Jaké mám zkušenosti s iPhone 5 USB Lightning kabelem z eBay?

Mnoho z mých známých postupně vyměnilo své staré iPhone 4 za nový iPhone 5 v rámci dvouročního cyklu výměny. Bohužel nebo bohudík přináší tato změna i související problémy, které je nutné nějak vyřešit. Jedním z těchto problémů je právě nedostupnost kabelů s konektorem Lightning od výrobců třetích stran. Tento problém se zdá se být pomalu vyřešen a na eBay se již najde dostatek prodejců. Jednoho z nich jsem vyzkoušel. Jaké jsou zkušenosti?

Na eBay podobné věci nakupuji již roky, takže jsem již zažil ledacos. Kvalita provedení těchto produktů je různorodá, ale většinou fungují a stojí jako v případě USB Lightning kabelu pouze 1/4 ceny originálního kabelu. Ten Apple prodává za 499 Kč, případně neoriginální jsem našel u nás nejlevněji za 300 Kč.

Kabel USB Lightning je složitější než na první pohled vypadá

Je zvláštní, že ačkoliv téměř celá specifikace včetně dílů nového iPhone 5 unikla již týdny až měsíce před představením, nebyly čínští výrobci schopni okamžitě nabídnout funkční USB Lightning kabel. V konektoru totiž nejsou jen samotné dráty, jako v případě podobných kabelů pro jiné přístroje. Využívá se speciální čip, který komunikuje přímo s telefonem. Nestačí tak přivést správné napětí na správné kontakty.

Kabel jsem objednával zhruba v polovině listopadu a dorazil dnes. 14 dní, to není špatné na předvánoční období. Na první pohled vypadá k nerozeznání od originálu. Jsou zde drobné odlišnosti, ale ty jsou vidět jen při přímém srovnání. Dávejte si tak pozor, pokud vám někdo bude psát originální a nabízet za podezřele nízkou cenu.

Funguje kabel stejně jako originál?

Dostáváme se k zásadní otázce funkčnosti kabelu, která zřejmě zajímá nejvíce čtenářů. Ano funguje, ale pouze jako nabíjecí kabel. Zkoušel jsem ho připojit k Mac i PC a iPhone nebyl identifikován. U aukce přitom bylo jasně napsáno, že je to plnohodnotná náhrada pro nabíjení i synchronizaci. Napsal jsem prodejci a uvidíme, jaká bude jeho odpověď, jestli je to jen chybný kus. Naštěstí jsou prodejci na eBay poměrně vstřícní při řešení reklamací. Jakmile dostanu odpověď, tak ji sem doplním. Refund jsem odmítl a raději si nechám zaslat funkční kabel, který před odesláním prý otestují 🙂

Doporučuji podobný postup i pro nabíječku do auta. Na internetu lze levně koupit USB nabíječku do auta a pak již stačí jen připojit USB Lightning kabel. Máte tak alespoň univerzální řešení.

Jaké jsou vaše zkušenosti s neoriginálním kabelem USB Lightning? Budu rád, pokud se podělíte v komentářích.



Komentáře

  1. Tony 26.03.18 01:11

    Comment Arrow

    Objednal jsme si dva neoriginální kablíky, oba jsou funkční, ale jdou zasunout a vytáhnout znatelně hůř, než originál a tak je nechávám v šuplíku – mám obavy z postupného opotřebení konektoru v telefonu – máte zkušenosti? Jinak obě jsou funkční jak jako nabíjecí tak i datové, pouze ta obyčejnější nebyla mechanicky pevná a tak jsme ji musel „přesilikonovat“


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.