Algoritmizace a programovací techniky: Začínáme s Pascalem

Jak všichni stálí návštěvníci ví, začal jsem studovat Podnikatelskou fakultu na VUT v Brně. Na čtvrteční přednášce nám bylo nabídnuto, že pokud zvládneme udělat jednoduchý příklad v Pascalu (cca 10 řádků čistého kódu), tak máme zápočet i zkoušku z tohoto předmětu hotovou. Předmět je za 7 kreditů a podle Ing. Petr Dydowicze, Ph.D. je v zimním semestru nejtěžší. Uvidíme.

O Pascalu

Pascal je název programovacího jazyka, určeného hlavně k výuce programování. Jeho název byl zvolen na počest francouzského filosofa, matematika a fyzika Blaise Pascala.

Návrh programovacího jazyka Pascal pochází ze začátku 70. let od profesora Niklause Wirtha z Vysoké školy technické v Curychu. Autor sledoval návrhem jazyka tyto cíle: vytvořit jazyk vhodný pro výuku programování, který by byl založen na omezeném počtu srozumitelných konstrukcí, navrhnout strukturu jazyka tak, aby bylo snadné implementovat Pascal na většině tehdejších počítačů.

Pokračování



Kniha: Zend Framework v akci

Zend Framework in Action Bylo jen otázkou času, kdy bude vydána kniha popisující Zend Framework. Bohužel vás zklamu, kniha bude vydána až v dubnu 2008, ale už nyní můžete stahovat některé kapitoly přes MEAP(Manning Early Access Program) a zdarma!

Za knihou stojí Rob Allen a Nick Lo. Zejména Rob Allen vám může být známý, protože mi poskytl souhlas přeložit jeho tutoriál Starting with Zend Framework do češtiny. Dá se tedy očekávat, že půjde o velmi užitečnou a dobře napsanou knihu.

Odkaz: Zend Framework in Action



Je staré Volvo 940 bezpečnější než Renault Modus?

Jak jsem spatřil tento titulek u videa, hned jsem zbystřil. Jednak protože jsem Volvista, a také jsem nevěřil, že to takové malé autíčko může přežít. Schválně na koho byste si vsadili vy?

Toto video se dost řeší na Volvo klubu – forum.



Prison – Break pokračuje!

Prison - Break Záměrně nepoužívám český překlad, protože se mi nelíbí. Nebudu se na Prison Break dívat ani na Nově, protože už z upoutávek je mi jasné, že český dabing bude stát za houby. Jinak pro ty, kdo to ještě neví, tak včera odvysílala stanice Fox první díl třetí série kultovního seriálu Prison – Break!

Stahovat můžete na fóru: http://forum.prison-break.cz/viewforum.php?f=14 Titulky: http://forum.prison-break.cz/viewforum.php?f=13



Výdaje pod kontrolou – Radek Hulán zavrhuje, mně se líbí

sMoney sMoney.EU je jednoduchý, chytrý a elegantní nástroj určený pro vedení Vašich útrat. Registrace je anonymní a používání zcela ZDARMA! (oficiální text)

Osobně jsem začal tuto aplikaci používat pro organizaci výdajů souvisejících se studiem na vysoké škole (VUT Brno – Fakulta Podnikatelská). Původně jsem si chtěl vytvořit tabulku v Excelu, ale tohle je mnohem jednodušší a lepší. Jednoduše vložíte příjem, nahážete výdaje a hned víte, kde utápíte peníze 🙂 Každou položku můžete doplnit popiskem. Umožněno je i generování různých grafů, které pro mě ale nemají praktické použítí.

Samozřejmě nejdůležitější je otázka bezpečnosti, která je do velké míry ovlivněna vaší opatrností. Ostatně jak každá webová služba. Služba je zabezpečena standartně přes kryptované heslo. Nebylo by ale od věci zašifrovat celou databázi. Za sebe ale mohu říci, že moje příjmy a výdaje ohledně vysoké školy by mohly být i veřejné, koho by zajímalo kdy jsem si koupil šalin kartu, oběd a podobně, takže otázku bezpečnosti neřeším. Názor Radka Hulána je až paranoidní, ale třeba k tomu má své důvody. Takže pro obyčejného člověka bude největší překážkou jeho lenost položky vyplňovat 🙂 Ani s tím ale autoři počítali, a tak lze nastavit periodické příjmy a výdaje. Osobně si myslím, že služba může mít úspěch například mezi studenty, ale za překpokladu, že zůstane bezplatná.

www.sMoney.EU



Jak spustit Mac OS X na PC – lze to jednoduše, nevěříte?

mac_os_x.jpg Už je to nějaký ten pátek, kdy společnost Apple začala používat ve svých počítačů moderní procesory Intel místo jejich vlastních obstarožních kousků. Bylo tedy jen otázkou času, kdy bude uvolněna verze pro běžná PC. Bohužel to nebyla společnost Apple, která tak učinila, ale parta nadšenců skrývající se pod názvem OSx86 Project.

