WAMP server vs XAMPP server – který je lepší?

Před nedávnem jsem si pořídil SSD disk a s tím souvisela přeinstalace Windows. Rozhodl jsem se, že vyzkouším místo několik let využívaného WAMP serveru konkurenční XAMPP server. A jak to dopadlo?

Dnes jsem se vrátil zpět k WAMP server, který mezitím aktualizoval a přivítal mě novou ikonou. Zlomovým bodem byla nepodpora více verzí PHP, kdy některé starší projekty, na kterých pracuji, nefungují na novém PHP 5.3. Nepopírám, že ideální by bylo je přepsat, ale to nezáleží na mě. Přeinstalovávat XAMPP kvůli tomu nebudu, tak moc mi k srdci nepřirostl, lépe řečeno vůbec. A to hned z několika důvodů.

Hlavní obrazovka – užitečná vs barevná

Schválně jsem udělal screenshot úvodních obrazovek, kterou uvidíte při čisté instalaci obou řešení. Obrazovka u WAMP server je krásně přehledná a hlavně obsahuje záložku odkazující na Vaše projekty. U Xampp tyto adresy musíte zadávat ručně nebo si hacknout tento pěkný grafický kabátek.

Hlavní panel – rozsáhlý vs stručný

Dostávám se k hlavnímu panelu, ten je opět u WAMP server zpracovaný podstatně lépe a lze se přímo dostat na jednotlivé konfigurační soubory (php.ini, atd.) a nebo pro zjednodušení rovněž přímo přes GUI zapínat rozšíření či některé direktivy. Nenašel jsem jedinou výhodu, kterou by měl XAMPP panel.

Takže v souhrnu výhody které vidím u XAMPP oproti WAMP

  • XAMPP je multiplatformní – Windows, Linux, Mac OS X, Solaris
  • XAMPP má mnohem větší komunitu
  • XAMPP je multijazyčný
  • XAMPP obsahuje Perl

Zkrátka pro mě jsou to všechno věci, které nepovažuji za důležité a zůstávám věrný WAMP server.

Wamp server: http://www.wampserver.com/en/ XAMPP server: http://www.apachefriends.org/en/xampp.html



Komentáře

  1. among 04.07.23 17:01

    Comment Arrow

    Diky rychle a strucne


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.