První semestr na podnikatelské fakultě za mnou

Uteklo to strašně rychle, vzpomínám si jako by to bylo včera, když jsem psal tyto řádky. Čas nezastavíme, pokud nejste zrovna Hiro Nakamura ze seriálu Heroes (Hrdinové). Na druhou stranu je to na světě jediná spravedlnost, čas ubýhá všem stejně rychle.

Jak probíhal semestr?

Oficiálně semestr začínal 24.9.2007, kdy byl zápis ke studiu. Jelikož byl společný pro celý ročník (cca 500 lidí), vyzbrojte se trpělivostí. Já jsem čekal zhruba 2 hodiny. Tam podepíšete nějaké papíry a dostanete kartičku, v mém případě ISIC. Kartička funguje jako čipovka, která vám umožňuje přístup do počítačových učeben, knihovny, ale také pomocí ní platíte v menze. Dále pokračujete na vrátnici u počítačových učeben, kde dostanete přihlašovací údaje do školního systému. Od tohoto roku vám tyto údaje slouží pouze pro přihlášení do počítače a nebo emailové schránky.

Veškeré informace týkající se studia naleznete na STUDISu (celeuniverzitním systému). Údaje k přihlášení do STUDISu dostanete v prvním doporučeném dopise spolu s informací o přijetí na fakultu.

Předměty si registrovat nemůžete, každý má stejný rozvrh – https://www.vutbr.cz/app/p_rozvrhy/ Rozvrh si ale můžete přizpůsobit, respektive cvičení, přednášky pochopitelně přesunout nelze, jsou ale nepovinné. Pokud chcete nějaké cvičení přesunout, je nejlepší jednat rychle, protože kapacita místností je omezená! Nejlepší je zajít přímo na hodinu kam chcete chodit a zeptat se vyučujícího, jestli je to možné.

Můj rozvrh(po úpravách) vypadal následovně:

  • Pondělí od 11:00 – 12:30 Diskrétní matematika a od 13:00 – 14:30 Datové a funkční modelování
  • Úterý od 11:00 – 12:30 Základy PC (asi 3× za semestr je povinné) a od 13:00 – 14:30 Matematika 1
  • Středa od 9:00 – 10:30 Angličtina pro pokročilé
  • na žádné přednášky jsem nechodil

Angličtina pro pokročilé

Měl jsem štěstí a „vyfasoval“ kanadského učitele. Dozvěděl jsem se spoustu informací o Kanadě, rozdílů v mentalitě lidí na světě, apod. Nemusíte se nic učit. Gramatika se neprobírá, bere se jako samozřejmost. Na konci stačí napsat zápočet.

Algoritmizace a programovací techniky

Tak ted něco málo k jednotlivým předmětům. Pod tímto názvem se neskrývá nic jiného než programování v Pascalu. Pokud máte zkušenosti s Pascalem, nebude pro vás problém, napsat vstupní test, který se vám uznává jako známka z předmětu. Osobně jsem v Pascalu nikdy neprogramoval, ale přes víkend to napravil a test zvládl. Doporučuji věnovat tomu víkend, protože vstupní test je nejjednodušší test, který vás v tomto předmětu potká.

Datové a funkční modelování

Tento předmět se zabývá základy tvorby databází. První část je datové modelování, kde se zabýváte normalizací tabulek a obstarožním Microsoft Access ve kterém musíte vypracovat první projekt. Další část je modelování funkční, kde kreslíte různé diagramy – procesní, stavový, vývojový, DFD,… Na konci zpracujete projekt, kde nakreslíte diagramy pro váš první projekt. Tento druhý projekt nezvládli téměř 2/3 lidí, takže si dejte záležet a hlavně spolupracujte. U zkoušky vás zkouší samotný děkan fakulty 🙂

Diskrétní matematika

V diskrétní matematice se zabýváte výroky a jejich negací, implikace, kreslení obvodů, grafy, Dijskrův algoritmus, jazyky, gramatiky a automaty. Netřeba se těchto pojmů bát, patří k jednodušším předmětům.

Matematika 1

Jedná se o středoškolskou matematiku, kde nejhorší co vás může potkat je průběh grafu polynomu třetího stupně.

