Ebay buyer protection – nechtěná zkušenost

logoebaycoukJiž dlouho jsem uvažoval o tom, že si koupím nový mobil. Jako správný geek jsem chtěl mít v mobilu všechny ty věci, které dnes letí – GPS, WIFI, 5MPix foťák a hlavně to neměla být žádná cihla. Nakupovat na Ebay se zdálo jako ideální volba.

Nechtělo se mi ale utrácet za nový mobil částku blížící se 10 000,– Kč. Rozhodl jsem se tedy, že slevím ze svých požadavků a mobil nebude nový ale použitý. Stejně se u mě beztak dlouho neohřeje, tak aspoň tolik neprodělám. Nakonec jsem si vybral starou verzi Nokia N95 . Splňovala veškeré mé požadavky a navíc se dala sehnat za slušnou cenu.

Nakupujeme na Ebay.co.uk

Jak už jsem psal výše, rozhodl jsem se nakupovat na anglické mutaci Ebay . Prodejci doručují občas i do ČR nebo existují přeposílací služby, které vám zboží za malý poplatek přepošlou z Anglie k nám. K platbě se většinou používá PayPal, který je relativně bezpečný nebo ne?

Během několika dnů jsem si tedy udělal přehled, za kolik se na Ebay prodává použitá Nokia N95. Ceny se pohybovaly od cca £120–170 (3720–5270,– Kč) a ta se odvíjela hlavně dle stavu mobilu, ale také dle konce aukce. Čím více se blížil večer, tím z pravidla byla vyšší cena.

Vyhrál jsem aukci

Vybral jsem si tedy několik kandidátů (rozuměj aukcí) a přihazoval. Dost často se stávalo, že v posledních minutách se cena zboží navýšila o desítky liber! Nakonec se mi jednu aukci podařilo vyhrát, respektive byla to „second offer“ na aukci na které jsem přihazoval dříve. Všechno probíhalo skvěle, napsal jsem prodejci, že mám UK adresu na kterou může zboží poslat, ale že jestli by mu nevadilo zboží poslat do zahraničí, jsem ochoten za poštovné připlatit.

Prodejce odpověděl, že mu nevadí zaslat zboží do zahraničí, pokud zaplatím zboží ihned přes PayPal a přidám mu k tomu o £10 více na shipping & handling. Jak řekl, tak jsem udělal a zboží zaplatil 2.9.2008 přes PayPal.

Prodejce hraje mrtvého brouka

Už jsem nějakou zkušenost s nakupováním z anglického Ebay měl, a tak jsem zhruba věděl kolik dní trvá doručení. Po cca 10 dnech se mi zdálo divné, že zboží nemám ještě doma. Rozhodl jsem se kontaktovat prodejce, od kterého jsem čekal odpoveď zboží je na cestě, za chvíli by mělo být u vás nebo něco v podobném duchu. Bohužel prodejce nereagoval. Celkem jsem mu posílal 2 výzvy ani přes Ebay message, kdyby náhodou došel můj předchozí email do spammu. Neozval se a na dovolené očividně nebyl, když přidával feedback ke svým nákupům.

Využívám Ebay buyer protection a podávám PayPal dispute

Jelikož jsem platil přes PayPal a prodejce u aukce měl PayPal protection až do výše £150, byl můj další postup jasný. Podal jsem 16.9.2008 (po 14 dnech od zaplacení) PayPal dispute. Moje žádost byla transformována na claim, což znamená, že se tím zabývá samotný PayPal a prodejce musí reagovat. Nebudu vás dlouho napínat, prodejce neodpověděl a tak mi došel email, že mi peníze budou do několika dní vráceny.

Závěr

Díky této zkušenosti jíž nemám vůbec žádné obavy z nakupování na serverech eBay. Nakupující je v případě platby přes PayPal velmi dobře chráněn. O takovéhle ochraně si uživatelé na Aukro.cz mohou nechat jen zdát – tam se to musí řešit přes Policii ČR. Mě teď tedy čeká nové hledání, výhrat aukci a „zařídit dopravu“. Tentokrát už se snad dočkám vytouženého mobilu 🙂



Komentáře

  1. david 30.09.08 10:51

    Comment Arrow

    tak to gratuluju :) Já se chystám koupit stejný mobil, jen ten novější… Důvocdem proč se tak nestalo je, že se mi za to nechce dát tolik těžce vydřených peněz :)


  2. sNop 02.10.08 17:05

    Comment Arrow

    Ahoj,

    tak toto mne fakt zajima. Chci se te zaptat nato, do kolik tydnu musis podat PayPal dispute kdyz sa take neco stane, tym mam na mysli, ze napr. po trech tydnech nemas uz pravo podat PayPal dispute. Jde mi oten cas.
    A druha vec co mne zajima je toto „prodejce u aukce měl PayPal protection až do výše £150“ co to znamena, vyplyva mi steho, ze kdybyze ma prodejce PayPal protection jen £50, ze ti PayPal vrati jen £50 ? A da se nejak verejne zjistit jaky ma prodejce PayPal protection(kdyz jo tak sa naozaj neni ceho obavat pri nakupu na eBay) ?

