedna z prvních věcí, které se doporučuji vyvarovat je nakupování naslepo. Marketingové oddělení výrobce židle si dokáže vymyslet opravdu poutavé čtení. Každý člověk je unikátní, a tak z pravidla co vyhovuje jinému, neznamená automaticky, že bude vyhovovat i vám. Berte tedy všechny ty články o nejlepší židli s rezervou. Každý je holt jinak pokřiven 🙂

3. Více nastavení neznamená automaticky vyšší komfort

Dalším mylným předpokladem by bylo věřit, že čím složitější židli si koupím, tím vyšší komfort mi poskytne. Jen zbytečně zaplatíte více za něco, co nepotřebujete. Já jsem si třeba koupil židli s hlavovou opěrkou, ale využívám ji velmi vyjímečně. Dále třeba nastavitelné područky výškově, někomu se může hodit, ale já je mám celou pracovní dobu zasunuté pod stolem, takže jsou mi k ničemu.

4. Kožená je luxusní, ale komfort nic moc

Každý jednou snil o tom, že bude dělat velkého šéfa za velkým stolem a sedět na masivní kožené židli. Kdo zkusil, už se jí většinou zbavil. Není to nic moc. Pokud od počítače často odbíháte, je to v pohodě. Nicméně sedět na ní několik hodin v kuse je peklo. Člověk je zpocený všude. Nicméně kůže = luxus, proto si pořizujeme všechny ty kožené sedačky do obyváku, auta a kanceláře. Vypadá to dobře, nic víc. Vlastně jednu výhodu to má, pokud něco vyleji, snadno se to čistí 🙂

5. Měkká neznamená pohodlná

Pokud židli vybírá člověk neznalý, většinou si vybere velkou měkkou židli, protože se mu při tom dvou minutovém sedění v obchodu zdá nejpohodlnější. Opak je ale pravdou, židle by měla být adekvátně tvrdá! To neznamená jít si koupit školní židličku, ale zkrátka něco mezi. A vůbec dřevo na židli nepatří stejně jako kůže a jiný neprodyšný materiál. Chápu, že se snadno udržuje ve společných prostorách (školy, čekárny,…), ale pokud na ní má člověk strávit několik hodin denně, má pěkně zapařená choulostivá místa 🙂

6. Bytelná konstrukce je základ

Od Nového roku nám opět sníží nemocenskou, a proto by nebylo dobré přihodit si nějaký úraz kvůli nestabilní židli. Židle musí do všech směrů klást takový odpor, aby ji nebylo možné převrátit. Tyhle kriteria splňují většinou těžší židle 20 kg a více.

7. Židle není vše

Nemá cenu pořídit si extra židli, když mám špatný stůl. Komfort se moc nezvýší. Stejně tak je to se vším monitorem, klávesnicí, myší a jiném potřebném vybavení. Dohromady to tvoří celek. K čemu je mi pěkné auto s klimatizací, když má pod kapotou HTP( = Hovno To Pojede) Zasvěcení ví o čem mluvím 🙂

A jakou že jsem si vybral já jako náhradu za IKEA židli – ALLAK (černá varianta)? Dal jsem na doporučení Pavel Richter – Sedím, sedíš, sedíme – vybíráme kvalitní židli ,kterou jsem si osobně byl vyzkoušet v Brně . Celý název je židle SATURN – ergonomická židle. Dnes již je to skoro dva měsíce, a tak mohu říct, že na židli se sedí dobře. Ale jen pod podmínkou, že na židli sedíte správně. Pokud si sednete tak, jak byste sedět neměli, je židle velmi nepohodlná, což ale spatřuji spíše jako výhodu.

Nepodceňujte tedy tyhle zdánlivě méně důležité součásti, vysoký výkon procesoru není vše, ale je také důležitý. Samozřejmě málokdo má ze začátku dostatečný kapitál, aby do svého pracoviště investoval řádově 40–50 tisíc. Postupným vylepšováním se ale dá dosáhnout zdánlivého ideálu. Právě jsem před výměnou pracovního stolu a malováním pokoje. Psychika je také důležitá 😉

Pokud jste zklamáni, že jste zde nenašli typy na konkrétní židle, vězte, že je to kvůli tomu, protože sám mám osobní zkušenosti pouze s několika málo židlemi, a tak by ode mě bylo nefér, kdybych vybíral podle parametrů. Židle se musí osedět! Jelikož se židle kupuje na více let, vyplatí se před nákupem prostudovat následující odkazy. Pak už budete mít jasno, co je to asynchronní/synchronní systém, bederní opěrka a podobné důležité věci. V případě dotazů vám nic nebrání zeptat se v komentářích.



