5 důvodů proč zvolit Drupal na vašem příštím projektu

Tento článek jsem se chystal napsat již dlouho. Hlavním podnětem bylo, že neznalí lidé často hází Drupal do jednoho pytle s ostatními Open Source CMS systémy (joomla, magento, wordpress, atd.). Drupal je ale jiný. Hned vysvětlím proč. Má totiž několik specifických vlastností, které byste jinde hledali těžko. Bez nadsázky si spoustu z nich okamžitě zamilujete a již nebudete chtít nic jiného. V článku popisuji výhody zejména z pohledu vývoje komplexní webové prezentace (čili pokud chcete vyvíjet interní bankovní systém, Drupal zatím není vhodné řešení)

Jen na okraj. Je úsměvné, jak mnoho lidí nadává, že Open Source je naprd a začne vyvíjet vlastní řešení. Stáhne si Nette, na javascript samozřejmě použije jquery a nakonec tuto aplikaci s velkou pravděpodobností nahraje na LAMP server. Ano i Open Source CMS lze napsat dobře!

1. Kolem Drupalu je obrovská komunita a spousta zábavy

Minulý rok Drupal oslavil kulaté narozeniny. První verze vznikla v roce 2001. Jeho obliba neustále roste, takže dle nejnovějších údajů běží na 1,9% webů na světě Na to mělo vliv i založení firmy Acquia v roce 2007, která komerčně zaštítila Drupal. Tím pádem již nebránilo nic tomu, aby se začal Drupal nasazovat na velké komerční weby (v neziskovém sektoru měl již předtím velký podíl).

DrupalCon London 2011 http://www.flickr.com/…/6072349311/

2× ročně se pořádají setkání nazvaná DrupalCon, kde bývá až 3000 účastníků. Dále jsou to menší akce nazvané DrupalCamp a v neposlední řadě nesmím zapomenout na českou komunitu a Drupal hospody (v Brně vždy poslední čtvrtek v měsíci). O rozvoj české komunity kolem stránek Drupal.cz se dlouho staral Jakub Suchý, nyní pracuje pro Acquia v Londýně. Mimochodem Drupal odborníků je celosvětově nedostatek, takže je to velká šance, jak získat dobře placené místo v zahraničí nebo pracovat na dálku pro zahraniční firmu.

2. Drupal není pouze jednoúčelové CMS ale vývojová platforma

U této kapitoly to vezmu trochu obšírněji, protože pro správné pochopení rozdílu je to důležité. Sám jsem začínal s PHP v roce 2003, kdy bylo vše ještě v plenkách a v podstatě všichni si tvořili vlastní frameworky pro usnadnění práce. Byla to temná doba, kdy bylo pro jednotlivce těžké naučit se správným návykům.

V tomto ohledu byl revoluční příchod Zend Framework a u nás Nette. Sám jsem na tomto blogu publikoval jeden z prvních českých tutoriálů na ZF

Avšak nedlouho poté jsem upřednostnil Nette. Tato platforma mi dávala smysl a použil jsem ji na několik aplikací. Nicméně brzy jsem zjistil, že není univerzální lék na vše. Ve zkratce se jednalo o to, že jako jednotlivec nezvládnu programovat komplexní webové prezentace, které bude snadné udržovat.

Drupal mi to umožnil. Vyřešil za mě nejpalčivější problémy jako jsou uživatelské role, multijazyčnost, multisite instalace (více webů se stejnou administrací), správa obrázků (image styles dříve imagecache) a mnoho jiných. Vše je integrováno a drtivou většinu běžných věcí lze vyřešit bez psaní vlastních modulů a pokud je náhodou potřeba něco upravit, je dostupné bohaté API, které práci značně usnadní. Nemusím se starat o návrh databáze a aktualizace celé Drupal distribuce je otázkou jednoho příkazu v konzoli (více o tom v dalším bodě).

Možnosti jsou v podstatě neomezené viz iprima.cz nebo whitehouse.gov

Navíc síla Drupalu je v jeho integraci různých dosud oddělených systémů pod jednu platformu. Pod jednou administrací tak můžete mít obchod, fórum, magazín, minisite, intranet, atd.

State of Drupal presentation (August 2011) http://buytaert.net/…-august-2011

3. Drush – konzolová správa Drupalu nejen pro Linuxáky

Byly zatím všechny důvody pro použití Drupalu nepřesvědčivé? Teď vám představím funkčnost, kterou pokud vím nemá žádný jiný CMS. Jedná se o automatizaci operací prostřednictvím konzole. Nejlepší bude si to demonstrovat na příkladu, když do konzole zadáte drush pm-update , automaticky se vám aktualizuje celá distribuce. Tento příkaz je ale jen špička ledovce, protože Drush toho umí podstatně více viz drush.ws Navíc lze velmi jednoduše definovat vlastní příkazy.

4. Mnoho různých distribucí na jedno kliknutí

Jednou z výhod modulárního řešení Drupalu je dostupnost různých předpřipravených distribucí. Chcete rychle zprovoznit internetový obchod, magazín nebo jen jednostránkové CV? Stačí si vybrat ten správný instalační profil http://drupal.org/…n%2Bprofiles

Opět tento instalační profil si můžete snadno vytvořit sami. Lze vytvářet i poměrně sofistikované aplikace, které lze rychle a automatizovaně spouštět. Vše je přehledné, organizované a snadno aktualizovatelné. Dobrým příkladem může být Drupal Gardens (služba podobná českému Webnode běžící na Drupal).

