Leť, ať letíš líp

Už několik let mám v oblíbených stránkách uloženu tuto hru – Fly The Copter. Solidní hra na odreagování. Vašim úkolem je pomocí myši řídit helikoptéru a vyhýbat se překážkám. Ovládání je následující, pokud kliknete levým tlačítkem, helikoptéra vyletí o kousek výše a zase padá dolů. Úkolem je nájít optimální dráhu, aby jste se vyhnuli překážkám. Moje high score je momentálně „slabých“ 1030 bodů. Překonáte mě?



Vaše šance na přežití je necelých 17% a neustále klesá!

Těmito slovy by se dal popsat děj jednoduché flashové hry. Před vámi leží šesti ranný revolver Smith&Wesson a máte před sebou pouze dvě možnosti, buď bubínek protočíte a nebo rovnou vystřelíte. Kterou z nich si vyberete?

Odkaz: Smith&Wesson revolver game



Zakázání vertikálního nebo horizontálního scrollbaru

Občas se vám může hodit z nějakých důvodů zakázat vertikální nebo horizontální posuvník, ale jak na to? Je to jednoduché, existuje na to css vlastnost overflow-x a overflow-y. Mohou nabývat hodnot hidden(neviditelný), scroll(klasický posuvník) a auto(zobrazí scrollbar, pokud je potřeba).

Příklad:

#div {
   overflow-x: hidden/scroll/auto;
   overflow-y: hidden/scroll/auto;
}


Piráti ze Silicon Valley – Bill Gates je hajzl a Steve Jobs blázen

pirates-of-silicon-valley.JPG „Dobří umělci kopírujou a ti nejlepší kradou“ prohlásil kdysi dávno Picasso.

Tak nějak by se dala ve stručnosti shrnout historie počítačů za posledních 30 let. Děj filmu začíná na univerzitě, kde Steve Jobs a Bill Gates obdivují první osobní počítač. Ze začátku je Steve Jobs(zakladatel společnosti Apple) mnohem průbojnější, a proto prodejem prvních domácích počítačů brzy dostihne IBM. Bylo to poměrně lehké, stačilo věřit, že počítače jednou vtrhnou do všech domácností. V tehdejší době tomu tottiž nikdo nevěřil až na Steva Jobse. Vyplatilo se, Apple vydělával miliony dolarů. Bill Gates v té době se svým Microsoftem nesahal Apple ani po kotníky. Sice prodával MS-DOS, který mimochodem koupil, nikoliv vytvořil jak se někde uvadí. Jeho systém byl ale brzy poměrně zastaralý. A proto se rozhodl udělat šílenou věc. Naivní Steve Jobs mu půjčil několik prototypů nového Macintoshe a Bill Gates jeho systém okopíroval. Vznikl přelomový systém Windows a Bill Gates se stal nejbohatším mužem světa. Nutno dodat, že Steve Jobs si za to mohl částečně sám, protože jak už to bývá, úspěch mu přerostl přes hlavu a nezvládal řízení svého podniku. Navíc také není žádný svatoušek, svoje přelomové věci – počítačová myš a rolovací nabídky okopíroval od firmy Xerox. Na čas dokonce z podniku odešel. Zanedlouho se ale vrátil. Apple dělá počítače doteď, ale Microsoft už zřejmě nikdy nedožene. Ale jedno se musí uznat, neznám firmu, která by měla lepší marketing. Apple by dokázal prodat trabanta za cenu mercedesu a díky tomu je úspěšný.

Film se mi velice líbil. Je zpracovaný skvěle. Nepostrádá vtip – zjistíte, že podnikat v 70. letech byla sranda. Každý člověk, který se aspoň trochu zajímá o svět počítačů, by si tento film neměl nechat ujít. Ikdyž samozřejmě není úplně vše pravdivé, velká většina určitě ano. Pro mě byl film v některých ohledech doslova šokující, a proto mu dávám 90/100.



24 hodin – 6. sézona startuje!

