Výměnný pobyt Anglie 2006

Letos jsem již třetím rokem navštívil Anglii díky výměnnému zájezdu, který pořádaná gymnázium Bučovice. Jako jeden z mála tak mám možnost velkého srovnání. Tento text píši hlavně proto, že jsme ve škole dostali 2 úkoly – napsat esej v angličtině na toto téma a druhý, sepsat zážitky na školní stránky. Proto by tento článek měl sloužit jako souhrn myšlenek a postřehů, které jsem nashromáždil za 3 vyměnné pobyty. A zároveň budu z tohoto článku budu později vycházet při psaní školní práce.

Československo, pardon Česká republika

Jak začít? Začátek je vždycky nejtěžší. Zkusme to třeba z tohoto konce. Pravděpdobně všichni víte, kde Anglie leží, ale ví angličané, kde leží Česká republika? Většina odpovídí něco ve stylu – myslíte Československo? U obyčejných lidí by se to dalo pochopit, přece jenom ve škole se to takhle učili a ve zprávách se u nich o nás moc nemluví. Ale když nás dojde oficiálně přivítat starosta Dartfordu(sídlo anglické výměnné školy) a řekne větu typu: „Přeji Vám všechno nejlepší v Československu“. Tak to přinejmenším nepotěší. U nich zkrátka pořád patříme do východního bloku a bude ještě dlouho trvat, než se to změní.

Rodina

Celkem už jsem navštívil tři rodiny. Dvě z nich byly rodilí angličané. Z toho si mohu udělat slušný obrázek jak to v typické anglické rodině vypadá. Své poznatky jsem zapsal do několika bodů.

  • Nikdo se nepřezouvá
  • Všude je nepořádek (existují vyjímky)
  • Každá rodina má myčku
  • Domy mají většinou úsporně řešené s malou zahradou
  • Do školy se chodí na 9 hodin a končí kolem 15 hodiny
  • Alkohol od 18 let, dodržování je v klubech přísně hlídáno, proto jsou mezi mladými rozšířeny house party
  • Každý člen rodiny má řidičský průkaz a auto, auta stojí všude, a proto se jezdí doslova na milimetry
  • Řidiči jsou ohleduplnější než u nás – jinak by to ani nešlo v takovém provozu, z toho bysme si měli vzít příklad

Silnice

Jak už jsem zmínil, řidiči jsou ohleduplnější. Například pokud chcete najet z vedlejší na hlavní bez problémů vás pustí. Bohužel se zde jezdí vlevo nebo spíše bohužel se jinde jezdí vpravo? Je to jedna z mnoha věcí, ve které se Britové (a pár menších zemí) od nás odlišují. Podle historie se skutečně dříve jezdilo vlevo, kvůli soubojím na koních známých z historických filmů, jak se dva jezdci snaží navzájem shodit pomocí dlouhých tyčí. Ale Francie a ostatní země se chtěli odlišit, a tak se začalo jezdit vpravo a zbytek světa to převzal.

Kvalita silnic je na dobré úrovni. Hlavně dálnice jsou kvalitní, většinou čtyřproudé. Bohužel je zde velké množství aut, a tak ve špičce bývají velké zácpy. Vysoká životní úroveň dovoluje Britům kupovat nová auta. Není vyjímkou když potkáte Porsche, vlastně ho má kde kdo. Menší roly v tom bude hrát také to, že za staré auto platíte opravdu vysokou ekologickou daň(v budoucnu by měla být zavedena i u nás). Ceny aut jsou mírně vyšší než u nás.

Článek byl předčasně ukončen. Případné dotazy pište do komentářů.