Chcete lepší pozici ve vyhledávačích? Zkuste Sitemaps

Sitemaps je jednoduchý způsob pro správce stránek jak dát vědět o tom, že jejich stránky byly aktualizovány a tudíž by měly být znovu zaindexovány vyhledávači. O vše se stará jeden XML soubor, ve kterém jsou vypsány url na jednotlivé stránky. Ke každé stránce je vhodné doplnit, kdy byla naposledy aktualizována, v jakých intervalech bývá aktualizována a také jak je důležitá v celkové struktuře webové prezentace.

Normálně fungují fulltextové vyhledávače tak, že se na vaše stránky dostávají přes odkazy z jiných webů. Pokud ale chcete mít zaindexované skutečně všechny stránky, je vhodné použít k tomu právě Sitemaps. Žádný vyhledávač vám samozřejmě negarantuje, že při použití Sitemaps automaticky budete ve vyhledávání zvýhodněni. Zkušenosti jsou ale takové, že tomu tak bývá. Dost uživatelům se Google Page Rank zvedl o jeden bod.

A jak na své stránky přidat Sitemaps?

Sitemaps ve své podstatě je jednoduchý xml soubor, ve kterém jsou obsaženy url adresy na vaše stránky. Můžete ho tedy vytvořit ručně podle popisu na oficiálních stránkách Sitemaps.org.

Další možností je plugin do WordPressu – Google Sitemap Generator 3. Ten automaticky při vytvoření nové Sitemaps pinguje Google, a tak mu dá vědět, že vaše stránky byly aktualizovány.

A do třetice nejjednodušší způsob jak používat Sitemaps je vytvořit soubor sitemap.txt ve kterém budou uvedeny url adresy na stránky (každá url na novém řádku).

Jak informovat Google o tom, že používáte Sitemaps?

Pokud nepoužíváte plugin Google Sitemap Generator pro WordPress, který udělá vše za vás, musíte také dát vědět Google, že na vašich stránkách Sitemaps nalezne. Nejjednodušší způsob je takový, že provede ping na Google. A jak to udělat? Jednoduše zadáte do prohlížeče http://www.google.com/…itemaps/ping?…. Následující odkaz předpokládá, že sitemap.xml se nachází v kořenovém adresáři webu.

Alternativní způsob je takový, že se zaregistrujete do Google Sitemaps (stačí účet na Gmailu). Poté na stránce zadáte url vašich internetových stránek. Ze stránek Google Sitemaps můžete získat spoustu zajímavých informací o vašich stránkách. Například kdy naposledy u vás byl Google bot nebo z jakých klíčových slov(keywords) k vám návštěvníci přicházejí. Vše je samozřejmě zdarma.

A ještě jedna důležitá věc na závěr Sitemaps v současné době podporuje Google a Yahoo. Můj Sitemaps najdete na stránce https://blog.pari.cz/sitemap.xml.gz



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.