24 hodin Právě tolik času má na zachránění světa Jack Bauer. První 3 série již v naší televizi byly odvysílany. Další pokračování bohužel naše televize nekoupila. Podle mě je to škoda, protože tento seriál je skvělý. Vždy jsem napjatě očekával další díl. Nicméně teď už mi to nevadí(stejně český dabing stál za nic), seriál lze stáhnout z internetu v původním znění. Bohužel jak je zvykem, nový díl je vysílán s frekvencí jeden týdně s vyjímkou prvního(2 díly dohromady) takže jak to všechno dopadne se mým střízlivým odhadem dozvíme až někdy v červnu. Sám jsem zatím neviděl žádný díl 6. série, raději počkám, abych se mohl podívat na více dílů zaráz. Nicméně trailer lecos napoví.

Pokračování



Nastylování scrollbaru pro všechny prohlížeče

Pro všetečné, není to tak jednoduché, jak se na první pohled zdá. Kdo zkusil, ví o čem mluvím.

Internet Explorer

Kupodivu tady je situace nejjednoduší, stačí odpovídajícímu prvku přidat sadu stylů v css souboru.

#div-with-coloured-scrollbar {
    scrollbar-face-color: #464a5d;
    scrollbar-arrow-color: #fff;
    scrollbar-highlight-color: #464a5d;
    scrollbar-3dlight-color: #fff;
    scrollbar-shadow-color: #464a5d;
    scrollbar-darkshadow-color: #fff;
    scrollbar-track-color: #fff;
}

Pokračování



Internet Explorer 7 – revoluce či evoluce?

Určitě se jedná o přelomový krok. Rozdíl mezi několik let starým a děravým Internet Explorer 6 je znát na první pohled. S blížícím se nástupem nových Windows Vista v češtině(konec února) byl samozřejmě lokalizován i IE7. Lokalizovaná verze byla v těchto dnech uvolněna ke stažení. K nainstalování budete potřebovat legální kopii Windows. Uživatelé nelegálních verzí se dočkají pravděpodobně v průběhu března, kdy bude uvolněn IE7 jako kritická záplata přes Windows Update. Rozhodně není důvod k panice, protože se určitě jedná o krok správným směrem a jako webdesignérovi mě za pár let ušetří spoustu práce. Jak je známo, optimalizovat pro IE6 je kolikrát porod, protože z určitého důvodu nedodržuje dané standarty.

Pokračování



SAW III – dílo šíleného psychopata

SAW IIIVzpomínám si docela živě na první setkání s tímto filmem, mám na mysli SAW I. Nevěděl jsem o něm vůbec nic. Čekal jsem průměrný horor a místo toho se z filmu vyklubal zajímavý kousek. Jelikož konec byl otevřený, napjatě jsem čekal na pokračování – SAW II, které mě opět příjemně překvapilo. Podle mě byl ještě lepší než první díl, který mi místy připadl až zmatený. A nedávno bylo v kinech uvedeno již 3. pokračování tohoho filmu. A jaké je?

Pokračování



Communism is the history. Or is it the future?

Srp a kladivo - symbol Sovětského svazu Minulý rok jsem dostal v angličtině za úkol napsat esej(ang. essay) na téma „Komunismus je historie nebo budoucnost?“ Jelikož vím, jak se tyto slohovky stěží hledají na internetu, rozhodl jsem se přispět také troškou obilí do mlýna.

Pokračování



Děkujeme, že kouříte

Thank you for smoking Pro začátek bych chtěl poděkovat i já všem kuřákům za to, že tučnými částkami dotují náš stát. Děkuji mnohokrát.

Jedná se o poněkud starší film, ke kterému jsem se dostal především díky doporučení Qarka v článku Komunikační úrovně. Komunikace je základ a toho si je vědom i Nick Naylor, tiskový mluvčí velké tabákové společnosti. Jeho úkolem je nenásilnou formou přesvědčit lidi o tom, že kouření není špatné ba naopak, že patří k životu stejně tak jako ranní čaj. Film je založen především na dialogu a Nick Naylor je opravdu mistrem slova. Jakoukoliv zprávu dokáže elegatně dementovat ve svůj prospěch. Například, když v televizi vystoupí dítě s rakovinou, tak Nick na svou obranu představí nový program léčení rakoviny do kterého investují tabákové společnosti několik desítek milionů dolarů. Tento film vřele doporučuji. Po dlouhé době komedie, která má určitou úroveň. Moje hodnocení 70/100.

Pokud se mi během letu podaří přesvědčit alespoň jednoho člověka, aby začal kouřit. Mám zaplacenou zpáteční letenku.