Komentáře

  1. Petr 06.02.10 20:28

    Comment Arrow

    Ahoj Peri,

    zajímalo by mě, jak se ti na židli sedí teď, po 2 letech.

    Píši, protože jsem na stejné židli seděl asi půl roku a (hlavně kvůli mé vyšší – 193 cm – postavě jsem na ní postupně odumíral)…

    Já sedím na THERAPIA SuperBODY a ačkoliv stála 20 tisíc, nedá se s židlema za 5 (jako je Saturn) srovnávat.

    Tedy je link: http://www.m1.cz/…rbody-02.jpg

    Petr S.


  2. Pari 22.02.10 20:53

    Comment Arrow

    Ahoj Petře,

    tak na židli se mi sedí dobře, nestěžuji si. Líbí se mi, že je prakticky nezničitelná, pořád vypadá jako nová a to je docela intenzivně používaná prakticky každý den. Co se týče sezení, tak tam mám občas problém s tím, že nevydržím sedět na ní v poloze jaké by se mělo, ale různě se „kroutím“, což bude spíše problém můj než problém židle :-)

    Díky za komentář


  3. Tomáš 04.08.10 13:40

    Comment Arrow

    osobně bych cca před 7 lety nedal nikdy za židli víc než 2000.. a židli za víc než 2t bych považoval za luxusní a 100% nejkvalitnější. Ale to jsem byl ještě student (chudej :o)) takže každá kačka se počítala. Nakupoval jsem radši boty u vietnamců,.. a teď když už si vydělávám a cca víc než 14hodin sedim u PC (v práci, pak doma), tak mě začínají bolet záda. Koupil jsem si tedy „lepší“ židli v Ikee za 1500 http://www.ikea.com/…cts/10122497 Byla fajn, líbila se mi a myslel jsem si, že bude ideální.. ale pak jsem díky kámošovi poznal opravdu kvalitní židle a mám na to trochu jiný názor. Sice bych 30tis v tuhle chvíli za židli nedal, ale dá se najít zdravá židle za 15tis (někdy i míň). A myslím, že by si lidi měli uvědomit, že teď trávíme furt čas u compu a že bychom si měli trochu do nábytku (stolu a židle) investovat větší peníz. Já si našetřil a udělal si radost židlí Black dot http://www.sedus.cz/…-5-black-dot a jsem s ní zatím max spokojenej. Podpěrky na ruce se hodí (původně jsem si myslel, že nejsou u židle potřebné a zdravé) a jdou perfektně nastavit, stejně tak sedadlo.. prostě luxus (jen doufám, že se nedostanu do stádia, že budu chtít utrácet za židli 40tis :-)))


  4. Robert 15.11.12 19:26

    Comment Arrow

    Pokud mohu poradit skvělou židli k PC – ale klidně i na obyčejné sezení – pak mohu doporučit zdravotní židli Spinalis, která perfektně pomáhá proti bolestem zad a krční páteře. Mě pomohla už po pár dnech, máme je v kanceláři a teď už jí mám i doma u PC. Navíc jsem jí koupil dětem v dětské verzi :)


  5. Alois 02.12.13 16:33

    Comment Arrow

    Ahoj, osobně bych se nebál do židle více investovat, já si potrpím na kvalitu. Určitě bych doporučil zkouknout http://www.zdrave-sezeni.cz, kde je velký výběr pro každého a je to opravdu kvalita.


  6. Míša 16.10.14 02:19

    Comment Arrow

    <!--texy-->je pěkné jak si tu děláte reklamu všichni :D a hezky je i to zdravé sezení…

    výnatek
    Gymnastický míč představuje výborný způsob, jak odbourat přebytečná kila či se zbavit bolestí zad. Vyjde mnohem levněji než chození do posiloven, na různé taneční lekce či jiné aktivity.

    xDDDDDDDDDDDDDDDDDDD

    jo shodíte naprosto brutálně necvičte xD


  7. Milan 10.08.15 11:44

    Comment Arrow

    Gymnastický míč má jednu nevýhodu – je to guma plná vzduchu. A ten vzduch musíte v zimě zadkem ohřát a v létě zase sedět zpocení na gumě. Takže zapařenej zadek je výsledek každýho delšího sezení na gymnastickém míči.


  8. Tonda 07.12.18 14:19

    Comment Arrow

    Já mám kancelářskou židli z e-shopu https://kancelarske-zidle.nabytker.cz/ a nedám na židli dopustit. Dříve jsem taky nebral moc ohled, na čem při kancelářské práci sedím, ale časem mě začali bolet záda a to mi donutilo si pořídit mnohem kvalitnější židli.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.