Instalace Apache 2.2, PHP 5.2 a MySQL 5.1 na Windows Vista

Instalace Apache 2.2, PHP 5.2 a MySQL 5.1 na Windows VistaV životě by mě nenapadlo, jak bude složité nainstalovat Apache, PHP a MySQL pro vývoj na Windows Vista. O instalaci na Windows XP a starší jsem psal dříve – Instalace Apache, PHP a MySQL. Za tyto komplikace mohou nová bezpečnostní opatření ve Windows Vista. Řešení je poměrně krkolomné, neobejdete se totiž pouze s automatickou instalací přes instalátor. Hlavní ale je, že to konečně funguje. Jako alternativu můžete použít triády – XAMPP, WAMP nebo Apache2Triad.

Ze všeho nejdříve je potřeba stáhnout potřebné soubory

Pokračování



Noční můra webdesignérů? Safari pro Windows!?

Jako webový vývojář bych měl uvítat správu o tom, že nedávno byl vypuštěn prohlížeč Safarí pro Windows. Budu konečně moct optimalizovat stránky i pro těch pár desítek uživatelů, kteří na moje stránky zavítají v prohlížeči Safari. Dříve bylo potřeba koupit si neuvěřitelně předraženého Maca, aby šlo otestovat jak bude web v tomto prohlížeči vypadat. Ale vyplatí se to pro mé weby na které nechodí desítky tisíc lidí denně?

Pokračování



Nakonec jsem koupil usb flash disk Corsair Flash Voyager GT

Corsair Flash Voyager GT Když jsem vybíral flash disk podle testu na svethardware.cz, nevšiml jsem si, že o týden později byl test doplněn o Corsair Flash Voyager GT, který se stal absolutním vítězem testu. Takže plány na koupi A-Data 4GB Pen Drive USB 2.0 (PD7, 200×) vzaly za své a mým novým flash diskem se stal Corsair Flash Voyager GT 4 GB. Je sice mírně dražší, vzhledově horší a nejspíše nemá i takovou fyzickou odolnost, ale to vše bohatě vynahrazuje svou rychlostí. Stejně budu flash disk minimálně přenášet, protože bude sloužit primárně pro Windows Vista Ready Boost.



Nefungující youtube videa v českém wordpressu s Texy! pluginem

V jednom starším příspěvku jsem si stěžoval, že když si nainstaluji defaultní český WordPress 2.0.5 s Texy! pluginem (nevím jestli je v aktuální verzi již opraveno), tak se mi nezobrazují videa, která vložím přímo do stránky například z youtube.com. Řešení publikoval Jakub Tomášek, ale zapomněl dodat, kam ten kus kódu umístit, což je to nejdůležitější.

Pokud máte tedy stejný problém jako já, řešení je následující. Kód $texy->htmlModule->trustMode(FALSE); je potřeba umístit do souboru wp-content/plugins/texy-plugin.php na řádek 112 do funkce do_texy(). Upravená fce do_texy() bude vypadat takto:

<?php

.....

function do_texy($text)
{
  if (!has_texy_header($text)) {

       // apply default filters
       $text = wptexturize($text);
       $text = convert_smilies($text);
       $text = convert_chars($text);
       $text = wpautop($text);
       return $text;
  }


  $texy = &newTexy();
  $texy->headingModule->top = 3;
  $texy->htmlModule->trustMode(FALSE);

  return do_texy_cache($texy, $text);
}

.....

?>

A na závěr jedno video, které přikládám jako důkaz, že to funguje 🙂 Jedná se o trailer na film Transformers via Jakub Krčmář alias Whitwa.



Kupuji usb flash disk A-Data 4GB Pen Drive USB 2.0 (PD7, 200x)

A-Data 4GB Pen Drive USB 2.0 (PD7, 200x)Již dlouhou dobu mám v plánu nákup flash disku. Nejprve byly drahé, potom jsem čekal až budou dostatečně výkonné i pro Windows Vista Ready Boost a teď už mi tedy nebrání nic v cestě. Když jsem usb flash disk vybíral, tak pro mě nejvíce přínosný byl test na SvětHardware.cz – Megatest 4GB flash disků – 1 část a 2 část. Nakonec jsem tedy vybral A-Data 4GB Pen Drive USB 2.0 (PD7, 200×) kvůli nejlepšímu poměru cena/výkon. Také jsem našel jeden zahraniční test, kde na něj pějí samou chválu – A-Data Professional PD7 4GB Flash Drive.

