Maturita 24.5.2007 -> DONE !!!

Včera jsem úspěšně složil maturitní zkoušku. Nejdříve to vypadalo, že budu mezi posledními, kteří tak učiní po staru, ale podle nového rozhodnutí vlády, jsou státní maturity odloženy o další 2 roky. Nicméně mně už to teď může být jedno 🙂

Na jednu stranu jsem měl smůlu, že jsem maturoval až poslední den. Na druhou, jsem měl zase štěstí na dobré otázky. Což je určitě věc relativní, každému vyhovuje něco jiného a někomu je to jedno, protože umí všechny. Nejhorší je ten čas, než si vytahnete první otázku. Nervozita vzrůstá, ikdyž v mém případě to nebylo tak hrozné. Nezvracel jsem jako jiní. Možná to bylo dáno také tím, že má maturita začínala již v 7:15. Ráno jsem sice nesnídal, ale to pokaždé, když vstávám brzo. A tak následovala první otázka…

  • Český jazyk a literatura – Starověké písemnictví + Bible, otázka číslo 1
    Když jsem si vytáhl tuhle otázku, věděl jsem, že odmaturuji. Jediný předmět, na kterém jsem mohl vyhořet, byla čeština. Tuhle otázku jsem mohl odvykládat z patra, ale pro jistotu jsem si na potítku napsal osnovu, abych si trochu ucelil myšlenky. Bylo to příjemné povídání. Nakonec se ukázalo, že 15 minut je strašně krátká doba. Dovolil jsem si i vtipkovat o Kamasutře 🙂 Výsledná známka byla dvojka. Dovolím si tvrdit, že kdybych napsal maturitní písemku o něco lépe(měl jsem 3), tak bych měl jedničku.
  • Matematika – Limita a derivace funkce, otázka číslo 21
    Matematika byla o něco horší, v samé euforii jsem si zapomněl vzít svou kalkulačku. O to by nešlo, kalkulačka byla na potítku erární, ale ta má obsahovala zrovna definici limity, kterou jsem si za boha nemohl zapamatovat. Stručně řečeno moje teorie u limity byla tragédie. To jsem ale bohatě vynahradil u příkladů, kde jsem dokonce navrhl několik řešení jednoho příkladu. Výsledná známka byla také dvojka.
  • Fyzika – Elektromagnetické spektrum, otázka číslo 25
    Ve fyzice jsem si také nemohl vytáhnout lepší otázku. Vždyť s elektromagnetickým spektrem se setkáváme všude kolem nás. Ať už se díváme na televizi nebo posloucháme rádio, vše je šířeno pomocí elektromagnetických vln. Dokonce i světlo je elektromagnetické vlnění. Tuhle otázku jsem si vyloženě užíval. Hlavně jsem neustále uváděl příklady z praxe, čímž jsem určitě porotu vytrhl z nudného poslouchání nabiflované látky. Výsledná známka nemohla být nic jiného než jednička.
  • Anglický jazyk – United Kingdom (Velká Británie), otázka číslo 8
    Angličtina už byla jen formalita, o čemž jsem se záhy přesvědčil. Už na chodbě, mi bylo řečeno, že dostanu ze zkoušení trojku. Jen v případě nadliského? výkonu by mi možná dali lepší.

Nakonec moje maturita dopadla nad očekávání všech včetně mě. Mohla také dopadnout úplně jinak, mnohem hůře, stačilo mít jiné otázky. Dalo by se říct, že jsem měl štěstí. Tak vzhůru do další etapy života. Příjímačky, vysoká škola, práce, rodina, …



Kopírování aut po čínsku

Nemám teď mnoho času, protože právě mám svaťák a musím se učit na maturitu, ale ve chvíli volna jsem narazil na docela zajímavou stránku. Je známá věc, že Číňané okopírují vše na co přijdou. Některé firmy dokonce Čínským zákazníkům odmítají prodávat výrobky, ale nebyli by to Číňané, kdyby nějakou kličkou se k výrobku nedostali a neokopírovali ho. Dokonce se stává, že Číňané své napodobeniny vyrábí ve stejných továrnách jako originály akorát v nočních směnách 🙂 V blízké době přijde do Evropy další vlna „padělků“ ve formě známých aut v čele se Smartem, Mercedesem, BMW a dalšími. Kdo tomu zabrání? Zřejmě nikdo, Čína je příliš silný soupeř.

Další fotografie naleznete na adrese: http://carsweb.cz/view.php?…



Standalone IE7 a IE6 na Windows XP a Windows Vista

Jakožto webový vývojář musím své projekty přizpůsobit pro všechny běžně používané prohlížeče. Před pár měsíci mi Microsoft přidal práci navíc vydáním sedmé verze Internet Exploreru. Uvědomuji si ale, že je to rozhodně krok vpřed. Za pár let, až bude IE 6 na ústupu stejně jako IE 5.5 a starší v současné době, mi práci citelně ulehčí, protože pro tento prohlížeč již bude zbytečné stránky optimalizovat. Rodina prohlížečů, pro které stránky nyní optimalizuji, se tedy rozrostla na tyto prohlížeče:

  • Internet Explorer 6 SP1
  • Internet Explorer 7
  • Firefox 2
  • Opera 9.2

Jak na více verzí IE v jednom operačním systému?

  1. Nejlepší je stáhnout si Microsoft Virtual PC 2007. A potom do něj nainstalovat operační systém a prohlížeč, který potřebujete.
  2. Stáhnout si standalone verzi prohlížeče na stránkách http://tredosoft.com/IE7_standalone . Dostupné jsou prakticky všechny dosud vyšlé verze IE – IE3, IE4, IE5, IE5.5, IE6 a konečně IE7. Největší nevýhodou je nemožnost provozovat standalone IE na nejnovějším systému od Microsoftu – Windows Vista.