Internetový obchod se samolepkami na zeď

Posledních několik měsíců jsem po večerech pracoval na novém projektu. Rozhodl jsem se rozšířit záběr a spustit vlastní internetový obchod. Myšlenku na spuštění eshopu jsem nosil v hlavě již dlouho a jsem rád, že vám nyní mohu představit výsledek mé práce.

Stručný úvod

Jak již mnozí víte, jsem sám webový vývojář, který má zkušenosti jak s programováním, grafikou, ale i marketingem. Zásadní rozhodnutí tedy bylo, jak se k tomuto projektu postavit. Ze začátku jsem chtěl co nejvíce věcí týkající se vývoje delegovat, abych se mohl věnovat čistě plánování a koordinaci. Bohužel se mi to nepovedlo. Do projektu jsem nebyl schopen investovat tolik finančních prostředků, abych zaplatil kvalitního grafika a programátora. Zkoušel jsem několik levnějších, ale výsledek neodpovídal požadované kvalitě.

Měl jsem za sebou již první polovinu roku, kterou jsem strávil především řešením technických náležitostí výroby samolepek a posouváním termínů pro mé najaté pracanty (bylo to v době psaní bakalářky a státnic, takže jsem to stejně nemohl urychlit). Identifikoval jsem problémy a snažil se je vyřešit. A že jich nebylo málo! Hledal jsem konkurenční výhody a neustále nacházel nové obchody se samolepkami na zeď 🙂 Zkrátka mnoho práce za mnou, která zatím nebyla vidět. To jsem ale trochu odbočil.

A jak to nakonec dopadlo?

Po mnoha úvahách od využití pronajatého obchodu po radikální zvýšení rozpočtu jsem se rozhodl většinu obchodu udělat svépomocí. Měl jsem na to potřebné znalosti tak proč to nezkusit? Bylo jasné, že se termín spuštění výrazně prodlouží, nicméně samotný vývoj mě baví, tak proč nespojit příjemné s užitečným.

Bylo nutné učinit zásadní rozhodnutí, kterým směrem se vývoj bude ubírat. Mohl jsem zvolit vlastní řešení (mám naprogramovaný jednoduchý obchod postavený na Nette) a nebo využít OpenSource. Rozhodl jsem se jít druhou cestou. Věděl jsem, že potřebuji mít zdravé jádro obchodu a nechci se příliš zabývat backendem aplikace (když existují dobré řešení zdarma). Ze spousty opensource obchodů jsem nakonec vybral pro mnoho lidí nepochopitelně Ubercart postavený na Drupal.

Proč zrovna Drupal!?

Nebylo to pro mě až tak složité. Se samotným Drupalem jsem měl zkušenosti. Ubercart jsem již dříve také testoval a nelíbil se mi. Počkat tady něco nehraje, proč jsi vybral něco co se ti nelíbilo!? Bylo to hlavně kvůli tomu, že pro Drupal lepší ecommerce řešení nebylo. Drupal je pro mě synonymum kvalitního a bezpečného opensource řešení postaveného na LAMP. Připravovaný Drupal 7 a zbrusu nový Drupal Commerce bude BOMBA! Počítám tedy během 1 roku s přechodem na novou verzi, která se mi již opravdu líbí. Zvítězil dlouhodobý pohled na věc. Plánuji napsat ještě článek týkající se samotného Ubercart a jeho modifikací, které především pro nováčka s Drupalem jsou dost nepochopitelné a často si říká proč je to k***a tak složité ! Pravdou ale je, že většinou je to dané nevhodně napsanými moduly a Ubercart není vyjímkou.

Shrnutí

Tak máme za sebou úvodní představení, kde jsem chtěl především nastínit, že můj obchod nevznikl přes noc jako mnoho mnoho jiných. Od prvních úvah o obchodu se samolepkami na zeď uplynul rok. Nicméně každý kdo spouštěl nějaký projekt při práci (a v mém případě i prezenčním studiu) a chtěl ho dělat pořádně, mi dá za pravdu, že to za měsíc stihnout prostě nejde. Jsem si vědom, že konkurence je velká jak v kamenných obchodech (IKEA, apod.), tak na internetu. Věřím že uspěji, držte mi palce.

Odkaz: http://lepime.cz



Komentáře

  1. eler 12.02.11 14:17

    Comment Arrow

    Studuji na stejné škole jako ty, s tím rozdílem, že já to mám dálkově. Vždy je těžké věnovat se jak škole tak práci nebo vlastním projektům :) Držím palce.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.