Borat – I love Kazachstan

Thank you for smoking Včera jsem měl tu čest shlédnout tento kontroverzní film, na který už jsem se delší dobu těšil. Kontroverzní proto, že Kazašský prezident Nursultan Nazarbayev požádal George W. Bushe, aby zakázal natáčení filmu. Ten to samozřejmě odmítl, protože v Americe přeci neexistuje cenzura. Jako zajímavost ještě dodám, že film se ve skutečnosti nenatáčel v Kazachstánu, ale v Rumunsku. Dosud vydělal přes $160 milionů, přitom náklady na natáčení činily pouhých $16 milionů.

O čem ve zkratce film pojednává

Borat Sagdijev je šestým nejznámějším Kazachem a nejlepším televizním reportérem Kazašské státní televize, která ho vyšle do USA, aby zde natočil dokument o této „zemi neomezených možností“. A případně si našel novou manželku, protože tu starou tlustou mu znásilnil a roztrhal medvěd. Známý britský komik Sacha Baron Cohen bývá pro své imitační a improvizační schopnosti často přirovnáván k Peteru Sellersovi. Ve svém pořadu „Da Ali G Show“ úspěšně zesměšňuje slavné osobnosti i anonymní lidi na ulici tím, že se vydává nejen za zaostalého nemytého kazašského reportéra Borata, ale také za britského předměstského rappera Aliho G nebo za homosexuálního německého módního komentátora Bruna. (Jeho celovečerní „Ali G – Film“ vyšel i u nás.) Film BORAT je natočen podobnou metodou. Cohen s filmovým štábem putuje po Spojených státech a uvádí do rozpaků nic netušící lidi, kteří se domnívají, že jsou svědky natáčení skutečného dokumentu pro Kazašskou televizi. Cohen jde ovšem tentokrát v drsnosti a politické nekorektnosti svého humoru mnohem dál, než bylo možné v televizní show. Nebude ušetřen nikdo! (Skutečná kazašská vláda nemá s tímto filmem nic společného a oficiálně proti němu podala protest.)

Můj názor

Od tohoto filmu jsem rozhodně očekával více, možná až moc, a proto mě trochu zklamal. Neříkám, že se u filmu nezasmějete, ale ke konci mu již pomalu a jistě dochází dech, proto 82 minut délky považuji za únosné maximum. Začátek je ale perfektní, nádherná interpretace venkova na východě. Chápu, že Američané z toho musí být hotový. Celkově bych filmu udělil 75/100.

A na závěr bonus, text kazašské hymny, kterou Borat zpívá na rodeu

Kazachstán, je největší země na světě.
Ostatní země, před ním utíkají jak holky…

Kazachstán je největší vývozce hořčíku…
Další asijské země, nám náš hořčík závidí…

Kazachstán je nejlepší země na světě.
Všechny ostatní země jsou domovem teploušů…



Komentáře

  1. LUCKA 26.03.08 10:31

    Comment Arrow

    JE TO NAMACHROVANEJ DEBIL V JEDNOM VIDEU TANCUJE S BUFEŤÁKEM FUJ JEŠTĚ PŘI VYSÍLÁNÍ TELEVIZE HBO JO A JEŠTĚ TAM SNÍM TANCOVAL MODERÁTOR TÝ REALITY SHOW PRASÁK JEDEN


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.