Jak na snadné generování grafů: Graph v akci

Právě se mi na VUT přiblížilo zkouškové, a tak mi nezbývá nic jiného, než se po půl roce „flákání“ začít znovu učit. Tentokrát se podíváme, jak si snadno ověřit průběh funkce.

Grafy nás v různé podobě provází už od nepaměti. My ale máme výhodu v tom, že existují počítačové programy, které nám graf nakreslí. Pro naše účely nepotřebujeme profesionální programy jako je Matlab za spoustu peněz. Stačí sáhnout po kvalitním open source řešení a dokonce v češtině. Tímto programem je léty prověřený Graph 4.3 od dánského programátora Ivana Johansena.

Jsou vaší noční můrou grafy? Už nemusí 🙂

Uživatelské prostředí programu je uživatelsky přívětivé a prakticky hned můžete začít pracovat. Obsahuje všechny běžně používané funkce se kterými se na střední škole můžete setkat. Ať už se jedná o lineární či kvadratickou rovnici nebo snad mnohočlen či množinu, nic není zkrátka problém 🙂 I výpočet obsahu integrálů lze snadno provést. Kdysi jsem generování grafů prováděl pomocí GD knihovny přes PHP, ale nebylo to tak jednoduché a pěkné. Tenkrát bylo ale mým cílem spíše procvičení generování obrazců v PHP než samotný graf.

Graf lze exportovat jako obrázek či PDF dokument. Výhodou je také to, že je upraven pro tisk, takže i na černobílé tiskárně vypadá dobře. Zkrátka, nenašel jsem nic, co bych programu vytkl.

Stahujte: http://www.padowan.dk/…Download.php



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.