Wedos multihosting a Drupal krok za krokem

Wedos a jeho webhosting se u nás rozšiřuje stále více. Směs atraktivní ceny, férového jednání a vynikající dostupnosti funguje dokonale. Neustále něco vylepšují a přidávají, bohužel zejména drupalisty zamrzí absence SSH pro pohodlnou správu přes Drush (které není v dohledné době plánováno). Jak je složité nainstalovat Drupal na tento webhosting? O tom více v dnešním článku (bude obsahovat vše co se sluší zápletku, vyvrcholení a hlavně rozuzlení na které všichni čekáte).

Pro ty, kdo nemají ještě s Wedos webhosting žádnou zkušenost, krátce vysvětlím jak fungují. Ostatní tento odstavec mohou přeskočit. Filozofie služby je taková, že v základu můžete provozovat pouze jednu doménu 2. řádu. Pokud potřebujete tzn. multihosting musíte si připlatit. A nyní nastává kámen úrazu. Jednotlivé domény pak nejsou odděleny na úrovni serverové konfigurace, ale pomocí mod_rewrite čili souboru htaccess, který vás přesměruje do správného adresáře. Proč zvolili toto unikátní řešení je mi záhadou, protože přináší více problémů než užitku pro uživatele.

Kam vaše stránky umístit?

Od začátku bylo doporučované řešení nahrát obsah hlavní domény do složky www a pokud bylo potřeba využít i htaccess, tak pravidla sloučit (wedos pravidla nahoře). Dále subdomény umístit do složky subdom a ostatní domény 2. řádku do složky domains. Pokud používáte všude stejný redakční systém, pravděpodobně na problémy nenarazíte. Bohužel pokud se rozhodnete přidat jiný, začnou většinou problémy.

Souběh více redakčních systémů respektive instalace Drupal

Právě díky intenzivnímu využívání souboru htaccess se velice snadno narazí na problémy, které se ale velmi špatně řeší. Osobně jsem tento problém řešil několik dnů s technickou podporou a celkově se mi věnovali 3 různí lidé (ponz. je ubíjející vysvětlovat problém 3 lidem, kteří vždy začnou stylem „zkusili jste to zapnout a vypnout“). Všichni mě ujišťovali, že Drupal jim tam funguje bez problémů, ale neví proč zrovna mě ne (přesněji nefungovaly clean url). Snažili se to spravit ale bez úspěchu. Zachránil mě až tento článek http://kb.wedos.com/…ostingu.html (shodou okolností vydaný v době, kdy jsem tento problém řešil).

Postup krok za krokem

  • z adresáře www přesuňte soubory do složky s názvem domény a ten následně přesuňte do adresáře domains
  • v hlavní složce tak budou jen adresáře domains a subdom + htaccess (bude obsahovat pouze wedos pravidla)
  • nyní jste vyřešili problém kolidování pravidel htaccess a teď již k samotnému drupalu
  • v drupal htaccess souboru je potřeba zakomentovat řádky options, odkomentovat RewriteBase / a nahradit RewriteRule ^ index.php [L] za RewriteRule ^(.*)$ index.php?q=$1 [L,QSA] (díky za tip )
  • další problematický htaccess se nachází ve složce sites/default/files který také obsahuje options, které je nutné zakomentovat (pokud soubor pouze smažete, Drupal ho automaticky vytvoří znova)
  • poslední krok je v sites/default/settings.php odkomentovat base_url
  • nyní vám konečně začne Drupal fungovat

Upravený htaccess můžete stáhnout zde

Zdroje: http://www.drupal.cz/…nazev-domeny



Komentáře

  1. Michal Janík 26.08.12 20:28

    Comment Arrow

    Díky Pari za sepsání. Ona multisite instalace na jiném řešení, než vlastním serveru je věc k diskusi dost dlouhé. Jsem rád, že se to podařilo.

    Rád bych přidal svou zkušenost s Wedosem. Na řadu věcí (např. web ve formě „reklamního letáku“) máme názory rozdílné. Viděl jsem ale lidi, kteří Wedos tvoří, nahlédl jsem do serverovny a musím říct, že to mají dobře srovnané jak v hlavě, tak v rámci řešení služeb. Např. ta serverovna byla parádně vychytaná.


  2. Martin 11.12.12 14:10

    Comment Arrow

    Díky!


  3. Issac Cross 07.12.13 21:41

    Comment Arrow

    Zaplatil jsem webhosting NoLimit, změnil DNS servery na wedos. Protože používám na správu mailu domény kornel.cz gmail, tak jsem změnil MX záznamy (jako jsem je měl na endoře) a vytvořil subdoménu pro lepši přístup ke schránce, překopíroval obsah svého webu, včetně databáze. Bohužel databáze mého počítadla návštěvnosti webu (PIWIK) byla nefunkční(díky ní jsem překročil limit a nedal se přidávat obsah atd..). Oprava byla jednoduchá. Nainstaloval jsem počítadlo znovu a při instalaci jsem dal zachovat stávající tabulky.


  4. webinola.cz 13.02.15 17:44

    Comment Arrow

    <!--texy-->ahoj,

    díky za dobrý návod. Rozjel jsem podle něj http://www.nejpodlahari.cz.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.