Ivo Lukačovič a scénické rozhovory ve Švandově divadle

Páteční večer jsem strávil u scénických rozhovorů se zakladatelem Seznamu Ivo Lukačovičem. Byl to příjemně strávený večer a mohu jen litovat, že jsem se nezúčastnil přímo ve Švandově divadle.

Scénické rozhovory

Od května 2003 jsou nedílnou součástí produkce Švandova divadla Scénické rozhovory. Jedná se o jevištní talk-show, která se odehrává před publikem a s jeho aktivní účastí v intimním prostoru Studia Švandova divadla. Reálnou blízkost hosta večera a publika nevytváří jen samotné prostředí, ale také zvolená témata a ochota hosta k osobní výpovědi. Atmosféru každého pořadu však také spoluvytváří vědomí všech zúčastněných, že v takovém typu rozhovoru vstupují host, moderátor a diváci do prostoru, v němž nic, kromě témat, není dáno předem, hovor se odehrává, vyvíjí a prožívá právě teď bez možnosti ukrýt se za postavu. A to činí každý večer jedinečným.

Každý rozhovor má předem danou strukturu. Dělí se na čtyři části, přičemž první tři jsou s ohledem na hosta tematicky zaměřeny. Diváci se mohou ptát v průběhu celého večera, nebo pak v jeho závěru, který je vyhrazen jen jejich dotazům.

Moderátorem a dramaturgem Scénických rozhovorů je David Hrbek.

Ivo Lukačovič jako vizionář

Rozhovor se ubíral ve velmi uvolněné atmosféře. Ivo věděl, že jeho publikum tvoří povětšinou počítačově méně znalí jedinci, a tak tomu byly přizpůsobeny jeho odpovědi. Opět vzpomněl své začátky v ložnici u rodičů, přes svůj první návrh na patent, který mu později vyfoukla společnost Nintendo.

95% emailů poslaných na naše emaily je spam!

Rychle se ale propracoval k tomu hlavnímu, jak Seznam založil s půjčenými penězi od rodičů. V dnešní době se zdá až nezkutečné, že první dva roky Seznam prakticky nic nevydělal. Pak se to ale naštěští zlomilo a nyní má společnost miliardový obrat. Klobouk dolů. Jak ale sám Ivo přiznal a je mu to často vyčítáno, internet funguje na základě inspirace. Není umění vytvořit, ale prodat. Dále Ivo popisuje jak se na internetu chovají různé skupiny uživatelů jako například žena mezi 30–40 lety. Samozřejmě si musí postěžovat i na spam, kterého poslední dobou opět začíná pronikat přes spamový filtr více než by mělo.

Švandovo divadlo, scénické rozhovory a Ivo Lukačovič se odehrálo 14.11.2007 v 19:00.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.