5. Drupal je dostatečně výkonný a bezpečný pro největší weby na světě

Častokrát v diskuzích čtu, že hlavní nevýhodou Open Source CMS systémů je jejich pomalost. Díky své univerzálnosti a modulárnosti si za sebou táhnou pořádný balík a jsou to takové korpulentní dámy. Pokud se bavíme o Drupalu, není problém s trochou snahy a zkušeností udělat z korpulentní dámy anorektickou modelku. Navíc tím získáme řešení, které můžeme v budoucnu dále optimalizovat (Drupal běží na mnoha konfiguracích včetně IIS).

A že Drupal není bezpečný? Pokud budete včas aktualizovat vaši distribuci, nemáte se čeho bát. V komunitě Drupal je vyčleněn Security Team, který bdí nad jeho zabezpečením. Největší nebezpečí pro vaše stránky tak představuje nekvalifikovaný programátor, administrátor serveru nebo samotný uživatel nikoliv Drupal!

Za zmínku určitě stojí nedávné DDoS útoky na stránky whitehouse.gov (běží na Drupalu), které nejen že se nepodařilo hacknout, ale dokonce se to obešlo i bez omezení jejich dostupnosti.

Když to shrneme, Drupal rozhodně není pro každého a rovněž není univerzální lék na vše. Nicméně existuje spousta projektů, kdy se jeho nasazení opravdu vyplatí. Jde jen o změnu myšlení mnoha českých firem, které žijí v minulosti a prodávají svůj splácaný produkt jen kvůli tomu, aby měli zákazníka na háku a nemohl odejít jinam. Při řešení na Drupalu totiž nemusíte být svázáni s jednou konkrétní firmou. V zahraničí se již tyto požadavky začínají prosazovat do některých výběrových řízení a je jen otázkou času, kdy se to stane u nás.

Výše uvedený obrázek neberte vážně, v realitě to tak hrozné není 😉

Zdroje



Komentáře

  1. David Nogol 31.01.12 16:07

    Comment Arrow

    Drupal je opravdu zajímavý a propracovaný CMS. Někdy až žasnu, jak hodně se dá upravit a na co všechno se dá použít. Sám jsem si jej vybral pro fotografický portál http://www.fototipy.cz

    Jedinou nevýhodu, kterou v něm vidím je právě ona robustnost. Ale bez toho by se takový komplexní systém asi vytvořit nedal :)


  2. Pari 31.01.12 16:17

    Comment Arrow

    Díky za komentář. Zajímavý projekt.

    ad robustnost: Proto je potřeba nejít s kanónem na vrabce a vědět, kdy tuto robustnost využiji a kdy raději zvolit jiné řešení př. WordPress (jako třeba tento blog).


  3. Aleš D. 02.02.12 15:02

    Comment Arrow

    Drupal je opravdu skvělý.Nicméně jen pro „lajky“ ,kteří se stavbou webapp normálně nezabývají.Každý „normální“ programátor by totiž takový přestřelený systém nepoužil – opravdu je to kanón na vrabce,nebo dokonce na něco menšího…


  4. David Nogol 02.02.12 15:26

    Comment Arrow

    Aleš D.: zajímavý názor. Já volil drupal kvůli ceně. Troufám si tvrdit, že kdybych si nechal portál (viz prní komentář) udělat na zakázku bez použití Drupalu, jeho cena by byla mnohem vyšší. Samozřejmě by pak byl portál o dost lepší, protože by byl navržen přesně pro konkrétní účely. Byl by pak mnohem rychlejší, přehlednější a jednodušší k použití. Za předpokladu, že bych našel kvalitního programátora.


  5. Pari 02.02.12 16:26

    Comment Arrow

    Aleš D.: Drupal právě vždycky byl spíše pro profesionály a až v posledních verzích se začíná přibližovat i lajkům (především zjednodušovat administrace). V tomto ohledu má ale ještě co dohánět…

    Správný programátor použije vždy to nejvhodnější řešení, bohužel dost programátorů se zaseklo na tím, že znají jednu technologii/jeden postup a snaží se ho zobecnit na vše. Stejně tak i Drupal se nehodí na vše, zkrátka někomu tento článek otevře oči a někdo je raději zavře a rychle zapomene.


  6. Fanda 05.02.12 20:57

    Comment Arrow

    Přínosný článek. Kolem drupalu obšlapuju, ale podívám se na něj teda znova. :-) Díky.


  7. Šimon Berka 21.03.12 20:25

    Comment Arrow

    Pěkně řečeno :)


  8. Michal Janík 02.12.12 02:13

    Comment Arrow

    Adept na 6. bod: právní rámec využívání Drupalu.

    Samotný CMS Drupal je open source a je na výběr z několika kvalitních firem, poskytujících služby kolem Drupalu, i zde v ČR. Lze tak dosáhnout situace, kdy nespokojený klient vymění dodavatele služeb, aniž by musel web kompletně předělávat. Ten mu jednoduše zůstane a vymění pouze „servisáka“. To se u proprietárního CMS, které vyvíjí jediná firma, stát nemůže.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.