Cena tohoto usb flash disku je příjemná – 975,– Kč bez DPH.

Update

Nakonec vše dopadlo úplně jinak viz Nakonec jsem koupil usb flash disk Corsair Flash Voyager GT.



Brněnský Autosalon 2007

V sobotu jsem navštívil již poněkolikáté brněnský Autosalon, který se koná ve dnech 9–14.6.2007. Nebudu se rozepisovat o tom, co je v Brně k vidění, protože to za mě udělali jiní. Spíše napíšu pár zajímavostí ohledně Autosalonu.

Pokračování



Přijímačky VUT Brno – Fakulta Podnikatelská

Včera jsem absolvoval přijímací zkoušky na VUT Brno Fakulta Podnikatelská. Tato škola je mi důvěrně známá, protože tam studuje dost kamarádů. Ještě před maturitou to byla moje primární vysoká škola. Dokonce jsem chodil na kurz, který pořádala po tři pátky. Nakonec je ale všechno jinak.

Test by náročný. Nejtěžší za poslední roky(subjektivně byly předešlé roky mnohem lehčí). Za některé neznalosti se sám sobě stydím, ale určitá nervozita tam byla, a také u každé otázky je odpověď za e) jiná možnost. Což je hodně zrádné. Za celý test jsem celkem zaškrtl 9× možnost e), což z celkově 25 otázek je hodně. Stydím se třeba za to, že jsem nedovedl převést devítku z desítkové soustavy do soustavy dvojkové. Je to smutné, zvlášť když se o informatiku docela zajímám. Ale v ten okamžik jsem si na to zkrátka nevzpomněl, přece jen každý den to člověk nedělá. A když jsem psal, že na FITku jsem po půl hodině neměl co dělat, tak tady to bylo přesně naopak, čas byl největší nepřítel. 45 minut je strašně málo. Nebudu to už dál rozpytvávat, ale s největší pravděpodobností jsem se nedostal, což mě mrzí.

Má to ale jednu výhodu. Nemusím se rozhodovat na kterou školu půjdu. Dělal jsem dvoje přijímačky a dostal jsem se pouze na FITko. Tento krok, ale jistě za pár let ocením, až se budu ucházet o zaměstnání.

Update 11.6.2007
Neskutečné se stalo skutečností! Byl jsem přijat i přes můj nízký počet bodů. Měl jsem 59 bodů(41 bodů Test studijních předpokladů a 18 bodů Test z anglického jazyka) ze 120 možných. O co více mě překvapila spodní hranice pro přijetí – 38 bodů. Je vidět, že přijímačky byly opravdu těžké a aby vůbec nabraly studenty, museli klesnout hodně hluboko.



Přijímačky VUT Brno – Fakulta Informačních Technologií

Příjímací zkoušky jsem měl už 1.6.2007, ale kvůli nedostatku času o nich píši až teď. Začátek zkoušek byl provázen menší nervozitou, protože jsem nemohl najít areál FIT na Božetěchové a ikdyž jsem měl velkou časovou rezermu, přišel jsem pozdě. To ale naštěstí nikomu nevadilo. Kdybych měl GPSku, tak se mi to nestane, protože v dopise byly GPS souřadnice školy. Informaci jdou zkrátka s dobou 🙂

Samotné přijímací řízení probíhalo docela v rychlém spádu, což se mi líbilo. Žádné hodinové prodlevy jako na jiných školách. Před sebe jsem dostal test s 20 příklady, které vycházely ze středoškolské matematiky. Z mého pohledu byl test dost primitivní, protože již po půl hodině jsem byl takřka hotový. Konečný výsledek byl 952 bodů z maximálně 1000. No věřil jsem si i na plnej počet, jsem zvědav, kde byla chyba. A jelikož přijímačky na VUT Brno Podnikatelská fakulta nedopadly včera nejlépe, stává se FITko horkým kandidátem na mé budoucí studium.