Sicílie – tak trochu jiná Itálie

Ryanair začátkem května 2010 otevřel novou linku Bratislava – Trapani a jak už to bývá zvykem nasadil poměrně agresivní cenovou politiku a tak bylo o letošní dovolené rozhodnuto. Cestovali jsme v ideálním počtu 4 lidé. Rozhodli jsme se projet Sicílii napříč a navštívit města Katánie, Taormina, Enna, Trapani a Palermo. To vše nám zabralo týden a stálo méně než běžný zájezd od cestovky.*

Cesta na letiště a přílet do Trapani

Po málo využívané dálnici Brno → Bratislava ubíhá cesta rychle. Pro dopravu jsem zvolil auto. To jsem na letišti ale nenechával. Parkovné 73 EUR za týden je opravdu dost. Levněji vyšlo nechat se na letiště dovézt a odvézt. Ještě existovala jedna varianta, protože hned naproti letiště je obrovské nákupní centrum a má bezplatné parkoviště, ale tam se mi nechtělo nechávat týden auto samotné 🙂

Odlétali jsme 2. července z nového terminálu , který byl otevřen sotva 4 dny. Všechno bylo ještě krásně čisté a hlavně byla k dispozici WIFI zdarma (což je na letištích spíše vyjímka). Před odletem jsem tedy jako správný „sociální člověk“ poslal fotku a vzkaz na Facebook „Odlétám na dovolenou, mějte se tu pěkně“.

Letadlo odlétalo přesně v daný čas což u Ryanair není vyjímka a ten se tím rád chlubí. Samotný let probíhal v klidu a utekl velice rychle. Přistání na letišti v Trapani bylo trochu tvrdší a tak po přistání lidé začali tleskat (to se prý tleská jen v letadlech Alitalia). Toto letiště je původně vojenské, a tak občas přistane mezi dopravními letadly nějaká stíhačka.

Trapani a cesta odtud

Trapani je malé letiště na okraji města, které se kupodivu jmenuje stejně. Toto letiště v podstatě obsluhuje hlavně lety Ryanair, které tu má základnu do mnoha destinací. V přistávací hale jsou zastoupeny všechny významné půjčovny aut. Určitě doporučuji rezervaci předem, protože pak pro vás může zůstat pouze auto vyšší kategorie za odpovídající cenu.

My jsme si vybrali půjčovnu Sixt (nepožadují příplatek za vrácení auta mimo otevírací dobu a také mají mírné omezení na věk řidiče od 21 let). Měli jsme rezervovánu kategorii EDMR a nakonec nám přidělili typicky italské vozidlo Fiat Panda. Bylo ale téměř nové a najeto mělo jen 7000km. Byl to benzín o výkonu cca 40–50kW, takže žádné závodění na dálnici se nekonalo. Dokonce kufr jakoby byl vyprojektovaný na 4 příruční zavazadla do letadla víc se opravdu nevešlo 🙂

Cestou z letiště nás zaskočila nepřítomnost benzínek po cestě směr Palermo a tankovali jsme tedy až cca 70km od letiště v jednom městě při sjetí z dálnice. Jelikož nám auto předali s 1/4 nádrže, bylo to napínavé hledání 🙂 Itálie je jedna z mála zemí v Evropě, kde je benzín dražší než u nás cca 1,4 EUR / l.

O řízení na Sicílii

Řízení v Itálii je samo o sobě zážitek a plně se ztotožňuji s tímto článkem . Nicméně zázrakem? se nám podařilo celý týden jezdit bez jediného problému a najeli jsme celkem 1000km po dálnici, centrem měst či zapadlými vesničkami. Stav silnic je povětšinou dobrý (lepší než u nás). Dalším příjemným překvapením bylo, že za celý pobyt jsme potkali pouze jednu! dopravní nehodu a to bez vážného zranění na dálnici. Nicméně běžné ťukance jsou na denním pořádku a nikdo je moc neřeší obzvlášť ve velkých městěch, kde je problém najít auto, které by nebylo alespoň lehce poškozené.

Rozhodně si s sebou nezapomeňte vzít GPS navigaci. Bez ní je cestování mnohem složitější obzvlášť v centru města, když zapomene odbočit podle plánu. Centrum města je totiž většinou plné jednosměrek, uzkých ulic a množstvím aut.

Cesta do Katánie přes Palermo

První náš cíl byl daleko, přímo na druhé straně ostrova na západě pod Etnou a to město Katánie (druhé největší město především průmyslové). Výhodou bylo, že jsme celou cestu jeli po dálnici na které se neplatí mýto. Až při vjezdu do Katánie nás překvapila uzavírka hlavního tunelu do města a to byl přesně ten okamžik, který bych bez GPS navigace nechtěl zažít. Ubytování jsme vybírali dle doporučení TripAdvisor . Za solidní peníze jsme našli v centru hotel spadající do celosvětové sítě Best Western Hotel Mediterraneo . Parkovat se dalo v ulicích kolem hotelu a vždy šlo najít místo zdarma, druhou možností byla garáž u hotelu za 15 EUR / den.

