Internet Explorer 7 – revoluce či evoluce?

Určitě se jedná o přelomový krok. Rozdíl mezi několik let starým a děravým Internet Explorer 6 je znát na první pohled. S blížícím se nástupem nových Windows Vista v češtině(konec února) byl samozřejmě lokalizován i IE7. Lokalizovaná verze byla v těchto dnech uvolněna ke stažení. K nainstalování budete potřebovat legální kopii Windows. Uživatelé nelegálních verzí se dočkají pravděpodobně v průběhu března, kdy bude uvolněn IE7 jako kritická záplata přes Windows Update. Rozhodně není důvod k panice, protože se určitě jedná o krok správným směrem a jako webdesignérovi mě za pár let ušetří spoustu práce. Jak je známo, optimalizovat pro IE6 je kolikrát porod, protože z určitého důvodu nedodržuje dané standarty.

Hlavní novinky:

  • Konečně dodržuje standarty css, aspoň z větší části
  • Tabbed browsing – panelové prohlížení, můžete mít zaráz otevřeno více stránek bez toho, aby se každá stránka otevřela v novém okně
  • Integrovaná RSS a Atom čtečka – jednoduše zjistíte co je na kterém webu nového
  • Phishingový filtr – upozorňuje na podvrhnuté stránky, které po vás žádají osobní údaje, apod.
  • Snadné vyhledávání na webu přímo z prohlížeče
  • Umožňuje zvětšení textu a celé stránky ikdyž je definována absolutně
  • Vylepšené možnosti tisku stránek

Určitě je to pokrok správným směrem, nutno dodat, že Opera tyto a ještě mnohem více věcí podporuje už léta. Je také zdarma a serfování je s ním mnohem rychlejší. Ale o tom až někdy příště.

Na závěr jakožto webdesignér jsem se zajímal, jak lze v CSS zamezit, aby určitou vlastnost IE7 interpretoval. Je všeobecně známo, že podtržítkový hack byl zrušen. Nic vám nebrání ale použít jakýkoliv jiný speciální znak %$#^#@ stejně jako podtržítko. Pokud chcete ale programovat na úrovni, máte ještě jednu elegantní možnost a to podmíněné komentáře. Bohužel podmíněné komentáře nelze použít v externím css.

Podtržítkový hack:

_width: 100px; //vidí pouze IE6 a starší
^width: 100px; //vidí IE7 a starší

Podmíněné komentáře:

<!--[if !IE]> -->
Tohle vidí všichni kromě IE
<!-- <![endif]-->


Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.