    Kdyz mi vse potrdis, tak uz kupuji jedine na eBay ;)

    Predem dekuji za reakci.


  3. Pari 02.10.08 17:38

    Comment Arrow

    Tak nejlepší je podívat se přímo na PayPal a tam píšou (Your claim must be filed within 45 days of payment) což je dostatečná rezerva. Pak se to může řešit klidně dalších 30 dní, zkrátka dokud se to nevyřeší. O výši PayPal protection se lze dočíst u každé aukce (vpravo zhruba na úrovni tlačítka ‚Watch this item‘). Každý prodejce má normálně £150 a maximum je £500 u osvědčených prodejců. Vyplatí ti část, o kterou jsi přišel až do výše maxima, bohužel kurzové riziko ti nikdo nepokryje, mě to za měsíc udělalo asi –100,–Kč ale také to mohlo být +100,– Kč holt je to risk :-)

    Btw. PayPal už umožňuje platbu přes český bankovní účet (do teď vzal pouze kreditku a to ještě ne každou…)


  4. sNop 03.10.08 08:35

    Comment Arrow

    takze si mi vse potrdil a uz je mi to jasen, takze odted kupuji jen pres eBay, dekuji za objasneni

    A jak si natem s clankem, ktery si slibil http://weblog.pari.cz/…nd-framework#… ;) :) Chystas se to prelozit ?


  5. Pari 03.10.08 12:22

    Comment Arrow

    Tak nakonec jsem se rozhodl prelozit (upravit) clanek Zaciname se Zend Framework 1.5 protoze se mi to zdalo dulezitejsi. Jestli myslis ten auth na akrabat, tak ten ted prekladat nebudu a to z jednoho prosteho duvodu, momentalne pouzivam Nette :-)

    Az budu zase fusovat do Zend Framework, tak to prelozim, pokud zrovna nebudu mit moc prace (ja vim kdo nema, zkratka momentalne mam jine priority ;-)


  6. sNop 03.10.08 22:36

    Comment Arrow

    Jako neva, jsem slibil ze se kvuli temu ozvu a tak se i stalo, ale nic se nedeje, ja toto pracovani vytezeni chapu ;) stale se je co ucit a na prkotinky neni cas, ja mam zabookamrkovanych milion veci ktere mam udelat a precist a jeste to mam rozdelene na priority(Highest, High, Medium, Low) a mam strach ze se nekdy ktomu dostanu :D

    Ty jo takze Nette, muzem sem prasknout nejake mini srovnani ze ZF. Naozaj mne to hodne zajima. Nejake prkotiny hlavne ohledne prace z DB a rozdil ve MVC a co Nette ma a ZF ne, co si postrehl pri studovani zdrojaku ZF/Nette(tym myslim celkovou implementaci) a co te napadne, byl bych ti za taky maly souhrn vdecny ;) ;)
    A hlavne proc si se tak rozhodl ?


  7. Pari 04.10.08 18:34

    Comment Arrow

    Tak ja nejsem ten pravy clovek, ktery muze psat srovnani, nejsem zadny spickovy php programátor. Takze spise mi vadi takove veci, co Nette vytykaji vsude a to je slaba dokumentace, vetsinu veci jsem nasel ve foru a to v prispevkach starych pouze par týdnů! A proto nelze jednoduse srovnávat Nette a ZF. Momentalne to mam tak, ze Nette bych si nedovolil nasadit na velky projekt. Ikdyz vykonove je na tom velmi dobre Velký test PHP frameworků href=„http://www.root.cz/serialy/velky-test-php-frameworku/“ rel=„nofollow ugc“>http://www.root.cz/serialy/velky-test-php-frameworku/

    Pomerne mala komunita je zkratka problem, podstatne to prodluzuje vyvoj, kdyz clovek musi prolezat zdrojaky a zjistovat co a jak funguje… Aby to ale nepusobilo negativne, Nette je podle mého nazoru vyborny framework – Dibi je sexy, Laděnka (debugger) je cool, Generování odkazů je velkolepe a Forms určitě také stojí za zmínku.

    Snad se dostanu do Prahy na WebExpo href=„http://webexpo.cz“ rel=„nofollow ugc“>http://webexpo.cz kde by mohlo zaznit nejake porovnani techto dvou zminenych frameworku od nejpovolanejsich…


  8. Vembl 10.10.08 21:39

    Comment Arrow

    Aspoň že jsi nepřišel o peníze. Na Aukru se mi také hodně často stává, že prodávající nereaguje. Pokud člověk platí až po obdržení zboží tak to není problém, horší je, když musíš zaplatit předem


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.