Je mou povinností se připojit…

Pravidelní čtenáři už ví, že jsem začal studovat na VUT Podnikatelskou fakultu Proto je mou povinností podpořit jakoukoliv snahu o zlešpení podmínek na VUT a nepřímo na dalších vysokých školách.

Den bez menz aneb hnutí za adekvátní ceny

Od nového semestru byly zvýšeny ceny v menzách VUT, které by se dalo pochopit, kdyby korenspondovaly se zvýšenými náklady(zvýšené DPH a inflace). Bohužel tomu tak není. Jak uvádí autoři petice , některé jídla se zdražila o více než 50%!

Například polévky místo 5(10)Kč stojí v menzách 8(15–18)Kč [zdroj: menzy KaM , Pizzerie Mozarella ], jídla dříve za 19,00Kč nyní stojí i 35Kč (rizoto srbské, okurek). (citováno z petice)

Do budoucna autoři petice slibují porovnání cen v menzách napříč vysokými školami, které bude určitě zajímavé. Nakonec uvedu jen, že vedení kolejí a menz jakožto „nezisková organizace“ vykázala za rok zisk 16 milionů korun. Autoři se bojí přílišné medializace mimo VUT, osobně tento krok neschvaluji, pokud budou uvedena ověřená fakta.

Notebook – špatný přítel vysokoškoláka

Tak nějak by se dala nazvat současná situace na VUT Podnikatelská, protože podmínky pro používání notebooků se neustále zhoršují. Jako by už nestačil fakt, že za použití notebooků v počítačové učebně hrozí vyhození ze školy. Přitom je po celé škole jednotná wifi, takže není rozdíl v tom, jestli se připojíte na chodbě nebo v počítačové učebně. Svůj notebook si tedy berete jen jako těžítko do počítačových učeben, protože ze skříňky by vám ho ukradli. Paradoxní je, že pokud vlastníte mobil s wifi, tak to nikomu nevadí. Tohle jsou ale pravidla na které jsou studenti zvyklí.

Od 25.2.2008 bylo ale zavedeno nové pravidlo jak majitelům notebooků ještě více znepříjemnit život. Byl zaveden tzn. FUP ve výši 256MB na týden, kdy se sčítá upload i download. Dosavadní limit byl přitom 700MB na den. Po překročení limitu jste degradováni papírově na 1MBit, ale reálně na nepoužitelnou rychlost. Jestli je to dostatečné, na to si udělejte názor sami.


Přečtěte si také:




Komentáře

  1. S 08.03.08 13:35

    Comment Arrow

    Jen bych dodal k tomu omezení přenesených dat, že se nejedná o krok Fakulty podnikatelské, ale o krok ze strany VUT!

    Víte už o někom, kdo byl za použití notebooku vyhozen ze školy?! Zatím co vim, tak jsou pouze zakazovány účty. Možnost vyloučení ze školy tam je, ale jedná se opravdu o hrubé porušení směrnice LVT.

    K čemu používat notebook v počítačové učebně, kde jsou počítače?? Na jiné škole nebo fakultě byste si nechal notebook ve skříňce bez obav?


  2. Pari 09.03.08 13:53

    Comment Arrow

    Děkuji za doplňující informace.

    Používat vlastní notebook v počítačové učebně minimálně k tomu, že na něm mám informace, které třeba při výuce potřebuji. Ne vždy si stihnete všechno nahrát na flashku a podobně. Zároveň je to ale prostředí, kde jsem zvyklý pracovat. Nicméně tato debata je bezpředmětná. Spíše by mě zajímalo PROČ se notebooky používat nemohou? Pokud mi předložíte rozumný důvod, možná změním názor a budu ho šířit dále.

    Samozřejmě se krade všude, s tím souhlasím. Nebyl to útok na VUT FP. Jen jsem tím chtěl zdůraznit, že notebook je vám na škole kolikrát jen přítěží než pomocníkem.


  3. S 09.03.08 23:01

    Comment Arrow

    Rozumný důvod? Je to (prý) zakázané směrnicí. Porušováním směrnice však tuto situaci nevyřešíte. Pokud něco chcete řešit, tak existují oficiální cesty – akademický senát.


  4. Pari 09.03.08 23:21

    Comment Arrow

    Nikde jsem netvrdil, že já jsem porušil směrnici. Bohužel ani vy jste mi žádný důvod nenapsal, proč vůbec tato směrnice existuje. Máte pravdu, že existuje akademický senát, ale tak nějak je mi jasné, že změna stejně nepřijde(ačkoliv normálně věci tak snadno nevzdávám, v tomto ohledu jsem pesimista). Tento článek byl určen spíše novým studentům, kteří někdy potřebu notebooku na VŠ až přeceňují. V žádném případě jsem nechtěl poškodit fakultu, protože i přes některé nedostatky, jsem velice spokojený.

    Děkuji za vaše reakce, ale mrzí mě, že vystupujete anonymně… je to ale vaše právo, stejně jak mé, veřejně kritizovat podle mě nesmyslná nařížení.


  5. Siki 11.03.08 08:52

    Comment Arrow

    Nemyslel jsem konkrétně vás, ale majitele notebooků, kteří je chtěji používat v poč. učebnách. Směrnice existuje proto, aby byl udržen určitý pořádek v učebnách. Vzhledem k tomu, že směrnici sestavoval někdo jiný, tak nevím, jaké důvody ho vedly k sepsání určitých bodů. A těžko se pak hledají nějaké rozumné důvody. :)
    Akademický senát je docela mocný nástroj a opravdu funguje. Chce to jen zkusit, za to se nic nedá.


  6. Pari 11.03.08 11:52

    Comment Arrow

    To už jsme jak v politice, někdo něco rozhodne a až pak se zjistí, že je to vlastně špatné, a tak se to opravuje a opravuje… Máte pravdu, akademický senát by tomu mohl přijít na kloub. Ono je důležité, když nějaké nařízení vzniká, tak také zveřejnit proč vzniká (třeba snížení limitu dat). Pokud to bude pravdivě zdůvodněno, nevidím problém se s tím smířit.


  7. Siki 12.03.08 09:52

    Comment Arrow

    JJ, snížení přenosu dat mi taky vadí a jen si můžu domýšlet, proč tomu tak je. Zřejmě chtěji omezit stahování velkých souborů (např. *.avi).


  8. Pari 12.03.08 13:40

    Comment Arrow

    Samozřejmě, že chtěli omezit stahování, ale lze to udělat šetrněji. Průměrný málokvalitní film má 700MB, což se ani předtím nedalo stáhnout za jeden den. Navíc v dnešní době rychlého internetu prakticky kdekoliv pochybuji, že někdo využíval wifi na neustálé stahování. Jako jediný logický důvod chápu to, že v dnešní době je notebooků na škole mnohem více než dříve a síť už nestačila svou propustností. Což se dá řesit navýšením kapacity a postupným přechodem na novější technologii. Nicméně na tohle asi nejsou peníze, ale to slyšíme ze všech stran, to už je ohraná písnička :-)


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.