Navigujeme se v New York pomocí iPhone

Nedávno jsem se vrátil z 10 denního pobytu v Americe, kde jsem strávil většinu času právě v New York. Teď nechci psát o samotném pobytu, to možná někdy příště. Chtěl bych se zaměřit na navigaci po městě, kdy jsem využíval hlavně iPhone.

Vlastním iPhone 3G s OS 3.0 takže jsem bohužel nemohl použít nový elektronický kompas, který by mi situaci značně usnadnil. Ulice jsou na Manhattan pravoúhlé, takže se snadno podle čísla ulice zorientujete, kde jste. Problém nastává, že se obtížně určuje, kde je východ a západ, takže se mi častokrát stalo, že jsem šel po správné ulici ale na opačnou stranu.

Neomezený internet v USA za $1/den

Než jsem do USA vyrážel, tak mě zajímalo, jak je to s dostupností mobilního internetu. Našel jsem zajímavý způsob, který jsem bohužel osobně nevyzkoušel souhrou několika náhod (ztracený kufr s nabíječkou počínaje). Z několika diskuzí ale mám ověřeno, že to funguje. Více na How to get a prepaid data plan for iPhone when traveling to the USA . Operátor je T-Mobile, který má velmi dobré pokrytí.

New York Subway

new-york-subway Na úvod neuškodí trochu statistiky. Metro v New York má 469 stanic a 26 linek. Jako jediné na světě je v provozu nonstop. Tento program se mi osvědčil pro orientaci v metru, protože je přehledný a snadno ovladatelný. Také umí vyhledávat trasy. Vše navíc zvládne offline. Stojí $0.99 a koupíte na AppStore

New York2go

new-york2go Tento program není dokonalý, má své mouchy, především v zájemné provázanosti informací, kdy z článku nezjistíte, kde se památka nachází, ale musíte si ji sami najít na mapě v záložce vedle. Používal jsem ji ale rád, protože fungovala dobře s GPS a několikrát ušetřila spoustu kroků navíc. Stojí opět $0.99 a koupíte na AppStore

Google Maps

Tuto aplikaci zná asi každý majitel iPhone. Bohužel ke svému provozu potřebuje připojení na internet, protože cache má strašně malou. Využíval jsem ji především na hotelu na wifi, kdy jsem hledal konkrétní budovy za pomocí Street View apod. Zde se ale dost projevilo to, že snímky z ulic nejsou aktuální a kde byl ještě před rokem KFC nebo benzínka, tak už tam není. Je tedy nutné brát s rezervou aktuálnost dat.

FastFood Top Restaurant Finder

fast-food Na závěr tu dávám jeden program, který je spíše pro zasmátí, než reálné použití. Databáze je totiž relativně zastaralá nebo já neschopný, ale málokdy jsem podle tohoto programu nějaký fast food našel. McDonalds je na každém rohu a jiné značky jako Burger King, KFC, Wendys jsou vzácné a nebo někde zastrčené v podzemí apod. Tento program je zdarma na AppStore

Na závěr asi řeknu, to co už každý tuší a to, že iPhone bohatě nahradí všechny průvodce a mapy. S rozumným používáním baterie na jeden den vystačí bez problémů. S novým iPhone 3GS bude opět navigace o něco příjemnější díky elektronickému kompasu a větší výdrži baterie.



Komentáře

Zatím nikdo nepřidal komentář, můžete být první.

Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.