Windows Live Custom Domains – problém s doručováním?

Abych byl upřímný, tak na Windows Live Custom Domains mě navnadil Radek Hulán. Vyzkoušel jsem a byl až do nedávna maximálně spokojený. Teď se ale objevil vážný problém, některé emaily zkrátka nechodí!

Problém první – zprávy přes kontaktní formulář

Na mých firemních stránkách MEPA.CZ mám vytvořený kontaktní formulář na základě core modulu Contact pro Drupal. Problém je ale ten, že emaily zaslané skrz něj chodí při nejlepším velmi opožděně a nebo vůbec, což je ještě horší. Přitom u kontaktního formuláře mám uvedeno několik emailů v řadě – hotmail, gmail, seznam a na ostatní email v pořádku dorazí a okamžitě (vyjma hotmail). Řešení tohoto problému jsem našel v nápovědě pro email na hotmailu a spočívá v přidání záznamu TXT k doméně:

TXT DNS záznam: v=spf1 include:hotmail.com ~all

Tohle řešení ovšem ještě nemám otestované, protože většina běžných webhosterů neumožňuje přidat TXT záznam z administrace. Druhý problém je, že musíte zjistit, přes jaký smtp server váš provider posílá emaily z kontaktního formuláře, abyste záznam mohli upravit!

Odkaz do nápovědy hotmail: http://help.live.com/help.aspx?…

Problém druhý – zprávy zaslané na hotmail přímo

Tento problém se již nevyskytuje tak často, ale o to je vážnější. Stalo se mi, že klient poslal poptávku a mě nedorazila (nemá žádný freemail, ale vlastní řešení). Naštěstí se tento případ vyřešil, protože se známe. Nechci domýšlet o kolik kšeftů už jsem mohl přijít, ale částečně je to můj problém, je to přeci freemail. Jenomže ten vytváří špatný dojem i na ostatní technologie od této společnosti.

Doručování zpráv na hotmail je nejhorší u zpráv zaslaných přes centrum freemail. Řešení jsou v zásadě dvě, buď stále přidávat emailové adresy nebo sufixy do whitelistu (seznam povolených emailů) nebo přejít třeba na Gmail, kterého tyto problémy netrápí (aspoň dle mé zkušenosti).

Závěr

Chtěl bych vás poprosit, že až někomu budete posílat mejl na který čekáte odpověď, zjistěte si, zda opravdu přišel, než začnete nadávat. Doručení emailu není 100%, jak si někteří lidé myslí… bohužel. Ostatně můžeme se u počítačů na něco 100% spolehnout 😉

Update: Petr Brádler z Munio.cz má podobný problém – Sbohem Live Custom Domains, vítej Google Apps



Komentáře

  1. Jakub 12.03.09 00:44

    Comment Arrow

    Podobný problém, některé emaily prostě nepřijdou. Časem jsem chtěl přejít na hosted exchange (snad je to správně, teď se mi to nechce hledat, každopádně o tom také Hulán píše) a teď se dost rozmýšlím.


  2. Pari 12.03.09 14:15

    Comment Arrow

    Já jsem to vyřešil tak, že na problémovém emailu jsem přešel na Google Apps, kde vše funguje bez problémů. Zatím mi to stačí, ale hosted exchange by mi vyhovovalo určitě více, jestli výše uvedenými neduhy netrpí. Nejrychleji informace o tom najdeš asi v Hulánových slajdech z WebExpa. Uvidíme, kdyžtak bych napsal, kdybych přecházel na hosted exchange, pár informací o tom. Díky za info.


  3. Martin Honeš 03.12.09 11:23

    Comment Arrow

    Mizejici emaily je velky problem. Bohuzel tak zasadni, ze vsechny vyhody ze synchronizace kontaktů, kalendare, provozani LIVe sluzeb, protokolu MAPI, apod… jsou na nic!!! :-(

    PS. Když se k tomu připojí problém s koncovkou .biz, tak jsem rád za každou úspěšně odeslanou/přijatou zprávu… :-(


  4. bradka 28.07.10 15:20

    Comment Arrow

    prave resim, jestli vyuzit google apps nebo live custom domains.. google apps znam a uz jsem ho pouzival.. mam ale chut zkusit reseni od microsoftu..

    nevite nekdo, jestli stale trva tenhle problem s nedorucenim freemailu z centrumu ci seznamu? radek hulan s tim sice problem nema, ale to neznamena ze neni ze..


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.