Výlet na Etnu a do Taormina

Hned ráno jsme s radostí vyrazili na cca 1h trvající cestu na stanici lanovky na Etnu (musí se překonat převýšení cca 1800m). Tato cesta je lemována množstvím ztuhlé lávy a občas vykukuje i zasypaný dům. Z krásných 30 stupňů teplota rázem klesla na 18. Na lanovku jsme nakonec nešli po zjištění, že stojí cca 50 EUR a žádný aktivní kráter neuvidíte, protože v současné době žádný není. Jinak soptí docela často, je to nejaktivnější sopka na světě. Menší kráter se nachází i kousek od parkoviště a ten určitě stojí za vidění.

Nahoře jsme strávili asi hodinu a vydali se na pláž do Taorminy. To je historické město, ale to nás příliš nezajímalo v takovém horku a raději poprvé vyzkoušeli moře. Voda byla krásně čistá i díky kamenité pláži. V místní restauraci jsme si dali pravou italskou pizzu což je zde asi nejlevnější jídlo – ceny podobné jako u nás (5–10 EUR, průměr 32cm).

Lenošení na pláži u letiště v Katánii

V neděli je většina obchodů zavřena a města se vylidní a všichni míří na pláž. Což znamenalo, že 5km cesta nám zabrala skoro dvě hodiny popojíždění v kolonách. Pak najít místo na zaparkování a hurá na pláž.

Kousek od pláže byl Auchan což je velký supermarket. Ještě jsme tu z těch velkých potkali SPAR a Carrefour. Ceny jsou tu u většiny výrobků vyšší, ale často vykoupeny kvalitnějšími surovinami. Mezi zajímavost určitě patří prodej pečiva na váhu, kdy například bageta stojí 2 EUR / Kg. Ekonomicky výhodná je kombinace s grilovaným kuřetem za 4 EUR.

Přesun do Palerma a návštěva Enny

Na druhou část dovolené jsme měli naplánován návrat do Palerma. Cestou jsme ještě na chvíli sjeli z dálnice pro jednu cache (geocaching je tady v plenkách a jednu z mála tu základal Čech) a druhá zastávka byla v historickém městě Enna. Starobylé město na kopci, kde jako by se zastavil život. Cestou po dálnici jsme najednou uviděli hořící svodidla a posléze i pole. Nikoho to příliš nevzrušovalo, takhle tady funguje všechno i sanitky jezdí nějak pomaleji. Celkově je život pohodový, ostatně jako ve všech jižních státech, a HDP tomu odpovídá (tuším 4× méně než na severu Itálie).

Palermo – hlavní město

Určitě také znáte táborovou hru na mafiány městečko Palermo. Opravdu jsou tady mafiáni na každém kroku a slušní lidé v menšině? Za celou cestu jsme se nesetkali s nikým, kdo by nám chtěl nějak ublížit nebo nás okradl. Spíše se nám snažili místní (především přistěhovalci) prodat všechno možné od oblečení až po tetování.

V Palermu jsme bydleli přímo na hlavní ulici Via Roma v hotelu Ambasciatori . Tento hotel je vyhlášený především svou jedinečnou terasou ze které je perfektní výlet na celé okolí a také se zde podává snídaně.

Ve městě doporučuji navštívit místní trhy a to především dopoledne, kdy rybáři prodávají čerstvé ryby v čele s mečounem.

Pláž Mondello

Palermo je opět přístavní průmyslové město. Přímo ve městě není žádná pláž. Většina obyvatel míří na vyhlášenou pláž Mondello asi 10km od centra. Tato pláž je situována v malebné zátoce. Je písčitá a její dominantou je hotel postavený přímo ve vodě. Většina pláže je vyslunečníkována a tak pokud nechcete platit, musíte najít část pláže, která je zdarma. Pokud se chcete podívat jak pláž a okolí vypadá, podívejte se na Google Street View.

Poslední den a čekání na odlet

Jelikož letadlo odlétalo již v 6 hodin ráno, rozhodli jsme se poslední noc již nespat v hotelu a strávit ji v autě. Nejprve jsme vyrazili do starobylého města Monreale a pak pokračovali opět na pláž tentokrát na nejlepší na Sicílii – San Vito lo Capo . Tato pláž je samozřejmě písčitá a dlouhá cca 2km. Na pláži jsme vydrželi až do západu slunce. Poté jsme se přesunuli do Trapani, kde jsme poznali pravý italský noční život, který nezačíná dříve než v 22–23h. Posledních pár hodin jsme strávili v autě na parkovišti u letiště. A letěli jsme domů. Celkově nás zájezd vyšel na 11 000,– Kč na osobu (1500 letenka, 5500 hotely, 1800 auto, 600 benzín, 1600 ostatní).



Komentáře

  1. Petra 09.01.11 13:04

    Comment Arrow

    Bez cestovky je cestování vždycky levnější :) Škoda jen, že nelétají přímo z Prahy. Řešit kde nechat auto se mi moc nechce.


  2. autopůjčovna praha 09.08.11 11:17

    Comment Arrow

    Je vždy obtížné najít informace o dovolené a cestování, tyto informace jsou velmi vzácné a málo díky za tyto informace.


  3. jana.bohme 26.07.13 09:56

    Comment Arrow

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat u jaké společnosti jste měli půjčené auto?


  4. vladimir 25.03.14 22:11

    Comment Arrow

    Z Prahy do Milan Malpensa a pak dale… diky za clanek, zajimave… chystame se tez na Sicilii…


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.