Google Cloud Print vyřeší problém s tiskem z Mac OS X Lion

Mnoho z nás v poslední době postupně přechází na platformu Mac. O tomto přechodu se popsalo již velké množství článků, ale v žádném nebyl zmíněn problém s tiskárnou. Tedy přesněji s jejím sdílením. Týká se tento problém i vás? Poradím vám jak na to.

Uvedu vás do problému, který v tomto článku budu řešit. Doma mám jeden centrální počítač s Windows 7 ke kterému je připojená multifunkční tiskárna. Z toho důvodu jsem ji nemohl připojit přímo na router, protože by nefungoval skener. Toto řešení mi mnoho let vyhovovalo, protože centrální počítač jednoduše sdílí tiskárnu všem ostatním. Lze tak snadno tisknout odkudkoliv (ovšem centrální počítač musí být samozřejmě zapnutý). Problém nastal, když do rodiny přibyl MacBook Air s Mac OS X Lion.

Mac OS X Lion neumí tisknout přes tiskárnu sdílenou ve Windows 7

Ano je tomu tak a dost se to řeší i na oficiálním fóru. Dle některých příspěvků by to měl řešit Bonjour Print Services for Windows Zkoušel jsem ho nainstalovat, ale nepodařilo se mi to správně nastavit. Máte s tím někdo zkušenosti, jak ten bastl nastavit?

Dočasné řešení využitím služby DropBox

Jelikož na sdílení souborů používám DropBox, začal jsem přes něj na centrální počítač posílat soubory do adresáře print. Musel jsem ale vždy sednout k hlavnímu počítači a vše vytisknout. Byla to docela otrava, ale byl to nejjednodušší způsob.

Nyní využívám Google Cloud Print

Říkal jsem si, že mým potřebám by nejlépe vyhovovalo, kdyby DropBox mohl jednoduše sdílet tiskárny. A tak jsem objevil Google Cloud Print. Služba již existuje více než rok a přesně tenhle problém řeší. Pro tisk je potřeba se v nastavení Google Chrome přihlásit do této služby.

Pak si Google Chrome načte vaše tiskárny a začne je sdílet. Můžete je tak sdílet komukoliv na celém světě úplně stejně jako třeba tabulku v Google Docs. Nyní je již vaše tiskárna naprosto nezávislá na zařízení, ze kterého chcete tisknout. Můžete tak klidně tisknout i z mobilu či tabletu (obdoba služby od Apple AirPrint). Správu naleznete na http://www.google.com/…/manage.html

A na této straně naleznete i seznam podporovaných aplikací https://www.google.com/…rn/apps.html Doporučuji zejména Cloud Printer dostupný v Mac App Store. Na Macu se vám pak objeví sdílená tiskárna a půjde vám tisknout z jakékoliv aplikace 🙂

Toto řešení samozřejmě není optimální (tisknuté dokumenty posíláte na google servery), ale za několik hodin jsem nedokázal přijít na lepší způsob. Pokud ho znáte (ideálně, aby OS X Lion přímo používal Windows sdílení) budu rád, pokud mi poradíte v komentářích.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.