PF 2008

Blíží se konec roku, a tak mi nezbývá nic jiného, než Vám popřát vše nejlepší do nového roku s koncovkou 1000 (ehm pardon pro méně znalé v desítkové soustavě osm)

Bohužel při tom předvánočním shonu plném předtermínů na VŠ pro Vás nemám originální přání. Pokud o takové stojíte, podívejte se do minulého a přidejte k roku +1 🙂

Aby tento článek nebyl tak obsahově nudný, tak přikládám pár odkazů na PFka, která mě zaujali. Google CZ (konečně vím, jak vypadáte), Tomův blok (neznám tě, ale tvé PFko se mi líbí), postupně budou přibývat další…



Pandolino je nový český vlak!

Jak by se na první pohled zdálo, název nemá nic společného s Pandou Velkou, která žije v Číně. Dokonce ani s novým vlakem, který chystá Radek Jančura. Jedná se jen o další překlep zpravodajského serveru Novinky.cz v nadpisu na hlavní stránce Seznamu. Takové chyby by se stávat neměly, zvlášť při tragické události.



Jak na snadné generování grafů: Graph v akci

Právě se mi na VUT přiblížilo zkouškové, a tak mi nezbývá nic jiného, než se po půl roce „flákání“ začít znovu učit. Tentokrát se podíváme, jak si snadno ověřit průběh funkce.

Grafy nás v různé podobě provází už od nepaměti. My ale máme výhodu v tom, že existují počítačové programy, které nám graf nakreslí. Pro naše účely nepotřebujeme profesionální programy jako je Matlab za spoustu peněz. Stačí sáhnout po kvalitním open source řešení a dokonce v češtině. Tímto programem je léty prověřený Graph 4.3 od dánského programátora Ivana Johansena.

Jsou vaší noční můrou grafy? Už nemusí 🙂

Uživatelské prostředí programu je uživatelsky přívětivé a prakticky hned můžete začít pracovat. Obsahuje všechny běžně používané funkce se kterými se na střední škole můžete setkat. Ať už se jedná o lineární či kvadratickou rovnici nebo snad mnohočlen či množinu, nic není zkrátka problém 🙂 I výpočet obsahu integrálů lze snadno provést. Kdysi jsem generování grafů prováděl pomocí GD knihovny přes PHP, ale nebylo to tak jednoduché a pěkné. Tenkrát bylo ale mým cílem spíše procvičení generování obrazců v PHP než samotný graf.

Pokračování