Zamyšlení

Zajímalo by mě z jakého důvodu společnost Apple brání jak může provozování jejich operačního systému na PC. Teoreticky by se jim otevřel úplně nový trh s velkým potenciálem. Mohli by tak oddělit uživatele, kteří mají zájem o jejich fyzické počítače například kvůli designu a uživatele, kteří potřebují pouze jejich operační systém. Společnost Apple by se tak stala přímým konkurentem Microsoftu. Ačkoliv jsem sám nikdy předtím Mac OS X nepoužíval, troufám si tvrdit, že spoustě uživatelů vyhovuje. Sám si přechod na Mac OS X nedokážu představit, ale na chvíli jsem se zasnil do situace, kdy počítač jen zapnu a o nic dále se nestarám, vše funguje, tak jak má. Věřím, že třeba mé babičce by to tak vyhovovalo, kdyby byl Mac OS X v češtině. Největší překážkou je tedy cena, která by klesla, kdyby operační systém Mac OS X šel nainstalovat i na normální PC. Troufám si tvrdit, že Apple do několika let svůj operační systém pro PC uvolní. Apple nechce být společností pro pár fanatiků, ale potřebuje své produkty prodávat masově a to se mu nepovede dokud jejich operační systém nepoběží na běžných PC.

Pokračování



Rozdělení mkv kontejneru na více souborů

Můj problém byl následující, měl jsem cca 8,3GB MKV soubor, který bylo potřeba vypálit na DVD. Jelikož dvouvrstvá DVD jsou drahá, rozhodl jsem se MKV kontejner rozdělit na dva tak, aby se vlezl na 2 jednovrstvá DVD, která mají kapacitu cca 4,4GB.

Na Google jsem se prokousal spoustou neužitečných komerčních prográmků, které se touto funkcí honosily jen v popisu. Potřeboval jsem totiž, abych video nemusel rekomprimovat, protože by to trvalo neúměrně dlouho a bylo by to zbytečné. Nakonec se mi nejlépe osvědčil nekomerční sbírka nástrojů pro práci s MKV nazvaná MKVToolnix . Ta obsahuje program nazvaný MKV Merge, která během 15 minut soubor rozdělila na dva menší. Práce s programem je velmi jednoduchá. Rozhraní programu je pochopitelně v angličtině.

Stahujte zde: http://www.bunkus.org/…wnloads.html



Jak bude zítra? Zítra bude hnusně

Podobnými slovy by se dalo charakterizovat dnešní podzimní počasí ačkoliv máme ještě pár dní léto. Co naděláme, počasí ještě ovlivnit neumíme, tedy umíme ale neděláme to běžně. A tak jestli zmokneme mají pevně v rukou děvčata z Počasí. Nic naplat, že spousta lidí díky sličným děvčatům ani nepostřehne to nejdůležitější a to je jak vlastně bude 🙂

Já se na Počasí nedivám, máme 21. století, a tak už se nemusím spoléhat na nějakou „alchymii“. Stejně jim to většinou nevyjde. Raději se podívám na aktuální situaci a vím přesně, jestli bude za pár hodin pršet nebo ne. Přesnost je téměř 100%, protože jsou to aktuální snímky z radaru. Navíc před pár dny se snímky začaly aktualizovat každých 10 minut, dříve bylo 30 minut. Službu provozuje Český hydrometeorologický úřad

Meteorologický radar

Všimněte si na obrázku červeného kříže, který symbolizuje vaši polohu. Tento snímek byl pořízen 6.9.2007 kolem 1h ráno. Ke správnému běhu je potřeba JavaScript, díky kterému si můžete projet slet několika snímků a zjistit kam déšť směruje.

Radar

Detekce blesků

Tento snímek zachycuje situaci z poloviny roku 2005, kdy to u nás opravdu hodně bouřilo 🙂

Detekce blesků


WordPress AdSense deluxe plugin: Vraťte se do černých čísel

Když jsem nasazoval AdSense na tento blog, příliš jsem si nelámal hlavu s rozvržením, a proto jsem sáhl po jednoduchém pluginu do Wordpressu – AdSense plugin

Je o pár měsíců později a zisky z AdSense začali stagnovat, některé dny i 0$. Proto jsem zkusil AdSense vkládat nejen navrch příspěvku, ale i přímo do něj, abych využil tři povolené bloky. Pro toto použití se mi nejlépe osvědčil právě zmiňovaný WordPress AdSense deluxe plugin. Jednoduše si nadefinujete jednotlivé adsense bloky, a pak jen do příspěvku vložíte tag pro jejich přidání.

Stahovat můžete zde: http://www.acmetech.com/…ense-deluxe/



Neoficiální stránky skupiny Nickelback

Neoficiální stránky skupiny Nickelback Nedávno jsem si všiml, že moje oblíbená kapela Nickelback nemá žádné české stránky. Proto jsem se rozhodl tuto situaci změnit a stránky jsem během pár dní vytvořil. Stránky běží na WordPressu stejně jako tento blog, který mi pro dané stránky připadl nejvhodnější. Pokud máte nějaké zajímavé informace o skupině Nickelback a chtěli byste je zveřejnit na prvních neoficiálních stránkách skupiny, kontaktujte mě na petr@pari.cz

Odkaz: http://nickelback.pari.cz

Líbí se vám stránky?