Budoucnost patří HDTV těšte se!

Nástup HDTV(high definition television) by se dal přirovnat tomu, když se u nás začalo v 70. letech vysílat barevně. Bohužel zavádění do praxe u celostátních televizí se nedá v brzké době předpokládat. Zatím totiž na celém území neběží ani obyčejné digitální vysílání. Kompletní přechod na digitální vysílání je plánovaný na 10. říjen 2010, kdy bude definitivně vypnuto analogové vysílání. Digitální vysílání, které funguje na našem území je kódované MPEG2 a má rozlišení 720×576px. Kvalita by se dala přirovnat DVD filmu.

Jak je na tom s kvalitou HDTV?

Rozlišujeme dva stupně kvality. Full HD(plné HD) má rozlišení 1920×1080px. Toto rozlišení se hodí především pro málo pohyblivé filmy, protože především zvýrazňuje detaily. Není nad to podívat se na metrové LCD s full HD rozlišením na záběry přírody, člověk si připadá, jako by byl přímým aktérem dění. Některé satelitní televize již v tomto rozlišení vysílájí. Potom je normální HD, které má 1280×720px. Hodí se především pro akční záběry, kde není kladen takový důraz na detail. Také je běžnější, protože televize s full HD rozlišením jsou zatím příliš drahé. Ceny se pohybují kolem sto tisíc. Toto rozlišení se také mnohem více uplatňuje v oblasti počítačů, protože běžné monitory 17–19 palců dokaží zobrazit právě toto rozlišení v originální velikosti. Samozřejmostí je přítomnost kvalitního prostorového zvuku ve formátu Dolby Digital (AC3) 5.1. Pokud mám správné informace, tak všechny filmy, které jsou uvedeny na Blue-ray nebo HD DVD mají full HD rozlišení. V dnešní době už je dostupných několik set filmů na těchto nosičích. Některé mají dokonce i české titulky. Dobrou zprávou je také to, že ochrana, která byla výrobci považována za „neprolomitelnou“ je opět prolomitelná. Podrobněji se tomuto tématu věnují na cdr.cz v článku BackupHDDVD/Bluray. V tomto článku se kromě jiného také dozvíte, že HD filmy půjde zkomprimovat na klasické DVD se zachováním solidní kvality, což je výborná zpráva. Tak to by bylo ve stručnosti vše.

Tento článěk jsem napsal hlavně kvůli tomu, že nové díly 24 hodin nebo Prison Breaka lze stáhnout v HD rozlišení. Velikost jednoho dílu se potom vyšplhá na úctihodný 1GB. Za ten zážitek to ale stojí, zvláště pokud máte kvalitní LCD či plazma televizi.

Zajímavé články:



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.