Je mou povinností se připojit…

Pravidelní čtenáři už ví, že jsem začal studovat na VUT Podnikatelskou fakultu Proto je mou povinností podpořit jakoukoliv snahu o zlešpení podmínek na VUT a nepřímo na dalších vysokých školách.

Den bez menz aneb hnutí za adekvátní ceny

Od nového semestru byly zvýšeny ceny v menzách VUT, které by se dalo pochopit, kdyby korenspondovaly se zvýšenými náklady(zvýšené DPH a inflace). Bohužel tomu tak není. Jak uvádí autoři petice , některé jídla se zdražila o více než 50%!

Například polévky místo 5(10)Kč stojí v menzách 8(15–18)Kč [zdroj: menzy KaM , Pizzerie Mozarella ], jídla dříve za 19,00Kč nyní stojí i 35Kč (rizoto srbské, okurek). (citováno z petice)

Do budoucna autoři petice slibují porovnání cen v menzách napříč vysokými školami, které bude určitě zajímavé. Nakonec uvedu jen, že vedení kolejí a menz jakožto „nezisková organizace“ vykázala za rok zisk 16 milionů korun. Autoři se bojí přílišné medializace mimo VUT, osobně tento krok neschvaluji, pokud budou uvedena ověřená fakta.

Pokračování



Jak od sebe odlišit Firefox a Operu pomocí CSS

Na tento problém narážím poměrně často zřídka, když kóduji šablony. Stránka se zobrazuje jinak ve Firefoxu a Opeře. Z pravidla pokud chci docílit perfect pixel designu. Většinou to lze vyřešit úpravou csska bez nějakých prasárniček. Najdou se ale i vyjímky, kdy se snažíte a snažíte a Opera nebo Firefox se pořád staví na hlavu. Záměrně se nebavím o Internet Exploreru, na který máme dostatečně známé způsoby jak tomu či onému zamezit interpretaci daného atributu.

Jak tedy na to?

html:first-child p { font-size: 150% } //kod pouze pro Operu 9+
p { font-size: 100% } //kod pro ostatni prohlizece Firefox, apod.

Je možné, že zmíněné řešení může (ne)fungovat různě v budoucích prohlížečích. Je lepší se mu tedy vyhnout. Mým hlavním cílem bylo sdělení, že to lze pomocí css kódu, protože o tom moc lidí neví. Mezi nejspolehlivější metodu se tedy stále řadí podmíněné komentáře podmíněné komentáře fungují jen v IE.