Vytvoření hezkých seo url

Právě pracuji na stránkách Základní školy a Mateřské školy Žďárky. Systém běží na stejném redakčním systému jako Základní škola Dolní Radechová. Jelikož je systém už rok starý a doba pokročila. Rozhodl jsem se udělal několik dílčích změn pro jednodušší používání. Jednou z těchto změn bylo automatické generování hezkých url. V předchozí verzi se to zadávalo ručně, což pro méně zkušené uživatele bylo zbytečně složité. Možná se ptáte proč u základní školy hezká url? Abych pravdu řekl, nejvíce na tom má zásluhu to, že se rád přiučím něco nového v této oblasti a tohle byla dobrá příležitost. Navíc se mnohem lépe pamatují a už podle odkazu poznáte, kam směruje. A jelikož nemá cenu programovat něco, co už je naprogramované, použil jsem kód Jakuba Vrány. Tímto mu děkuji. Jeho blog má u mě trvalé místo v RSS čtečce.

Stránky Základní školy a Mateřské školy Žďárky nejsou zatím veřejně přístupné. Stane se tak pravděpodobně v prvních dnech března. Což je také jeden z důvodů, proč v současné době blog příliš neaktualizuji. V blízké době se ale neblýská na lepší časy. Maturita se blížíííí.



Průhledné PNG v IE 5.5+ pomocí JavaScriptu

Pryč jsou ty doby, kdy nebylo možné udělat plnohodnotnou průhlednost v Internet Exploreru. Pokud vás napadlo, že to lze i pomocí GIFU, máte částečně pravdu. GIF má ale svá omezení. Hlavním nedostatkem je pouze 256 barev a také podporuje průhlednost pouze jedné barvy. Což vytváří ty nepěkné obrysy kolem objektů na průhledném pozadí. Řešení je ale na světě již více než rok. Spočívá v JavaScriptu, který využívá nově přidaného filtru v IE 5.5 nazvaném AlphaImageLoader. Použití v současné době nebrání už ani dostupnost JavaScriptu u uživatelů. Podle statistiky na tomto webu je k dispozici JavaScript zhruba u 90% návštěvníků. Více o tom, jak používat tento JavaSript se dočtete na stránkách autora: http://homepage.ntlworld.com/…la/index.htm



Elektrická vokurka :-)

Youtube.com je geniální služba, tak tuhle jednou v pozdních hodinách prohlížím nějaká hambatá videa a na co nenarazím. Chlapík se rozhodl udělal elektrolýzu kyselé okurky.



Rychle a jednoduše DOC, XLS, HTML, JPG a jiné do PDF online

Dlouhou dobu jsem hledal podobný nástroj ve vyhledávači pod pojmy doc2pdf, doc to pdf, convert doc to pdf, .. Vždy v mém hledáčku byl jednoduchý program, který pokud možno nemusím instalovat a zkonvertuje mi doc, ale nejlépe i jiné formáty do pdf. Nikdy jsem takový nenašel, pravděpodobně ani neexistuje.

Přišel jsem ale na něco mnohem lepšího. Proč kvůli jednorázovému převodu do pdf vůbec něco instalovat, když to lze provést na internetu! Stačí když dokument, který chcete převést do pdf nahrajete na server www.pdfonline.com. Vygenerované pdf vám bude zasláno na email. A úplně nejlepší na tom je, že v dokumentu pdf není žádná reklama. Podporované formáty jsou: DOC, PPT, JPG, GIF, RTF, PPS, TIFF, PNG, XLS, HTML, WMF, BMP, TXT, PUB a EMF.



Valentýn – originální dárek :-)

images.jpeg Tak už máme po Valentýnu a já mohu zveřejnit dárek, který jsem dal své přítelkyni. Na internetu velmi známá a mezi lidmi vůbec. Svítí, ale baterky nepotřebuje. Lehce se dá tvarovat, ale dlouho v tomto tvaru nevydrží.

Nebudu vás dlouho napínat, je to inteligentní plastelína. O této hmotě psalo na internetu již spousta známých lidí od Jiřího Macicha až po Radka Hulána konče. Takže mohu jen dodat, koupil jsem, zkusil jsem a oblíbil si. Jedinou nevýhodou je poměr cena/množství. Plastelína je drahá na to, že dostanete jen plechovou krabičku s 80g hmoty. Používáním se také docela znečišťuje, protože je velmi lepkavá, dala by se přirovnat žvýkačce. Srandy si s ní ale člověk užije kopec. Já jsem koupil svítící verzi – Krypton.

Odkaz: www.plastelina.cz



Delší zkušenosti s HTPC a Windows Media Center

htpc_5.jpg Před Vánoci jsem tu zveřejnil článek Počítač v obyváku aneb Windows Media Center v akci – úvod o tom, že stavím HTPC(Home Theater Personal Computer) neboli počítač do obýváku. Po 2 měsících přináším zkušenosti, rady a problémy se kterými jsem se během složení, instalace a práce s HTPC setkal. Článek napsal můj brácha Jiří. Jelikož nemá vlastní weblog, tak článek zveřejňuji tady. Navíc informací o HTPC je v češtině poskromnu.

Pokračování



Internet je dobrý sluha, ale zlý pán

Právě propočítávám příklady k maturitě z matematiky a občas se stane, že mi nějaký pojem není jasný. Do dneška bylo mou rutinnou zadat dotaz do seznamu a napjatě očekávat, jestli něco najde. S potěšením musím konstatovat, že ode dneška nemusím. Narazil jsem na 3 zajímavé servery, které celou středoškolskou látku obsahují. Nechápu, proč jsem o nich neslyšel už dávno, ušetřily by mi spoustu práce. Seřazeno od nejlepšího po dobré (dle mého subjektivního názoru). Normálně se píše od nejlepšího po nejhorší, ale nechci nijak schazovat server Cifrikova matematika. Za kterým je určitě také spousta práce.

A proč zlý pán? 🙂 Protože už byla definována závislost na internetu. Občas si také tak připadám. Potom je nejlepší na pár dní vypnout a všechno se vrátí do normálního stavu. Bohužel někdy mi to pracovní povinnosti neumožní.



Blíží se konec rychlých aut?

Peugeot 908Brusel – Evropská komise dnes navrhla snížení emisí oxidu uhličitého u nových automobilů na 130 gramů na kilometr do roku 2012. Podle komise je snížení nezbytné kvůli boji proti globálnímu oteplování, automobiloví výrobci však hrozí, že snížení přinese výrazné zdražení aut. V současnosti auta vypouštějí do ovzduší průměrně 161 gramů CO2 na kilometr.

Pokračování



Google AdSense po měsíci – jsem spokojen, ale mohlo být lépe

Před více než měsícem jsem na tento web nasadil Google AdSense. Za měsíc mi AdSense vydělalo zhruba 6 dolarů. Není to moc, ale jelikož se průměrná návštěvnost pohybuje kolem 60 unikátních návštěvníků denně, tak to není až zase tak překvapivé. Před měsícem jsem předesílal, že budu spokojen, když mi AdSense vydělá na doménu a webhosting. Toto očekávání se splňilo, nic víc jsem od toho nečekal.




Peníze na internetu za vaše fotografie

Někdy stačí jen dobrý nápad Peníze na internetu, výdělek na internetu, jak vydělávat pomocí internetu,… podobná hesla jsou velmi častá v novinách, časopisech či na internetu. Ale většinou jde o podvod nebo směšné výdělky. Tento článek z vás také neudělá milionáře, ale určitě se jedná o zajímavou nabídku.

Pokračování