Piráti ze Silicon Valley – Bill Gates je hajzl a Steve Jobs blázen

pirates-of-silicon-valley.JPG „Dobří umělci kopírujou a ti nejlepší kradou“ prohlásil kdysi dávno Picasso.

Tak nějak by se dala ve stručnosti shrnout historie počítačů za posledních 30 let. Děj filmu začíná na univerzitě, kde Steve Jobs a Bill Gates obdivují první osobní počítač. Ze začátku je Steve Jobs(zakladatel společnosti Apple) mnohem průbojnější, a proto prodejem prvních domácích počítačů brzy dostihne IBM. Bylo to poměrně lehké, stačilo věřit, že počítače jednou vtrhnou do všech domácností. V tehdejší době tomu tottiž nikdo nevěřil až na Steva Jobse. Vyplatilo se, Apple vydělával miliony dolarů. Bill Gates v té době se svým Microsoftem nesahal Apple ani po kotníky. Sice prodával MS-DOS, který mimochodem koupil, nikoliv vytvořil jak se někde uvadí. Jeho systém byl ale brzy poměrně zastaralý. A proto se rozhodl udělat šílenou věc. Naivní Steve Jobs mu půjčil několik prototypů nového Macintoshe a Bill Gates jeho systém okopíroval. Vznikl přelomový systém Windows a Bill Gates se stal nejbohatším mužem světa. Nutno dodat, že Steve Jobs si za to mohl částečně sám, protože jak už to bývá, úspěch mu přerostl přes hlavu a nezvládal řízení svého podniku. Navíc také není žádný svatoušek, svoje přelomové věci – počítačová myš a rolovací nabídky okopíroval od firmy Xerox. Na čas dokonce z podniku odešel. Zanedlouho se ale vrátil. Apple dělá počítače doteď, ale Microsoft už zřejmě nikdy nedožene. Ale jedno se musí uznat, neznám firmu, která by měla lepší marketing. Apple by dokázal prodat trabanta za cenu mercedesu a díky tomu je úspěšný.

Film se mi velice líbil. Je zpracovaný skvěle. Nepostrádá vtip – zjistíte, že podnikat v 70. letech byla sranda. Každý člověk, který se aspoň trochu zajímá o svět počítačů, by si tento film neměl nechat ujít. Ikdyž samozřejmě není úplně vše pravdivé, velká většina určitě ano. Pro mě byl film v některých ohledech doslova šokující, a proto mu dávám 90/100.



Komentáře

  1. bimboss 09.02.13 12:38

    Comment Arrow

    Zdravím, je to sice dávno, co jste ten text psal, ale zkuste si opravit alespoň některé dojmy za fakta. Windows rozhodně nebyla přelomová, minimálně do verze 3.1. Do té doby jen (špatně) kopírovala Apple. Zajímavé a opravdu průlomové byly pro stolní počítače Win 95. Čili to Microsoftu trvalo něco přes 10 let než vytvořil použitelný operační systém.
    Jobs Xerox neokopíroval, on si ty nápady koupil (něco za peníze, něco za akcie) myslím, že to je poměrně zásadní rozdíl.


Přidej vlastní názor

  • Author Avatar

    Ty


Comment Arrow




O autorovi

Petr Parimucha

Vítejte na mém blogu, rád bych se v krátkosti představil. Je mi 26 let. Momentálně nejvíce času věnuji projektu Lepime.cz - obchod se samolepkami na zeď a tvorbě webů postavených na redakčním systému Drupal pod značkou MEPA.CZ.