Geek na cestách – prodloužený víkend v Římě

Před pár dny jsem se vrátil z prodlouženého víkendu v Římě. Římské památky zřejmě každý zná, takže nemá cenu popisovat, které to jsou a proč se tam podívat. Nicméně pro tuto cestu jsem vyzkoušel dvě nové služby o kterých bych se chtěl zmínit. Pravděpodobně je zná málo lidí, takže se pokusím o malou osvětu, aby to nebyla jen geekovina, ale běžná věc.

Airbnb – levný podnájem kdekoliv

Tento startup již nějaký ten pátek sleduji (založeno 2008) a je to opravdu zajímavý nápad, který má jistě skvělou budoucnost před sebou. Pro ty co neví oč jde, tak se jedná o sociální síť s nabídkou pronájmů nemovitostí. Mnoho lidí na světě má velký dům či nevyužitou místnost a rádo by ji pronajalo. Tito lidé se zaregistrují na Airbnb.com a nabídnou svou nemovitost k pronájmu. Jak už to tak bývá, tento startup neměl jednoduchý začátek a prodělal několik zásadních změn, než přišel na ten správný způsob a nyní raketově roste.

Pro majitele nemovitosti je základem poskytnout vyčerpávající informace o své nabídce včetně sady fotografií (některé jsou ověřené přímo od Airbnb.com). Dále je důležité vytvořit si síť přátel a postupně si budovat dobré hodnocení, pak je o vás zájem a máte vyprodáno i několik měsíců dopředu! Vrcholem je zařazení vaší nemovitosti do tzn. Collection, která se zobrazuje na hlavní stránce a tyto nemovitosti často navštíví i Airbnb TV (ano cestují po celém světě) a natočí o vás reportáž.

Pro cestovatele – Nemusíte se bát, že by bylo málo nabídek! Pokud si vyberete větší město, tak je nabídka opravdu bohatá a je z čeho vybírat. Nezřídka se tak dá ušetřit i větší množství peněz, zejména pokud cestujete ve více lidech. Já jsem právě přes tyto stránky sehnal skvělý malý byt v samém centru Říma za necelých $100 za noc pro dvě osoby v turistické sezóně. To se ukázalo jako obrovská výhoda, protože se dalo téměř všude jít pěšky (Colosseum 20 minut). Poznámka: Římské metro má jen dvě linky a kvůli výstavbě třetí jezdí linka B jen do 21 hodin. Součástí bytu byla i malá kuchyňka, takže se dalo snadno uvařit jídlo za pár korun.

Co se týče samotného průběhu rezervace, tak je potřeba myslet na to, že komunikujete s obyčejnými lidmi, kteří ne vždy odpoví nebo jim to trvá dlouho. Airbnb se právě proto snaží preferovat majitele, kteří jsou aktivní a ty vám doporučovat. Občas se také stává, že vám rezervaci pár dní před příjezdem zruší (nemám osobní zkušenost, ale četl jsem v komentářích). I přes tyto nedostatky je to skvělá služba a hned při další příležitosti ji rád využiji znovu.

TIP: Při registraci přes odkaz http://www.airbnb.com/tell-a-friend?… dostanete slevu $25 na váš první pobyt

Vodafone Passport – data v zahraničí za pár korun v mnoha zemích Evropy

Druhou zajímavou službou, kterou jsem vyzkoušel při pobytu v Římě byla služba Vodafone Passport. Za 50Kč na den můžete využívat neomezeně data ve vybraných zemích Evropy. Pro delší pobyty se vyplatí zaplatit si měsíc za 177Kč respektive za 350Kč pro firemní klienty.

Služba fungovala přesně tak jak má, takže jsem s ní byl maximálně spokojen. Mít v cizím městě k dispozici mobilní internet je velice užitečné, protože spolehlivost Wifi bývá většinou nízká a navíc je zde značné bezpečnostní riziko. Na závěr zbývá dodat, že podobná nabídka tu již měla být dávno a dostupná celosvětově.

Nabídka na webu není moc propagována, ale naleznete ji tady http://www.vodafone.cz/…ng_data/vpd/



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.