Základy PC

Další a poslední předmět, kde můžete splněním vstupního testu předmět uzavřít. Bohužel nejedná se o Základy PC, nevím kdo vymyslel tento název, ale celý předmět je pouze o Microsoft Office. V největší míře se pracuje s Excelem, kde musíte zvládnout kontingenční tabulky, souhrny, grafy, import dat, a podobně. Ještě se setkáte s Wordem, kde nejsložitější, co vás může potkat je šablona hromadné korenspondence. A na závěr PowerPoint a tvorba jednoduchých prezentací. V tomto předmětu je velké množství úkolů, a tak je lepší věnovat pár hodin učení na vstupní test a zvládnout ho!


Přečtěte si také:




Komentáře

  1. eNko 21.05.09 08:36

    Comment Arrow

    Ahoj. Chtěla jsem se zeptat, jak je to na tomto oboru s holkama? Jestli jsou v menšině…? :)
    A jsou ti cvičící a zkoušející moc zlí? :D :D


  2. Pari 21.05.09 09:39

    Comment Arrow

    Ano, holky jsou bohužel v menšině :-/ Ale na škole se zároveň vyučuje Daňové poradenství a tam jsou zase v přesile..

    Ad cvičící a zkoušející myslím, že nejsou tak zlí, jak jinde (co znám z doslechu), většinou se dá nějak domluvit, pokud chcou obě strany, zkrátka je to normální vzorek společnosti, s někým vyjdeš dobře s někým hůř, tak to chodi…


  3. eNko 21.05.09 10:58

    Comment Arrow

    Letos asi rozšířím řady studentek MI :D
    Ale budu se do toho muset nějak dostat přes prázky, neboť jsem do matiky a informatiky už dlouho nic nedělala…


  4. Pari 21.05.09 14:58

    Comment Arrow

    Tak hodně štěstí, rád tě přivítám v našich řadách :-) Btw. Proč si se rozhodla zrovna pro naši školu a náš obor?


  5. eNko 21.05.09 16:25

    Comment Arrow

    Nu, hledala jsem něco, kam se s jistotou dostanu, když se nedostanu na práva (na která jsem nechtěla z důvodu, že by mě bavily,ale…), hledala jsem tedy mezi ekonomickými obory…a když jsem viděla spojení managementu a informatiky, neváhala jsem…neboť než jsem šla na gympl, zvažovala jsem elektrotechniku, kde by bylo hodně informatiky, protože mě hrozně bavila a chtěla jsem být hacker :) Nakonec jsem šla na gympl a nějak mě přestala bavit matika…proto jsem se zaměřila na humanitní obory, k velkému překvapení jsem v průběhu třeťáku zjistila, že něco takového mě nebaví už vůbec…tudíž manažerská informatika vypadá dost zajímavě a atraktivně, co se týče uplatnění…navíc mě vzali bez přijímaček, že…:) Informatika mi snad půjde, jen z té matiky mám trošku obavy, protože jsem nechodila do semináře…budu to muset dohnat teď…


  6. Pari 21.05.09 16:54

    Comment Arrow

    Tak to je zajimavej pribeh, mam kamarada, ktery studuje prave muj obor a zaroven prava, takze i to je moznost. Jinak co se tyce informatiky, tak te asi zklamu, ale moc zabava to neni. Ucis se pascal, visual basic, sql, html, css, no zkratka je to rutina. Matika neni nijak slozita, rozhodne ne v prvaku, to je prvni semestr opakovani gymplu a pak v druhem semestru lehce rozsirene (ostatne prvni rocnik jsem tu popisoval detailne oba semestry). Rozhodne nic, co bys nezvladla :-)

    Osobne se snazim skolou travit co nejmene casu, takze letos jsem chodil do skoly pouze 1 odpoledne v tydnu. To si myslim, ze je hlavni vyhoda. Spousta volneho casu, pokud dokazes efektivne fungovat. Ted uz zalezi na tobe, jak smysluplne ho vyuzijes, jestli budes chodit do Tercu (studentska hospoda) nebo pracovat…

    Btw. Jaktoze bez prijimacek? To jsem nevedel, ze to jde. Kazdopadne do konce zari jeste spousta casu, takze je brzy to resit, kdyz je pred nami leto…


  7. Komi 24.07.09 19:32

    Comment Arrow

    Zdravím,
    pěkný článek a pro budoucí/mladší studenty velmi přínosný. Jen bych podotkl, pro zájemce o informatiku, že pokud to myslí vážně, je určitě lepší FIT VUT. Nicméně manažerská infomatika je dle mého názoru velmi dobrý obor pro lidi, kteří v budoucnu neplánují programovat, ale třeba vést tým programátorů …


  8. Pari 27.07.09 10:04

    Comment Arrow

    Komi děkuji za doplnění. Samozřejmě máš pravdu, kdo chce být programátorem, tak ho asi ekonomika moc nezajímá. Na druhou stranu dobrého programátora z tebe škola neudělá, ta ti poskytne jen určité prostředky, vždycky je to na Tobě, zda se tomu věnuješ nebo ne.


  9. Nela 10.09.09 11:10

    Comment Arrow

    Ahoj, ty vstupní testy se píšou hned první hodinu ve cvičení nebo nám o nich řeknou a píšou se další týden?


  10. Pari 10.09.09 13:07

    Comment Arrow

    Testy se píšou až druhou hodinu pro zájemce. Možná to bude letos jinak, to se dozvíš až ve škole…


  11. Nela 11.09.09 08:36

    Comment Arrow

    Bezva..už jsem se lekla, že tam přijdem a hned na nás vybafnou s testem…myslím, že bych jim ani neřekla své jméno :D Už se začínám i docela těšit, jsem vážně zvědavá na tu školičku…:) Moc dík za odpovědi a vůbec za celej blog, dost nám nováčkům a zájemcům pomáhá…:)


  12. Pari 11.09.09 08:42

    Comment Arrow

    Díky, to mě vždy potěší, když to někomu pomůže, protože jsem sám byl v podobné situaci.


  13. Hana 12.09.09 15:12

    Comment Arrow

    Ahoj chtela sem se zeptat jak myslite ty vstupni testy ze pro zajemce …jako to pise jen kdo chce nebo jak to mam chapat


  14. [slut] 21.01.10 17:07

    Comment Arrow

    Jo, pisou to jen ty co chtej, coz je pochopitelny, jelikoz 75% lidi co ten obor navstevujou nemaj o algoritmech ani sajnu (algoritmy jsou zde velmi, ale velmi nadneseny vyraz. Uroven obtoznosti algoritmu na FP je bohuzel podstatne nizsi, nez jakou sem mel v paty tride zakladni skoly s rozsirenou vyukou prirodnich ved (mat, fyz, inf). namatkou ty TOP obtizny priklady ze zapoctovyho testu (zkousku sem nepsal, kdo muze jit na predtermin, tzn. ze nasbira v cvikach aspon 6 (mozna vic, je to uz dlouho) bodu za vyreseni zadanyho prikladu mezi prvnima dvema nebo trema, ma automaticky za A – nuze napr. program cyklicky nacita hodnoty z klavesnice, pri specialnim znaku prestane a vypise maximum a minimum. Nebo v danym retezci nahradit prvni a posledni znak. (ano, to jsou v kostce ty nejzapeklitejsi algorimy, s jakymi se setkate na teto fakulte)

    Ten kdo pascal zna ze stredni, potazmo ze zakladky, zasmeje se. Pokud nekdo cekal ze se neco z programovani nauci, rozbreci se. A pokud to nekdo nevidel, ale je vybaven alespon zakladni urovni logickyho mysleni, projde bez zkousky za A. Osoby s blond vlasama, vystrihem a v botech na spalkach, pokud dojdou az ke zkousce (zapocty se daj oprat, ja sem napsal program, nahral na flashku a nechal kolovat), sou taky v klidu, pac garant je devkar. Tomu zbytku lidi doporucuju navstevovat cvika, programovani se neda nasprtat. I kdyz v tomhle pripade se az skoro stydim pouzit slovo programovani.

    Koneckoncu studijni moralka s jakou si u zbytku predmetu bohate vystacis (nechodit na prednasky, jen na cvika pokud sou nedejboze povinny a dve hodiny pred zkouskou se podivat na lonsky zadani a odejit s ‚C‘eckem) je duvodem, proc ma s timhle predmetem 50% z tech 75 lidi problem.


  15. Jose 04.06.11 17:24

    Comment Arrow

    proboha, chlape, oprav tu hrubku… to uplne bije do oci…


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.